Πρόγραμμα για την ηλεκτρονική κατάθεση και παρακολούθηση δικογράφων, ψηφιακή καταγραφή, αποθήκευση και απομαγνητοφώνηση πρακτικών σε όλα τα δικαστήρια της χώρας, καθώς και την αναβάθμιση των ψηφιακών υπηρεσιών του Ελεγκτικού Συνεδρίου προωθεί το υπουργείο Δικαιοσύνης, στο πλαίσιο του επιχειρησιακού προγράμματος για την ψηφιακή σύγκλιση.

Ακόμη, προωθεί ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα Εθνικού Ποινικού Μητρώου των πολιτών από το σύνολο των Εισαγγελιών Πρωτοδικών της χώρας.

Επίσης, προωθείται ενιαίο μηχανογραφημένο σύστημα στις φυλακές της χώρας, καθώς και παροχή ηλεκτρονικών υπηρεσιών στους αποφυλακιζόμενους.

Ο κ. Χάρης Καστανίδης εξήγγειλε νομοθετικές ρυθμίσεις για την περαιτέρω επιτάχυνση των φορολογικών δικών. Σύμφωνα με τον υπουργό, ο αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας κ. Κ.Μενουδάκος σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών επεξεργάζεται μέτρα για την μεγαλύτερη, όπως είπε, ώθηση φορολογικών υποθέσεων, οι οποίες αφορούν πολίτες που είτε ξεχνούν είτε παραβιάζουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις. Οι ρυθμίσεις θα είναι έτοιμες τον επόμενο μήνα και θα ενσωματωθούν στο νέο νομοσχέδιο για την επιτάχυνση της διοικητικής δίκης.

Παράλληλα, το υπουργείο Δικαιοσύνης προωθεί προς ψήφιση στη Βουλή νομοσχέδιο, το οποίο θα ενσωματώνει στην εσωτερική έννομη τάξη τις διατάξεις του Καταστατικού του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου. Με αυτό ορίζονται για πρώτη φορά τα εγκλήματα της γενοκτονίας, τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, τα εγκλήματα πολέμου κατά προσωπικών αγαθών και τα εγκλήματα κατά ειρηνευτικών συμβόλων και προσπαθειών. Προβλέπονται, μάλιστα, σοβαρές ποινές μέχρι και ισόβια κάθειρξη, ενώ ρητά ορίζεται ότι τα συγκεκριμένα εγκλήματα δεν υπόκεινται σε παραγραφή.

Με απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης Χ.Καστανίδη, ορίστηκαν τα μέλη του Κεντρικού Επιστημονικού Συμβουλίου για την Πρόληψη και την Αντιμετώπιση της Θυματοποίησης και της Εγκληματικότητας των Ανηλίκων (ΚΕΣΑΘΕΑ).

Αποστολή του ΚΕΣΑΘΕΑ είναι να δημιουργήσει ένα εθνικό δίκτυο για την προστασία των ανήλικων που βρίσκονται σε κίνδυνο, κυρίως μέσω της συγκρότησης ή της ανασυγκρότησης των Εταιρειών Προστασίας Ανηλίκων και της παρακολούθησης του έργου τους. Επίσης, θα συντονίζει μηχανισμούς ανίχνευσης της κακοποίησης των παιδιών, θα τηρεί στατιστικά στοιχεία και θα οργανώνει τον εθελοντισμό στη στήριξη ανηλίκων.