Σε κλοιό πιέσεων βρέθηκαν και πάλι τα περισσότερα χρηματιστήρια του πλανήτη, με τον φόβο ενός νέου κύματος ύφεσης να κερδίζει έδαφος σε όλο το εύρος των ανεπτυγμένων χωρών. Το Χρηματιστήριο Αθηνών δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση, όπου η αβεβαιότητα εντάθηκε λόγω της εύθραυστης δομής της αγοράς που την κάνει περισσότερο ευάλωτη σε αρνητικές εξελίξεις. Ενδεικτικό είναι το υπερδιπλάσιο εύρος απωλειών του Γενικού Δείκτη, σε σχέση με τους ευρωπαϊκούς, ενώ ιδιαίτερα αρνητική εξέλιξη αποτελεί η καθοδική διάσπαση της «έσχατης» ζώνης στήριξης των 1.570 μονάδων που «καταδικάζει» την αγορά απομακρύνοντας τις ελπίδες ανάκαμψης βραχυπρόθεσμα.

Αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε από αρνητικό έδαφος και διατήρησε τις απώλειές του σε ελεγχόμενο εύρος ως αργά το μεσημέρι. Στο ίδιο χρονικό διάστημα είχε κερδίσει την αναμέτρηση με τις 1.570 μονάδες, μολονότι είχε παραβιάσει οριακά το εν λόγω «οχυρό». Η καθοδική διάσπαση της κρίσιμης τεχνικά περιοχής τιμών γύρω στις 15.00 συνοδεύθηκε από καταιγισμό ρευστοποιήσεων. Υστερα από αλλεπάλληλα καθοδικά σκαλοπάτια ο Γενικός Δείκτης ανανέωσε τέσσερις φορές τα χαμηλά του στο τελευταίο δίωρο και αφού υποχώρησε ως τις 1.538 μονάδες έκλεισε ελαφρώς υψηλότερα στις 1.544,23 μονάδες με απώλειες 3,42%.

Με εκτεταμένες απώλειες μεγαλύτερες του 3% ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση σχεδόν όλοι οι βασικοί δείκτες της αγοράς, καθώς επίσης και οι περισσότεροι κλαδικοί. Ο δείκτης των τραπεζών πιέστηκε κατά 3,47% έχοντας αντιδράσει τέσσερις φορές από τα χαμηλά της ημέρας. Παρά το γενικευμένα αρνητικό κλίμα στον κλάδο, αλλά και στην αγορά, ξεχώρισαν με τις θετικές επιδόσεις τους οι μετοχές των κρατικών τραπεζών (Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, ΑΤΕ Βank και Τράπεζα Αττικής), για τις οποίες αναμένονται αποφάσεις στο πλαίσιο του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων. Στη λήξη της συνεδρίασης όμως η ΑΤΕ Βank πέρασε σε αρνητικό έδαφος, ενώ το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και η Τράπεζα Αττικής διατήρησαν σημαντικό μέρος των κερδών τους.

Με απώλειες περίπου ανάλογες του Γενικού Δείκτη έκλεισε ο δείκτης FΤSΕ-20, ο οποίος πιέστηκε κατά 3,39% χαμηλότερα. Σε ποσοστό 3,02% υποχώρησε ο δείκτης FΤSΕ-40, από τον οποίο μόνο δύο μετοχές έκλεισαν με θετικό πρόσημο, ενώ 2,10% απώλειες κατέγραψε ο δείκτης FΤSΕ-80.

Αρνητική παράμετρο συνιστά και ο υπερδιπλασιασμός του τζίρου σε σχέση με χθες, κατά την απώλεια της ισχυρής στήριξης των 1.570 μονάδων, ο οποίος διαμορφώθηκε στα 106,5 εκατ. ευρώ.

Η τελική εικόνα της αγοράς διαμορφώθηκε με 34 ανοδικές μετοχές, 148 καθοδικές, εκ των οποίων οι 51 υποχώρησαν σε ποσοστά μεγαλύτερα του 5% και 106 διατήρησαν τις τιμές τους αμετάβλητες, με τις 73 εξ αυτών να μην έχουν κάνει καμία συναλλαγή.

Μετοχές
* Εθνική Τράπεζα: Για πρώτη φορά από τα μέσα Ιουλίου η μετοχή υποχώρησε χαμηλότερα των 10 ευρώ, καθώς πιέστηκε ως το χαμηλό των 9,87 ευρώ, το οποίο και κατέγραψε στο τελευταίο ημίωρο. Η ανάκαμψή της στις δημοπρασίες, όπου έκλεισε στα 10,10 ευρώ περιορίζοντας τις απώλειές της στο 1,94%, δίνει στη μετοχή ίσως την τελευταία ευκαιρία σήμερα να διατηρήσει τον διψήφιο αριθμό στην αποτίμησή της.

* ΑΤΕ Βank: Η μετοχή ωθήθηκε στο υψηλό της ημέρας στα 1,19 ευρώ με υπεραπόδοση 9,17% στο πρώτο δίωρο. Στη συνέχεια, περιορίζοντας σταδιακά τα κέρδη της, κατέληξε να περάσει σε αρνητικό έδαφος στη λήξη, όπου και έκλεισε στα 1,08 ευρώ με απώλειες 0,92%.