Η γερμανική κυβέρνηση υιοθέτησε,σήμερα,Τετάρτη το νομοσχέδιο για τη φορολόγηση των κερδών των τραπεζών, με το οποίο αναμένεται ότι θα αποφευχθεί στο μέλλον το φαινόμενο να είναι το κράτος ο μόνος που βάζει το χέρι στην τσέπη για να διασώζει τραπεζικά ιδρύματα.

Οι γερμανικές τράπεζες θα πρέπει στο μέλλον να καταβάλλουν στο κράτος ένα μέρος των κερδών τους, σύμφωνα με το νομοσχέδιο που πρόκειται να επικυρωθεί πριν από το τέλος του χρόνου από το κοινοβούλιο της χώρας.

Τα ποσά που θα συγκεντρωθούν με αυτό τον τρόπο θα χρησιμεύσουν για να δημιουργηθεί ένα ταμείο, από το οποίο θα αντλούνται χρήματα σε περίπτωση απειλής χρεοκοπίας μιας τράπεζας που κρίνεται στρατηγικής σημασίας.

Το ποσό του φόρου θα είναι ανάλογο με το μέγεθος του ιδρύματος και του βαθμού επικινδυνότητας των δραστηριοτήτων του, δηλαδή θα είναι υψηλότερο στις επενδυτικές τράπεζες, σε σχέση με τις εμπορικές.

Η Γερμανία, η οποία πραγματοποίησε πολύ δαπανηρές δημόσιες διασώσεις, όπως αυτή του εξειδικευμένου στα ακίνητα ιδρύματος Hypo Real Estate, έναντι άνω των 100 δισ. ευρώ, είναι η πρώτη χώρα που έριξε την ιδέα για ένα τέτοιο φόρο.

Το Βερολίνο ελπίζει να πείσει και άλλα κράτη να κάνουν το ίδιο ώστε να διαφυλάξει την ανταγωνιστικότητα των τραπεζών του, όμως ως τώρα μόνο η Γαλλία έχει δείξει ενθουσιασμό για το σχέδιο.

Ο Γάλλος υπουργός Προϋπολογισμού, Φρανσουά Μπαρόν, δήλωσε σήμερα την Τετάρτη, στον ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1, ότι η Γερμανία και η Γαλλία μοιράζονται «κοινές απόψεις» αναφορικά με τη φορολόγηση των τραπεζικών κερδών.

«Η δυσκολία είναι να διασφαλίσουμε ότι θα επιβληθεί παντού στην ευρωζώνη και τελικά σε παγκόσμιο επίπεδο», είπε.