Στόχος η εξοικονόμηση 1 δισ. ευρώ

Η ηλεκτρονική συνταγογράφηση φαρμάκων ξεκινά τον Οκτώβριο από τον ΟΑΕΕΑ

Στις 15 Οκτωβρίου από τον Οργανισμό Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) θα ξεκινήσει η εφαρμογή τη νέας ρύθμισης για την ηλεκτρονική καταχώρηση και εκτέλεση συνταγών. Ο υπουργός Εργασίας έκανε λόγο για οργανωμένο έγκλημα εξαιτίας της πολυφαρμακίας.

Η ηλεκτρονική συνταγογράφηση φαρμάκων ξεκινά τον Οκτώβριο από τον ΟΑΕΕΑ | tovima.gr

Στις 15 Οκτωβρίου από τον Οργανισμό Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) θα ξεκινήσει η εφαρμογή τη νέας ρύθμισης για την ηλεκτρονική καταχώρηση και εκτέλεση συνταγών.

Για προκλητή συνταγογράφηση και ενδεχομένως το οργανωμένο έγκλημα στον ΟΑΕΕ εξαιτίας της πολυφαρμακίας έκανε λόγο ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Ανδρέας Λοβέρδος. Υποστήριξε επίσης ότι αυτός είναι ο πιθανώς ο λόγος που στον ΟΑΕΕ δεν εκφράστηκε η μείωση των δαπανών υγείας κατά 20% που σημειώθηκε σε άλλα ταμεία.

Το μέτρο, σύμφωνα με τον υπουργό, αποσκοπεί να αυξήσει τα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων κατά περίπου ένα δισ. ευρώ κατά έτος.

Η γενική γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων Αθηνά Βρέττα ανέφερε ότι η εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης ξεκινά από τον ΟΑΕΕ γίνεται επειδή σε ΙΚΑ και ΟΓΑ διαπιστώνεται σημαντική μείωση δαπανών υγείας πάνω από 20% τους τελευταίους μήνες. Στο Ταμείο των Ελεύθερων Επαγγελματιών δεν συμβαίνει το ίδιο με αποτέλεσμα να υπάρχουν σημαντικές απώλειες χρημάτων.

Όπως αναφέρθηκε η φαρμακευτική δαπάνη των ασφαλιστικών ταμείων ανήλθε για το 2009 σε 5 δισ. ευρώ, ποσό που ισοδυναμεί με το 40% της ετήσιας κρατικής επιχορήγησης προς αυτά. Το ύψος της δαπάνης οφείλεται σε πολλούς παράγοντες. Ενδεικτικά αναφέρονται η κατευθυνόμενη, η προκλητική, η παράνομη συνταγογράφηση, η εικονική χρήση συνταγών ή η χρήση τους για άλλους σκοπούς. Το μερίδιο των παραπάνω στη δαπάνη ισοδυναμεί με το 20-25% του συνόλου της.

Η κα. Βρέττα, τόνισε ότι το έργο θα χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ και το κόστος του ανέρχεται σε 800.000 ευρώ.

Παράλληλα, ο κ. Λοβέρδος έθεσε ως επόμενο στόχο του υπουργείου τη δημιουργία ενιαίου μητρώου συνταξιούχων και την έναρξη διαδικασιών για απογραφή όλων όσων λαμβάνουν σύνταξη.

Ο κ. Λοβέρδος παρουσίασε σήμερα, Τετάρτη, σε συνέντευξη Τύπου το σχετικό σχέδιο νόμου.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk