Εκστρατεία για είσπραξη 25 δισ. ευρώ

Ελέγχους-εξπρές για ΦΠΑ και ληξιπρόθεσμα χρέη σε 1.150.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες και σε 800.000 οφειλέτες του Δημοσίου θα πραγματοποιήσουν ως το τέλος του έτους το ΣΔΟΕ και οι εφορίες προκειμένου να εισπραχθούν περίπου 25 δισ. ευρώ που απαιτούνται για να επιτευχθεί ο στόχος των εσόδων που προβλέπει το επικαιροποιημένο μνημόνιο. Σήμερα πραγματοποιείται έκτακτη σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών υπό τον αρμόδιο υπουργό κ. Γ. Παπακωνσταντίνου , παρουσία του υφυπουργού Οικονομικών κ.

Ελέγχους-εξπρές για ΦΠΑ και ληξιπρόθεσμα χρέη σε 1.150.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες και σε 800.000 οφειλέτες του Δημοσίου θα πραγματοποιήσουν ως το τέλος του έτους το ΣΔΟΕ και οι εφορίες προκειμένου να εισπραχθούν περίπου 25 δισ. ευρώ που απαιτούνται για να επιτευχθεί ο στόχος των εσόδων που προβλέπει το επικαιροποιημένο μνημόνιο. Σήμερα πραγματοποιείται έκτακτη σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών υπό τον αρμόδιο υπουργό κ. Γ. Παπακωνσταντίνου , παρουσία του υφυπουργού Οικονομικών κ. Φ. Σαχινίδη , των γενικών γραμματέων κκ. Δ. Γεωργακόπουλου , Ηλ. Πλασκοβίτη, Δ. Σπινέλλη, του επικεφαλής του ΣΔΟΕ κ. Ι. Καπελέρη και των γενικών διευθυντών, με βασικό θέμα την πορεία των εσόδων και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν ώστε ως το τέλος του χρόνου να έχουν εισπραχθεί τα έσοδα που ορίζει το μνημόνιο και να μην υπάρξει πρόβλημα όσον αφορά τον ρυθμό μείωσης του ελλείμματος.

Οι τρεις μεγάλες πληγές των εσόδων είναι οι μειωμένες σε σχέση με τα προβλεπόμενα εισπράξεις από ΦΠΑ, από τα τέλη ταξινόμησης καινούργιων αυτοκινήτων και από τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στα προϊόντα καπνού. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι τον περασμένο Ιούλιο οι εισπράξεις από ΦΠΑ σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα εμφανίστηκαν με αρνητικό πρόσημο, ενώ είχε προηγηθεί η αύξηση στο 21% του ανώτατου συντελεστή ΦΠΑ και στο 10% του μειωμένου. Αρμόδια στελέχη του υπουργείου Οικονομικών επισημαίνουν ότι τα μειωμένα έσοδα από τον ΦΠΑ οφείλονται τόσο στην πτώση της κατανάλωσης όσο και στη μη απόδοση του συγκεκριμένου φόρου από μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων και επαγγελματιών. Μάλιστα, όπως αναφέρουν μιλώντας στο «Βήμα» αρμόδιοι παράγοντες, ενώ διαπιστώνεται ότι έχει αυξηθεί ο αριθμός των επιχειρήσεων που κόβουν αποδείξεις, τα ποσά του ΦΠΑ που αποδίδονται είναι λιγότερα από αυτά που αντιστοιχούν στον τζίρο που έχουν πραγματοποιήσει. Αυτό οφείλεται, σύμφωνα με τους ίδιους, στο γεγονός ότι ορισμένες επιχειρήσεις βρίσκονται σε πιστωτική ασφυξία καθώς οι τράπεζες δεν τους δίνουν δάνεια για κεφάλαια κίνησης και αυτές με τη σειρά τους, αντί να αποδώσουν τον ΦΠΑ που έχουν εισπράξει, τον παρακρατούν για να καλύψουν άλλες ανάγκες τους.

Για τον λόγο αυτόν αναμένεται σήμερα να αποφασιστεί στη σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στο υπουργείο Οικονομικών η πραγματοποίηση από το ΣΔΟΕ και τις εφορίες «μπαράζ» προσωρινών φορολογικών ελέγχων σε χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες προκειμένου να διαπιστωθεί αν όντως δεν έχουν αποδώσει τον ΦΠΑ και, αν συμβαίνει αυτό, να τους επιβληθούν αυστηρά πρόστιμα.

Σε ό,τι αφορά τα έσοδα από τα τελωνεία, αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως μόνο στο Τελωνείο Αθηνών οι εισπράξεις από τέλη ταξινόμησης καινούργιων οχημάτων εμφανίζονται μειωμένες κατά 300 εκατ. ευρώ λόγω του ότι πέρυσι χιλιάδες πολίτες έσπευσαν να αγοράσουν οχήματα με χαμηλό τέλος ταξινόμησης εκμεταλ λευόμενοι το κίνητρο που είχε ισχύσει για λίγους μήνες με τη μείωση κατά 50% των τελών ταξινόμησης.

Επίσης, διαδικασίες-εξπρές για την αύξηση των εσόδων θα ακολουθηθούν στις κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων σε οφειλέτες που δεν θα ρυθμίσουν άμεσα τα ληξιπρόθεσμα χρέη τους, στην παρακολούθηση μεγαλοοφειλετών με ηλεκτρονικά μέσα και στη διενέργεια ελέγχων στις επιχειρήσεις τους, στη διασταύρωση φορολογικών δηλώσεων όλων των κατηγοριών των φορολογουμένων για να αποκαλυφθούν περιπτώσεις φοροδιαφυγής, στην επί τόπου επιβολή προστίμων από το ΣΔΟΕ για μη έκδοση αποδείξεων και άλλων φορολογικών παραβάσεων, στην άμεση αποστολή του συνόλου των εκκαθαριστικών σημειωμάτων δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος, στην ολοκλήρωση εκκαθάρισης σημειωμάτων ΕΤΑΚ 2009, στην αποστολή εκκαθαριστικών έκτακτης εισφοράς για ιδιοκτήτες μεγάλης ακίνητης περιουσίας και στην επιτάχυνση των διαδικασιών για άμεση εκδίκαση χιλιάδων φορολογικών υποθέσεων που εκκρεμούν στα δικαστήρια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ΣΔΟΕ θα συμμετάσχει στις διαδικασίες είσπραξης ληξιπρόθεσμων οφειλών ασκώντας πιέσεις στους οφειλέτες που είναι ελεύθεροι επαγγελματίες ή ιδιοκτήτες επιχειρήσεων με τη διεξαγωγή διεξοδικών ελέγχων. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, συνολικά τα ληξιπρόθεσμα χρέη είναι 32 δισ. ευρώ, από τα οποία εισπράξιμα θεωρούνται μόλις τα 8 δισ. ευρώ καθώς τα υπόλοιπα είναι χρέη ΔΕΚΟ, εταιρειών που έχουν πτωχεύσει κτλ. Επίσης, το υπουργείο Οικονομικών θα εισηγηθεί στο υπουργείο Δικαιοσύνης να δοθεί προτεραιότητα στην εκδίκαση φορολογικών υποθέσεων- προσφυγών επιχειρήσεων και επαγγελματιών, για τις οποίες σήμερα για να ολοκληρωθεί η διαδικασία απαιτούνται αρκετά χρόνια. Σύμφωνα με τα στοιχεία, στα δικαστήρια εκκρεμούν φορολογικές υποθέσεις που αντιστοιχούν σε 32 δισ. ευρώ!

9 ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΕΣΟΔΩΝ
Ελεγχοι σε 800.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις και 350.000 ελεύθερους επαγγελματίες για απόδοση ΦΠΑ.

Κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων σε ληξιπρόθεσμους οφειλέτες που δεν θα ρυθμίσουν άμεσα τα χρέη τους.

Παρακολούθηση μεγαλοοφειλετών με ηλεκτρονικά μέσα και διενέργεια ελέγχων σε επιχειρήσεις που τους ανήκουν.

Διασταυρώσεις σε φορολογικές δηλώσεις όλων των κατηγοριών φορολογουμένων για να αποκαλυφθούν περιπτώσεις φοροδιαφυγής.

Επιβολή επί τόπου προστίμων από το ΣΔΟΕ για μη έκδοση αποδείξεων και άλλες φορολογικές παραβάσεις.

Αμεση αποστολή του συνόλου των εκκαθαριστικών σημειωμάτων για τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος.

Ολοκλήρωση της εκκαθάρισης των σημειωμάτων ΕΤΑΚ 2009.

Αποστολή εκκαθαριστικών έκτακτης εισφοράς για ιδιοκτήτες μεγάλης ακίνητης περιουσίας (ΦΜΑΠ).

Επιτάχυνση των διαδικασιών για άμεση εκδίκαση χιλιάδων φορολογικών υποθέσεων που εκκρεμούν στα δικαστήρια.

Αλλαγές σε τελωνεία και ελεγκτικά κέντρα
Με κατάργηση διευθύνσεων, συγχώνευση τμημάτων και αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας των εφοριών το υπουργείο Οικονομικών επιδιώκει να βελτιώσει την απόδοση των Δημόσιων Οικονομικών Υπηρεσιών προς όφελος των κρατικών εσόδων και της απλοποίησης των φορολογικών διαδικασιών. Τέλη Σεπτεμβρίου αναμένεται να έχει κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για την ανασυγκρότηση-αναδιάρθρωση των εφοριών, των ελεγκτικών κέντρων και των τελωνείων, με στόχο οι περισσότερες διαδικασίες να γίνονται εξ αποστάσεως (μέσω του συστήματος Τaxis και της ηλεκτρονικής οδού) και το βάρος να δοθεί στην είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών και στη διεξαγωγή ελέγχων.

Τομή στην αναδιάρθρωση των εφοριών θα αποτελέσει η κατάργηση της διεύθυνσης του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων και της διεύθυνσης Μητρώου. Η μεν πρώτη θα ενταχθεί κατά πάσα πιθανότητα ως τμήμα στην αναβαθμισμένη διεύθυνση ελέγχων και η δεύτερη, στη διεύθυνση ΦΠΑ. Επίσης, αλλαγές θα σημειωθούν στη διεύθυνση Δικαστικού στην οποία υπάγονται οι ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Καθυστερεί ο διορισμός προϊσταμένων στις εφορίες
Σημαντικές καθυστερήσεις στην αντικατάσταση των διευθυντών και υποδιευθυντών όλων των εφοριών της χώρας παρατηρούνται καθώς 10 μήνες μετά τις εκλογές του περασμένου Οκτωβρίου η νέα κυβέρνηση δεν έχει προχωρήσει στην τοποθέτηση νέων προϊσταμένων στις ΔΟΥ, λόγω των νέων διαδικασιών που πρέπει να ακολουθηθούν, όπως προβλέπει ο νέος νόμος για τις αλλαγές στη δημόσια διοίκηση.

Οπως αναφέρει αρμόδιος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών στο «Βήμα» την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να έχουν τοποθετηθεί οι νέοι επικεφαλής εφοριών στις ΔΟΥ της Κεντρικής Μακεδονίας, ενώ στην Αττική η όλη διαδικασία αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί περί τα τέλη Σεπτεμβρίου. Είναι προφανές ότι αυτή η καθυστέρηση έχει παίξει σημαντικό ρόλο στην υστέρηση των κρατικών εσόδων και αν δεν τοποθετηθούν άμεσα νέα πρόσωπα που να εφαρμόσουν τη φορολογική πολιτική της κυβέρνησης τότε δεν πρόκειται να εισπραχθούν τα έσοδα που προβλέπει ο προϋπολογισμός.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk