Βούτηξαν χθες τα χρηματιστήρια στα χαμηλότερα επίπεδα ενός και πλέον μήνα και το γεν εκτινάχθηκε στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 15 ετών έναντι του δολαρίου και στα ύψη εννέα ετών έναντι του ευρώ εξαιτίας των αυξανόμενων ανησυχιών για σημαντική εξασθένηση της παγκόσμιας οικονομίας και κυρίως της αμερικανικής οικονομίας. Σημειωτέον ότι είναι τόσο μεγάλη η απαισιοδοξία ως προς τις οικονομικές προοπτικές των ΗΠΑ ώστε οι επενδυτές σε όλον τον κόσμο πανικοβλήθηκαν όταν τα χθεσινά στοιχεία έδειξαν πολύ μεγαλύτερη της αναμενομένης πτώση στις πωλήσεις των υπαρχουσών κατοικιών τον Ιούλιο.
Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια έκλεισαν σχεδόν όλα με πτώση μεταξύ 1% και 2%. Τα τρία μεγαλύτερα, το Λονδίνο, η Φραγκφούρτη και το Παρίσι, έκλεισαν με απώλειες 1,51%, 1,26% και 1,75%, αντίστοιχα. Στη Wall Street και οι τρεις κύριοι δείκτεςDow Jones, Standard & Ρoor΄s 500 και Νasdaq- έχαναν γύρω στο 1,5% της αξίας τους περίπου δύο ώρες πριν από το κλείσιμο των συναλλαγών. Το δολάριο βούτηξε ως τα 83,60 γεν και το ευρώ ως τα 105,44 γεν.
Πράγματι, η πτώση-ρεκόρ κατά 27,2% στις πωλήσεις των αμερικανικών κατοικιών τον περασμένο μήνα, ενώ οι αναλυτές μιλούσαν για πτώση γύρω στο 12%, υποδηλώνει ότι στο κρίσιμο αυτό μέτωπο της αμερικανικής οικονομίας θα απαιτηθεί πολύς χρόνος για να υπάρξει μια σταθερή βελτίωση και ότι η ανάκαμψη που είχε παρουσιαστεί τους προηγούμενους μήνες οφειλόταν μόνο στις φορολογικές απαλλαγές της κυβέρνησης Ομπάμα για τους αγοραστές κατοικιών και όχι στο επιθυμητό γύρισμα της κρίσιμης αυτής αγοράς.
Επισημαίνεται ότι τα στοιχεία της αγοράς κατοικίας μετρούν ιδιαίτερα όχι μόνο για τη Wall Street, αλλά και για τα άλλα χρηματιστήρια και για τον λόγο αυτόν οι αντιδράσεις τους είναι πάντα έντονες. Πόσω δε μάλλον που μετά τα χθεσινά δυσοίωνα στοιχεία αρκετοί επενδυτικοί γκουρού δήλωσαν ότι έχουν κάνει λάθος υποστηρίζοντας το γύρισμα της αγοράς κατοικίας. Είχαν προβλέψει ότι η αγορά κατοικίας θα σταθεροποιηθεί και θα υπάρξει βελτίωση λόγω της επέκτασης και διεύρυνσης των φορολογικών κινήτρων. Πράγματι, η κυβέρνηση Ομπάμα έδωσε ισχυρά κίνητρα, όπως φορολογική απαλλαγή ύψους 8.000 δολαρίων για τους αγοραστές πρώτης κατοικίας. Επειτα όμως από δύο χρονικές επεκτάσεις τα μέτρα αυτά έληξαν χωρίς να υπάρξει η ανάλογη σταθεροποίηση, διότι οι αμερικανοί πολίτες ανησυχούν σφόδρα για την τρέχουσα οικονομική κατάσταση και κυρίως για τις μελλοντικές προοπτικές της αμερικανικής οικονομίας.
Η νέα δραματική εξασθένηση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης αποδίδεται από τους οικονομολόγους κυρίως στα υψηλά επίπεδα της ανεργίας. Σημειωτέον ότι έχουν δημιουργηθεί μόλις 680.000 νέες θέσεις εργασίας τον τρέχοντα χρόνο από 8,4 εκατομμύρια θέσεις εργασίας που χάθηκαν μετά τον Δεκέμβριο του 2007 που ξεκίνησε η ύφεση στις ΗΠΑ. Αυτές οι απώλειες εκτιμάται ότι ήταν οι μεγαλύτερες από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, σύμφωνα με το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ. Η απρόσμενη επιδείνωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης έχει κάνει ζημιά στη Wall Street και στο δολάριο, διότι οι καταναλωτές έχουν πολύ λιγότερη εμπιστοσύνη στο οικονομικό τους μέλλον από ό,τι τους προηγούμενους μήνες, με συνέπεια να περιορίσουν ακόμη περισσότερο τις δαπάνες τους. Μόνο οι επιχειρηματικές δαπάνες πάνε καλά. Το δεύτερο τρίμηνο αυξήθηκαν με τους ταχύτερους ρυθμούς από το 1997.
Αναμένεται μάλιστα περαιτέρω επιδείνωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης διότι η δυναμική της αμερικανικής οικονομίας ολοένα εξασθενεί.