Αναταραχή από τις δηλώσεις ανασχηματισμού

Ανω κάτω έγινε χθες η κυβέρνηση επιχειρώντας να διαχειριστεί επικοινωνιακά το θέμα του κυβερνητικού ανασχηματισμού, που όπως όλα δείχνουν επιταχύνεται. Για πρώτη φορά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιβεβαίωσε χθες τις πληροφορίες για αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, κάνοντας λόγο και για δομικές αλλαγές, έκφραση όμως που στη συνέχεια ανακάλεσε λόγω των αντιδράσεων που προκλήθηκαν από ανώτατα κυβερνητικά στελέχη. Ο κ. Γ. Πεταλωτής απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων προανήγγειλε αλλαγές …

Ανω κάτω έγινε χθες η κυβέρνηση επιχειρώντας να διαχειριστεί επικοινωνιακά το θέμα του κυβερνητικού ανασχηματισμού, που όπως όλα δείχνουν επιταχύνεται. Για πρώτη φορά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιβεβαίωσε χθες τις πληροφορίες για αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, κάνοντας λόγο και για δομικές αλλαγές, έκφραση όμως που στη συνέχεια ανακάλεσε λόγω των αντιδράσεων που προκλήθηκαν από ανώτατα κυβερνητικά στελέχη.

Ο κ. Γ. Πεταλωτής απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων προανήγγειλε αλλαγές σε δύο δόσεις: είπε ότι αρχικώς θα γίνουν οι όποιες αναγκαίες αντικαταστάσεις σε περίπτωση μελών της κυβέρνησης που θα διεκδικήσουν ψήφο στις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ότι εν συνεχεία θα γίνουν αλλαγές στη δομή του Υπουργικού Συμβουλίου, με βάση την τελική εισήγηση της περίφημης «επιτροπής σοφών» στην οποία έχει αναθέσει ο Πρωθυπουργός τη μελέτη για το μοντέλο διακυβέρνησης της χώρας. Ο κ. Πεταλωτής μίλησε και για αλλαγές και στο πρωθυπουργικό γραφείο και αποσύνδεσε επί της ουσίας τον ανασχηματισμό από τις αυτοδιοικητικές εκλογές λέγοντας: «Η αναπλήρωση υπουργών που πιθανόν να πάνε στις αυτοδιοικητικές εκλογές δεν έχει να κάνει με τις μεγάλες δομικές αλλαγές που θέλουμε να κάνουμε και στο υπουργικό σχήμα, επαναλαμβάνω, για να διαχωρίζουμε κάποια πράγματα. Αυτό που προέχει για εμάςείναι οι πολιτικές και όχι τα πρόσωπα που τις υλοποιούν. Τα πρόσωπα δοκιμάστηκαν,δοκιμάζονται.Το έχω πει πολλές φορές, εδώ και πάρα πολλούς μήνες, κάθε φορά που ερωτώμαι εάν υπάρχει θέμα ανασχηματισμού, ότι μας ενδιαφέρουν οι πολιτικές» είπε ο κ. Πεταλωτής και συμπλήρωσε: «Μας ενδιαφέρει να αλλάξουμε τη δομή του κράτους και δεν αλλάζει η δομή του κράτους εάν δεν υπάρχει και μια διαφορετική δομή σε ένα υπουργικό συμβούλιο, εάν δεν υπάρχει διαφορετική δομή σε όλα τα σχήματα που κατατείνουν στη σωστή διακυβέρνηση της χώρας. Αρα, δεν μένουμε σε πρόσωπα».

Επειτα από αυτά, τα υπουργικά τηλέφωνα πήραν φωτιά και άρχισε να γιγαντώνεται ένα κύμα παρασκηνιακών αντιδράσεων από πολλά στελέχη της κυβέρνησης, τα οποία εξέφραζαν την απορία τους και την ενόχλησή τους για τον τρόπο κατά τον οποίο επιβεβαιώθηκε ένας ανασχηματισμός, χωρίς να προσδιορίζεται ο χρόνος του και με ορατό κίνδυνο την πλήρη παράλυση κάθε κυβερνητικής δραστηριότητας.

Αργά το απόγευμα και αφότου είχε γίνει αντιληπτό ότι η κυβέρνηση βρισκόταν σε αναταραχή, συνεργάτες του Πρωθυπουργού αναδιατύπωναν τις φράσεις για τις «δομικές αλλαγές», αποφεύγοντας πάντως να αποδοκιμάσουν ευθέως τον κυβερνητικό εκπρόσωπο. Ενα από τα στελέχη του Μαξίμου ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «ο Παπανδρέου έχει πει ότι δεν πρόκειται να ασχοληθεί αυτή τη στιγμή με ζητήματα ανασχηματισμού και αλλαγών στην κυβέρνηση. Προέχει ο ορισμός υποψηφίων για τις αυτοδιοικητικές εκλογές και εφόσον υπάρξουν ανάμεσά τους μέλη της κυβέρνησης,θα γίνουν αντικαταστάσεις».

Πάντως επί πολλές ώρες στους κόλπους της κυβέρνησης επικράτησε αλαλούμ και άρχισαν να κυκλοφορούν «απορίες» και ενστάσεις υπουργών και στελεχών για τα περιγραφόμενα σενάρια. Κυβερνητικοί παράγοντες, για παράδειγμα, μετέφεραν την απορία για το πώς θα αντιδράσει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Θ. Πάγκαλος στο σενάριο περί ορισμού ενός υπερυπουργού συντονιστή, μέσα στο Μέγαρο Μαξίμου, όπως ευρέως διαδόθηκε από κυβερνητικές πηγές τις προηγούμενες ημέρες. Απαντώντας πάντως χθες σε σχετική ερώτηση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι κάτι τέτοιο δεν έχει αποφασιστεί. Επίσης, το ίδιο σενάριο έθετε κατά πολλούς ζητήματα για τον ρόλο του κ. Χ. Παμπούκη, ενώ κάποιοι σημείωναν ότι ασχέτως αποτελεσματικότητας σε κάποια υπουργεία για τα οποία φημολογούνται αλλαγές (πχ. Οικονομίας, Υγείας) εκκρεμούν κρίσιμες αποφάσεις και ενέργειες στο αμέσως προσεχές διάστημα.

Κατόπιν όλων αυτών, ιδιαίτερη σημασία προσλαμβάνει η σημερινή άτυπη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, στην οποία αναμένεται από πολλούς υπουργούς η τοποθέτηση του ιδίου του Πρωθυπουργού για το θέμα. Η ατμόσφαιρα που επικρατούσε χθες το απόγευμα ήταν πάντως βαριά και μερικοί από αυτούς φέρονταν διατεθειμένοι να θέσουν το ζήτημα της «ομηρείας» τους στην «ανασχηματολογία».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk