Ο χρηματοπιστωτικός πονοκέφαλος της Ιρλανδίας επιδεινώθηκε σήμερα αφού ο οίκος Standard & Poor’s υποβάθμισε την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας, σε μια κίνηση η οποία επικρίθηκε από την ιρλανδική υπηρεσία διαχείρισης του χρέους.

Ο S&P υποβάθμισε την μακροπρόθεσμη αξιολόγηση της Ιρλανδίας κατά μία βαθμίδα στο ΑΑ-, την τέταρτη υψηλότερη βαθμολογία, αργά χθες (Τρίτη) το βράδυ λέγοντας ότι το κόστος που έχει για την κυβέρνηση η στήριξη του χρηματοπιστωτικού τομέα, έχει αυξηθεί σημαντικά.

Σε μια έντονα διατυπωμένη δήλωση, η ιρλανδική υπηρεσία διαχείρισης του χρέους (National Treasury Management Agency, NTMA) ανακοίνωσε πως διαφωνεί με την άποψη του S&P ότι η Ιρλανδία αντιμετωπίζει σημαντικά υψηλότερα κόστη για να διασώσει τον τραπεζικό τομέα της.

«Πρόκειται για μια ακραία εκτίμηση ότι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα κοστίσει ως 50 δισεκατομμύρια ευρώ. Πιστεύουμε ότι η προσέγγιση αυτή είναι εσφαλμένη», ανακοίνωσε η NTMA.

«Διαφωνούμε με τον οίκο αξιολόγησης. Είναι κάτι που δεν μας αρέσει να κάνουμε, όμως υπάρχουν περιπτώσεις που η ανάλυση δεν είναι υγιής», δήλωσε ο Τζον Κόριγκαν, επικεφαλής της NTMA.