Νέες τεχνολογίες, νέες περιπέτειες. Στις 9 Σεπτεμβρίου το ΜΙRfestival ετοιμάζεται να προσγειωθεί για δεύτερη φορά στην Αθήνα. Εκεί όπου η σκηνή συναντά την εικόνα, εκεί όπου οι παραστατικές τέχνες συναντούν τα οπτικοακουστικά μέσα, «εκεί γεννιέται η τέχνη τού αύριο», όπως τονίζουν οι διοργανωτές του φιλόδοξου φεστιβάλ. Ελληνες και ξένοι δημιουργοί θα παρουσιάσουν σε παγκόσμια πρώτη τα έργα του, δίνοντας στη διοργάνωση μια ξεχωριστή φρεσκάδα – αφού συνήθως τα φεστιβάλ περιλαμβάνουν ξανά και ξανά… ξαναζεσταμένο φαγητό.

Ο Γάλλος Βενσάν Ντυπόν παρουσιάζει ένα θέαμα-εμπειρία που συνδυάζει τη χορογραφική κίνηση, τον ήχο και τα νέα μέσα. Στην παράστασή του «Ηauts Cris (miniature)» («Δυνατές κραυγές, μινιατούρα») ένας χαρακτήρας βιώνει μια σειρά εσωτερικών καταστάσεων που συνδέονται με την κραυγή.

Ο Νορβηγός Ανε Λαν κατασκευάζει περφόρμανς σαν μικρά πορτρέτα με τα οποία ερμηνεύει την «οικιακή» και την προσωπική χρήση της Ιστορίας, την εσωτερική ζωή των ανθρώπων που δεν καταφέρνουν να συγχρονιστούν με τον ρυθμό του σύμπαντος. Στο «Dream chamber» βλέπουμε τον Φρόιντ να ρωτά «σε ποιον θα αποκαλύψεις τον αληθινό εαυτό σου;».

Ο γερμανός βιντεοκαλλιτέχνης Ματίας Φριτς συμπράττει με τους έλληνες μουσικούς Coti Κ και Νatryx & Co αλλά και με τη χορογράφο Αγνή Παπαδέλη Ρωσσέτου σε μια παράσταση διαρκούς διάδρασης της κίνησης με τον ήχο και την εικόνα («Dance Ρiece no. 2, an audiovisual dance performance»).

Η Χριστίνα Βασιλείου, μια νέα χορογράφος που εμμένει στα όνειρα και στη διερεύνηση του φανταστικού, θα συνεργαστεί με τη βιντεοκαλλιτέχνη Εντι Φέργκιουσον για την περφόρμανς now+here=nowhere, που αναποδογυρίζει αποκαλυπτικά την πρόταση του φεστιβάλ προς τους καλλιτέχνες, να συλλάβουν έργα με θέμα «Εδώ/Τώρα».

Ο Κώστας Τσιούκας θα παρουσιάσει το νέο του σόλο «Λευκό πάτωμα πάνω από το έδαφος» με θέμα τη μνήμη, την Ιστορία, τη δεκαετία του 1980 και τη νοσταλγία για

Ενα ταξίδι σε μνήμες και συναισθήματα είναι η σόλο παράσταση της Βρετανίδας Ανουσίγια Γιάρνελ «Βear»

εκείνη την ανέμελη περίοδο.

Το έργο «Συμβάντα 2010» του Δημήτρη Αληθεινού θα πραγματοποιηθεί σε δημόσιους χώρους του κέντρου της Αθήνας το μεσημέρι της Παρασκευής 17 Σεπτεμβρίου. Ο δημιουργός στήνει έναν καθρέφτη στη σκληρή πλευρά της πόλης και των κατοίκων της μέσα από μια μεταφορά-κλείσιμο του ματιού στο έργο «Ενα συμβάν», που παρουσιάστηκε στη Γκαλερί Ωρα το 1973.

Ηχητικές περφόρμανς
Γνωστός από τη θητεία του στους Stereo Νova, ο Αντώνης Π. θα συμπράξει με την Ανδριάνα Τoot – έχουν άλλωστε και οι δύο σπουδές στη μουσική με υπολογιστές και είναι ειδικευμένοι στην ηλεκτροακουστική σύνθεση. Ο Βiomass θα παρουσιάσει ένα live βασισμένο σε οπτικό και ακουστικό υλικό από τον πόλεμο του Ιράκ. Ο Γάλλος Σεμπαστιέν Ρου, τέλος, θα δώσει ένα σινε-κοντσέρτο πάνω σε μια ταινία του βέλγου καλλιτέχνη βίντεο Κουρτ Ντ΄Εσλέρ και ένα live «αποκλειστικής ακουστικής διαδικασίας».

ΠΟΥ ΚΑΙ ΠΟΤΕ
η Qbox Gallery (Αρμοδίου 10, Μοναστηράκι), Εxile Room (Αθηνάς 12, 3ος όροφος, Μοναστηράκι), Αrt. act. area (Αθηνάς 12, 6ος όροφος), Θέατρο Χώρα (Αμοργού 20, Κυψέλη)

η Από 9 ως 18 Σεπτεμβρίου η Πληροφορίες τηλ. 210

7706.068