Προϋποθέσεις
Περί τις 27.000 ανήλθαν συνολικά οι αιτήσεις των υπερχρεωμένων επιχειρήσεων για να ενταχθούν στις ρυθμίσεις του σχετικού νόμου που προώθησε η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κυρία Λούκα Κατσέλη (σκίτσο). Αλλά όπως λένε αρμόδιες πηγές «δεν θα είναι όλοι τυχεροί», ή μάλλον τόσοι ήταν αυτοί που συμπλήρωναν τις απαραίτητες προϋποθέσεις.

* * *
Βεβαίως, ο αριθμός αυτός δείχνει και το μέγεθος του προβλήματος που παρατηρείται στην αγορά, αλλά και την αναγκαιότητα για την εφαρμογή του συγκεκριμένου νόμου.

* * *
Ενώ παράλληλα δεν έλειψαν και οι περιπτώσεις- όπως έγραφε χθες «Το Βήμα» – διαμαρτυρομένων και υπό πτώχευση επιχειρηματικών, βιοτεχνών κι εμπόρων, που «ξέσπασαν» στα τηλέφωνα όχι μόνο της Διεύθυνσης Προστασίας Καταναλωτή, αλλά και του ιδιαίτερου γραφείου του γενικού γραμματέα κ. Δ. Σπυράκου. Και ακόμη δεν έχει βγει το 2010…

Οι φόροι…
Να επανεξετάσει τη φορολογική της πολιτική και να πάρει αναπτυξιακά μέτρα κάλεσε χθες την κυβέρνηση η εταιρεία Coca-Cola Ηellenic, προειδοποιώντας ότι η λιτότητα και η φορολόγηση των επιχειρήσεων πλήττουν τη ζήτηση και τις επενδύσεις. Η επισήμανση αυτή έχει τη σημασία της όταν έρχεται από τη μεγαλύτερη- αυτή τη στιγμή- εταιρεία βάσει κεφαλαιοποίησης του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

* * *
Οπως ανέφερε σχετικά ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας κ. Δ. Κωνσταντίνου σε συνέντευξη στο πρακτορείο Reuters, «είναι παράλογο να περιμένουν από την Coca-Cola Ηellenic και άλλες εταιρείες με σημαντικές δραστηριότητες εκτός Ελλάδας να συνεχίζουν να φέρνουν χρήματα στην Ελλάδα, να πληρώνουν 40% από αυτά τα χρήματα και μετά να διανέμουν ό,τι έχει απομείνει. Είναι ανήκουστο, είναι σαν να αποθαρρύνεις τον οποιονδήποτε εκτός Ελλάδας να έρθει και να επενδύσει εδώ».

* * *
«Περιμένω από την κυβέρνηση», συμπλήρωσε ο κ. Κωνσταντίνου, «να πάρει κάποια διορθωτικά μέτρα» και « να διασφαλίσει την επιστροφή της χώρας σε τροχιά ανάπτυξης ».

…και οι τιμές
Δεν λέμε, οι υψηλοί και οι έκτακτοι φόροι πλήττουν την ανάπτυξη και τις επενδύσεις, όμως θα πρέπει να μας πει ο κ. Κωνσταντίνου πώς γίνεται και στην Ελλάδα το προϊόν που παράγει η εταιρεία του να είναι ακριβότερο από άλλες χώρες;

Συμφωνία
Κοντά στην ολοκλήρωση βρίσκονται οι αρχικές συζητήσεις της Μηχανικής με τις εγχώριες τράπεζες με αντικείμενο την αναχρηματοδότηση του υφιστάμενου δανεισμού της εταιρείας. Σε σχετική της ανακοίνωση η Μηχανική αναφέρει ότι πλέον διαφαίνεται η αναχρηματοδότηση των υφιστάμενων δανείων και η παροχή πρόσθετης χρηματοδότησης με την υλοποίηση των οποίων ευελπιστεί στην ομαλοποίηση των χρηματοροών της και στην τακτοποίηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

* * *
«Η απροθυμία, αν όχι άρνηση, του Ελληνικού Δημοσίου να προβεί στην ικανοποίηση των οικονομικών απαιτήσεων της εταιρείας που απορρέουν από τις εργολαβικές συμβάσεις συνεχίζει να επιφέρει έντονες αρνητικές επιπτώσεις στην ομαλή ροή του προγράμματος χρηματοροών της εταιρείας» αναφέρεται στην ανακοίνωση. Και δεν είναι η μόνη εταιρεία που περιμένει να πληρωθεί από το Δημόσιο.

Εκδόσεις
Σε μηνιαία και όχι σε τριμηνιαία βάση θα ξεκινήσει η Ελλάδα από τον Σεπτέμβριο δημοπρασίες έντοκων ομολόγων με σκοπό να βελτιώσει τη διαχείριση των διαθεσίμων, σύμφωνα με δηλώσεις στελέχους του ΟΔΔΗΧ στο Reuters. «Θα αρχίσουμε τις μηνιαίες δημοπρασίες εντόκων γραμματίων από τον Σεπτέμβριο, ευθυγραμμιζόμενοι με το αναθεωρημένο μνημόνιο» υπογράμμισε.