Πρόστιμα στις μεγάλες αλευροβιομηχανίες πρόκειται να επιβάλει εντός των ημερών η Γενική Γραμματεία Εμπορίου του υπουργείου Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας για μη γνωστοποίηση τιμοκαταλόγων στο διάστημα των δύο τελευταίων χρόνων, ενώ από την Υπηρεσία Εποπτείας της Αγοράς αρχίζουν έλεγχοι σε αρτοποιεία για να διαπιστωθεί αν έχουν προχωρήσει σε ανατιμήσεις.
Χθες, εν τω μεταξύ, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με τη συμμετοχή της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου, της κυρίας Κατερίνας Μπατζελή και του κ. Μιχ.Καρχιμάκη, εκπροσώπων των συνδέσμων της αλευροβιομηχανίας, της βιομηχανίας ζωοτροφών, του συνδέσμου των χοιροτρόφων, των εμπόρων δημητριακών, της ΠΑΣΕΓΕΣ, καθώς και του γενικού γραμματέα Εμπορίου κ. Στ. Κομνηνού. Αντικείμενο της σύσκεψης ήταν η κατάσταση που επικρατεί στην αγορά των σιτηρών και τα προβλήματα που έχουν παρουσιαστεί. Οπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά από αρμόδιες πηγές, αν και η χώρα μας έχει τη δυνατότητα παραγωγής άριστης ποιότητας μαλακού σιταριού, ωστόσο η εφετινή παραγωγή είναι υποβαθμισμένη ποιοτικά κατά το μεγαλύτερο μέρος της και πρόκειται να οδηγηθεί σε επεξεργασία για ζωοτροφή.
Επίσης στη σύσκεψη έγινε γνωστό ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας η Ελλάδα εισάγει μόνο το 16% των αναγκών της σε μαλακό σιτάρι από Ρωσία- Ουκρανία και Καζακστάν, αλλά οι περιορισμοί που έχουν επιβληθεί στην εξαγωγή ρωσικού σίτου προκαλούν ντόμινο στη διεθνή αγορά, δεδομένου ότι η Ρωσία είναι ο τρίτος μεγαλύτερος εξαγωγέας στη διεθνή αγορά των σιτηρών. Παρ΄ όλα αυτά η υπουργός κυρία Μπατζελή τόνισε ότι «δεν δικαιολογείται καμία αύξηση των αλεύρων και του ψωμιού από κανέναν, είτε από τους αλευροβιομηχάνουςείτε από τους αρτοποιούς» . Και επισημαίνεται πως το σύστημα ελέγχου τόσο για τους αλευροβιομηχάνους όσο και για τους αρτοποιούς θα συνεχίσει να υπάρχει προκειμένου να γίνονται γνωστά το κόστος παραγωγής και η τιμή πώλησης.
Στη σύσκεψη, πάντως, αποφασίστηκε η δημιουργία διεπαγγελματικής οργάνωσης στην αγορά των σιτηρών και φορέα διαχείρισης δημητριακών. Αναφερόμενη η κυρία Μπατζελή στο φαινόμενο των συμβολαίων με ανοιχτές τιμές- δηλαδή οι αγρότες ή οι ενώσεις των συνεταιρισμών δίνουν το προϊόν στους εμπόρους χωρίς να έχει προσδιοριστεί η τιμή πώλησης- που είναι ελληνική «πατέντα» σημείωσε πως «τα συμβόλαια από εδώ και στο εξής θα έχουν συγκεκριμένες τιμές».
Ακόμη αποφασίστηκε να γίνει καταγραφή- και της ποιότητας- των αποθεμάτων σίτου, η οποία θα έχει ολοκληρωθεί ως το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας ώστε στη συνέχεια να μπορεί να προσδιορισθεί η τιμή στην εγχώρια κατανάλωση, ενώ σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία πρόσθεσε ότι το ψωμί «θα πρέπει να επανέλθει στις τιμές του 2007-2008». Σχετικά με την εμπορική πολιτική των αλευροβιομηχανιών είπε ότι οι ανατιμήσεις «δεν δικαιολογούνται και θα ελεγχθούν από τις εποπτεύουσες αρχές». Για το συγκεκριμένο θέμα υπάρχει συνεργασία με το υπουργείο Οικονομίας προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι όποιες παρεκκλίσεις τόσο σε επίπεδο παραγωγής όσο και σε επίπεδο αγοράς.