Στην Πιονγιάνγκ έφθασε, σήμερα, Τετάρτη ο Αμερικανός πρώην πρόεδρος Τζίμι Κάρτερ σε μία προσπάθεια να διαπραγματευτεί με το διεθνώς απομονωμένο καθεστώς την απελευθέρωση Αμερικανού υπηκόου, ο οποίος έχει καταδικαστεί σε οκταετή κάθειρξη για παράνομη είσοδο στη Βόρειο Κορέα τον Ιανουάριο.

Τον κ. Κάρτερ υποδέχθηκε στο αεροδρόμιο της Πιονγιάνγκ ο επικεφαλής για το πυρηνικό πρόγραμμα του καθεστώτος Κιμ Κίε Γουαν, σύμφωνα με νοτιοκορεατικά μέσα ενημέρωσης.

Από πλευράς Λευκού Οίκου δεν έχει υπάρξει κάποια επίσημη δήλωση σχετικά με την επίσκεψη, η οποία χαρακτηρίζεται ιδιωτικού χαρακτήρα.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Μπιλ Μπάρτον δήλωσε την Τρίτη ότι δεν πρόκειται να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο που «μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο σε μία ιδιωτική ανθρωπιστική αποστολή».

Ο 85χρονος Τζίμι Κάρτερ έφθασε στη Βόρειο Κορέα με τη σύζυγό του με ιδιωτικό αεροσκάφος και όχι αεροπλάνο της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ.

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ επιδιώκει να επιτύχει την απελευθέρωση του Αμερικανού Αγιαλόν Μαχλίν Γκόμες, ο οποίος έχει καταδικαστεί σε οκτώ χρόνια καταναγκαστικής εργασίας.

Ο κ. Γκόμες αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει από απελπισία, είχαν μεταδώσει κρατικά μέσα ενημέρωσης της Βορείου Κορέας τον περασμένο μήνα.