ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΒΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΕΙ-ΤΕΙ

Αγωνία για τις μεσαίες σχολές

Τέλος στην αγωνία χιλιάδων οικογενειών σήμερα, καθώς από το υπουργείο Παιδείας ανακοινώνονται τα αποτελέσματα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Από το πρωί οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να πληροφορούνται τα αποτελέσματα των εφετινών πανελλαδικών εξετάσεων μέσω της ιστοσελίδας του υπουργείου Παιδείας (http: //www.minedu.gov.gr) πληκτρολογώντας τον οκταψήφιο κωδικό αριθμό τους (ή ενδεκαψήφιο για αλλογενείς- αλλοδαπούς) και τα τέσσερα αρχικά γράμματα των προσωπικών τους στοιχείων (Επώνυμο- Ονομα- Πατρώνυμο- Μητρώνυμο).

Τέλος στην αγωνία χιλιάδων οικογενειών σήμερα, καθώς από το υπουργείο Παιδείας ανακοινώνονται τα αποτελέσματα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Από το πρωί οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να πληροφορούνται τα αποτελέσματα των εφετινών πανελλαδικών εξετάσεων μέσω της ιστοσελίδας του υπουργείου Παιδείας (http: //www.minedu.gov.gr) πληκτρολογώντας τον οκταψήφιο κωδικό αριθμό τους (ή ενδεκαψήφιο για αλλογενείς- αλλοδαπούς) και τα τέσσερα αρχικά γράμματα των προσωπικών τους στοιχείων (Επώνυμο- Ονομα- Πατρώνυμο- Μητρώνυμο). Θα λειτουργεί όμως για τον ίδιο σκοπό και ο τετραψήφιος αριθμός 1500 του Κέντρου Εξυπηρέτησης Πολιτών.

Αναμένεται ότι οι βάσεις θα είναι εφέτος «διπλής κατεύθυνσης», με πτώση στα περισσότερα τμήματα αλλά και μία σχετική άνοδο στα μεσαία τμήματα του πρώτου και του τρίτου επιστημονικού πεδίου. Μικρή πτώση αναμένεται ότι θα σημειωθεί στα περιζήτητα τμήματα της χώρας αλλά σταθερές φαίνεται ότι θα παραμείνουν οι βάσεις στις Ιατρικές Σχολές.

Τα αποτελέσματα θα αποσταλούν ηλεκτρονικά στις διευθύνσεις και στα γραφεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης προκειμένου να εκτυπωθούν ονομαστικές καταστάσεις των επιτυχόντων και να προωθηθούν στα σχολεία ευθύνης τους για την ενημέρωση των υποψηφίων. « Δεν θα στοιβάξουμε τα παιδιά σε τμήματα με 30 μαθητές.Τα τμήματα θα είναι μέχρι 25 άτομα συν το 10% που προβλέπει ο νόμος ». Αυτό δήλωσε χθες η υπουργός Παιδείας κυρία Αννα Διαμαντοπούλο υ για το θέμα των κενών στα σχολεία. Υπενθυμίζεται ότι σε προχθεσινή συνέντευξη Τύπου η υπουργός Παιδείας δήλωσε ότι η εφετινή σχολική χρονιά θα είναι η δυσκολότερη από τη Μεταπολίτευση και μετά, καθώς θα έχουμε τους μισούς διορισμούς εκπαιδευτικών και μεγάλο αριθμό συνταξιοδοτήσεων. Οι εκτιμήσεις των εκπαιδευτικών ομοσπονδιών είναι ότι τα κενά στα σχολεία φθάνουν τις 20.000. Υπολογίζεται μάλιστα ότι ως την 1η Σεπτεμβρίου θα παραμένουν στα σχολεία 10.000-12.000 κενά. Η κυρία Διαμαντοπούλου ωστόσο δήλωσε χθες ότι όλα τα κενά θα αντιμετωπιστούν με τον διορισμό αναπληρωτών δασκάλων και καθηγητών και θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για να λειτουργήσουν τα σχολεία ομαλά.

Για τα θέματα που αφορούν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς και τις ελλείψεις σε διδακτικό προσωπικό συνεδρίασε χθες και το Διοικητικό Συμβούλιο της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος (ΔΟΕ). Η ηγεσία της ΔΟΕ ζήτησε συνάντηση με την υπουργό Παιδείας η οποία και προσδιορίστηκε για σήμερα το μεσημέρι.

« Οι αναπληρωτές θα προσληφθούν σε πραγματικά κενά » δήλωσε χθες για το ίδιο θέμα η υφυπουργός Παιδείας κυρία Εύη Χριστοφιλοπούλου . « Τον ακριβή αριθμό των κενών δεν τον γνωρίζουμε ακόμα,διότι μέχρι και λίγες μέρες προτού ανοίξουν τα σχολεία δημιουργούνται κενά. Εχουμε πολλές υπεραριθμίες, διότι έχουμε πολλούς εκπαιδευτικούς, δεν τους έχουμε όμως εκεί που τους χρειαζόμαστ ε» προσέθεσε. « Δεν θα πάμε σε 40ντάρια τμήματα » είπε και η κυρία Χριστοφιλοπούλου. « Θα εφαρμόσουμε την εγκύκλιο του 2005, η οποία λέει 25 μαθητές στην πρωτοβάθμια, ως 30 μαθητές στη δευτεροβάθμια.Από εκεί και πέρα τα περί πολύ μεγάλων τμημάτων δεν αληθεύουν » δήλωσε.

«Εχουμε νομοθετήσει από τον περασμένο Μάιο ώστε να έχουν οι διευθυντές Εκπαίδευσης τη δυνατότητα να μετακινούν προσωπικό μέσα σε έναν νομό,αλλά και οι περιφερειακοί διευθυντές να μετακινούν προσωπικό από νομό σε νομό » τόνισε η υφυπουργός Παιδείας.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk