«Υπάρχει σχέδιο που στοχεύει στην πολιτική εξόντωση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι» λέει ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών Ρομπέρτο Μαρόνι, προερχόμενος από τις τάξεις της ξενόφοβης Λέγκας του Βορρά, την ώρα που ο Καβαλιέρε και η αντιπολίτευση συντονίζουν τις κινήσεις τους με φόντο το ολοένα και πιο ορατό ενδεχόμενο της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες.

Παρεμβαίνοντας στο καθιερωμένο, ετήσιο φεστιβάλ της καθολικής οργάνωσης Comunione e Liberazione (Κοινωνία και Απελευθέρωση) στο Ρίμινι, ο Ρομπέρτο Μαρόνι δήλωσε ότι «πιστεύει πως υπάρχει ένα σχέδιο, το οποίο στοχεύει στην πολιτική εξόντωση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι».

Ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών επανέλαβε ότι εάν η κυβέρνηση μειοψηφήσει το Σεπτέμβριο στο Κοινοβούλιο, ανοίγει υποχρεωτικά ο δρόμος των πρόωρων εκλογών.

Εν τω μεταξύ, ο Καβαλιέρε συναντάται σήμερα το απόγευμα, Τετάρτης, με τον επικεφαλής της Λέγκας του Βορρά, Ουμπέρτο Μπόσι, για να καθοριστούν λεπτομερώς οι επόμενες κινήσεις.

Όλα δείχνουν ότι έχει ουσιαστικά ναυαγήσει η προσπάθεια ένταξης στην κυβέρνηση, του μικρού κεντρώου κόμματος Udc, που θεωρείται ένας από τους κληρονόμους της Χριστιανικής Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με τους σχολιαστές, ο Ιταλός πρωθυπουργός, που έχει ήδη επιστρέψει από τις θερινές διακοπές, έχει ζητήσει από τους συνεργάτες του να ξεκινήσει άμεσα εκστρατεία που να διαφημίσει αναλυτικά το διετές έργο της κυβέρνησής του.

Στο μέτωπο της κεντροαριστεράς, ο εκπρόσωπος του Δημοκρατικού Κόμματος στη Βουλή, Ντάριο Φραντσεσκίνι, προτείνει μέσω συνέντευξής του στη Repubblica τη δημιουργία μιας «συνταγματικής συμμαχίας» κατά του Μπερλουσκόνι.

Συμμαχία που θα μπορούσε να συμπεριλάβει, σύμφωνα με τον Φραντσεσκίνι, όλες τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης: από το Δημοκρατικό Κόμμα, τους πρώην χριστιανοδημοκράτες, το κόμμα Ιταλία των Αξιών του Αντόνιο Ντι Πιέτρο, τους πρώην κομμουνιστές, τους οικολόγους και τους ριζοσπάστες.

Ωστόσο, ο Βάλτερ Βελτρόνι, ιδρυτής του Δημοκρατικού Κόμματος, προειδοποιεί σε επιστολή του προς την Corriere della Sera ότι «δεν πρέπει να ξαναδημιουργηθούν ιερές συμμαχίες ενάντια στον Καβαλιέρε, διότι οι μόνες αξιόπιστες συμμαχίες, είναι εκείνες που βασίζονται σε πραγματική προγραμματική σύγκλιση».

Ο Βελτρόνι, φοβάται, ουσιαστικά, ότι θα μπορούσαν να ξαναπαρουσιαστούν τα προβλήματα της κυβέρνησης Πρόντι, όταν στην διετία 2006-2008 τα οκτώ κόμματα που συμμετείχαν στη διακυβέρνηση της χώρας, πολύ συχνά, δεν κατάφερναν να εκφράσουν μια κοινή γραμμή.

Στο χώρο, πάντα, της προοδευτικής παράταξης, οι αναφορές για το χρίσμα του υποψήφιου πρωθυπουργού, γίνονται όλο και εντονότερες. Ο δήμαρχος του Τορίνο, Σέρτζιο Κιαμπαρίνο, δηλώνει ότι «είναι έτοιμος να προσφέρει τη συμβολή του για την επιλογή των προγραμματικών προτάσεων και, κατά συνέπεια, της νέας ηγεσίας».

Στην «κούρσα για το χρίσμα» πρόκειται να πάρει μέρος και ο νυν γραμματέας των Δημοκρατικών της Αριστεράς, Πιερλουίτζι Μπερσάνι, ο οποίος θεωρείται εκφραστής της γραμμής του Μάσιμο Ντ’ Αλέμα.

Προτείνει εκ νέου την υποψηφιότητά του και ο περιφερειάρχης της Απουλίας (της ευρύτερης περιοχής του Μπάρι) Νίκι Βέντολα.

Ο Βέντολα, γραμματέας του μικρού κόμματος Αριστερά και Ελευθερία, τονίζει: «αυτό που μας ενδιαφέρει είναι ότι υπάρχουν δέκα εκατομμύρια Ιταλοί που ζουν στο κοινωνικό περιθώριο. Είναι ένα από τα κύρια στοιχεία, που πρέπει να μας απασχολήσει, για την οικοδόμηση της Ιταλίας που επιθυμούμε, με τη συμμετοχή και πολλών καθολικών».