ΛΟΝΔΙΝΟ Ενα μικρόφωνο μπορεί να κάνει και τον πιο παράφωνο να ακούγεται σαν τη… Μαντόνα. Σκάνδαλο έχει ξεσπάσει στη Βρετανία με το Ηi-Τeck ψηφιακό πρόγραμμα Αutotune, το οποίο μεταβάλλει σε «αηδόνια» ατάλαντους τραγουδιστές που λαμβάνουν μέρος στο δημοφιλές ριάλιτι σόου Χ-Factor.

Το ιδιωτικό κανάλι ΙΤV που προβάλλει την εκπομπή ανεύρεσης ταλέντων επί έξι σεζόν εγκαλείται τώρα από μεγάλη μερίδα του Τύπου, αλλά και από πολλούς πιστούς οπαδούς του, για εξαπάτηση. Εφημερίδες γράφουν ότι εδώ και αρκετό καιρό το Χ-Factor προωθεί κάποιους, νεαρούς ως επί το πλείστον, καλλιτέχνες κατά το δοκούν. Φαίνεται ότι η προώθηση γίνεται μέσω μικροφώνου, το οποίο διορθώνει αυτόματα την τονικότητα της φωνής, παρουσιάζοντάς τους ως αλάνθαστους και άψογους στην ερμηνεία τους κατά τη διάρκεια του σόου.

Στο επίκεντρο της κριτικής βρέθηκαν δύο νεαρές τραγουδίστριες, η μικρή Γκαμού Νεγκού από τη Ζιμπάμπουε και η Καρολάιν του συγκροτήματος «Gay and Straight», οι οποίες κατηγορήθηκαν, ούτε λίγο ούτε πολύ, πως έκαναν… καραόκε.

«Θεέ μου, είναι ολοφάνερο ότι η κριτική επιτροπή του παιχνιδιού έχει ήδη επιλέξει ποιοι από τους διαγωνιζομένους θα περάσουν στον επόμενο γύρο. Για τον λόγο αυτόν τούς δίνει μικρόφωνα στα οποία έχει συντονιστεί το πρόγραμμα Αutotune. Είναι ντροπή!» έγραψε εξοργισμένη τηλεθεάτρια στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Τwitter.

«Τι απατεώνες! Τι νομίζουν οι υπεύθυνοι του παιχνιδιού, ότι μπορούν να κοροϊδέψουν τα ίδια μας τα αφτιά;» δήλωσε τηλεθεατής στον «Guardian». Βρετανίδα δήλωσε ανακουφισμένη: «Ευτυχώς που δεν είμαι μόνο εγώ που το πρόσεξε. Είμαι αηδιασμένη για το πώς ένας διαγωνισμός νέων ταλέντων μπορεί να εξαπατήσει τόσο εύκολα τους θεατές…».

Οι υπεύθυνοι του «ριάλιτι» υποστηρίζουν ότι ο ήχος όντως υπόκειται σε ψηφιακή επεξεργασία, προτού «εκτελεστεί» στον αέρα, αλλά κανείς δεν έχει ομολογήσει ανοιχτά ότι έγινε χρήση του συγκεκριμένου προγράμματος. «Είναι αλήθεια πως τόσο ο ήχοςόσο και η εικόνα υπόκεινται σε επεξεργασία, προτού μεταδοθούν, για τη μεγαλύτερη δυνατή απόλαυση του τηλεοπτικού κοινού» είπε εκπρόσωπος του Χ-Factor.

Τo πρόγραμμα Αutotune έγινε ευρέως γνωστό το 1998, από την επιτυχία «Βelieve» της αμερικανίδας τραγουδίστριας Σερ. Αυτό το, κλασικό πλέον, ηχητικό εφέ συναντάται σε εκατοντάδες μουσικές παραγωγές και χρησιμοποιείται στα περισσότερα στούντιο ηχογράφησης του κόσμου.

Με αυτό το πρόγραμμα ο εφευρέτης του, ο αμερικανός Αντι Χίλντεμπραντ , κατάφερε να διορθώσει όλες τις υποτονικότητες ή υπερτονικότητες (κοινώς τα «φάλτσα») που μπορεί να δημιουργήσει μια ανθρώπινη φωνή από μικροφώνου.