Η κρίση ρευστότητας στο Ελληνικό Δημόσιο αλλά και στο τραπεζικό σύστημα είναι πολύ πιθανόν να αποβεί ολέθρια για τα μεγάλα συγχρηματοδοτούμενα έργα στα οποία στηρίζει η περιφέρεια την ανάπτυξή της και την έξοδο από την οδική απομόνωση. Οι τελευταίες εξελίξεις σε όλα τα συγχρηματοδοτούμενα έργα, όπως ο Ε-65, η Ιόνια οδός, ο αυτοκινητόδρομος Τρίπολης- Καλαμάτας και ο άξονας της Βόρειας Κρήτης, καταδεικνύουν ότι οι τράπεζες επιθυμούν είτε να απεγκλωβιστούν από τις συμβάσεις που υπέγραψαν με το Δημόσιο είτε να επαναδιαπραγματευτούν με πιο ευνοϊκούς όρους, καθώς διαπιστώνουν ότι λόγω της οικονομικής κρίσης θα έχουν μειωμένα έσοδα από την είσπραξη των διοδίων…

Ειδικότερα για τον Ε-65 η έντονη φημολογία σχετικά με την αποχώρηση του ισπανικού ομίλου FΕRRΟVΙΑL ΑGRΟΜΑΝ SΑ. από την κατασκευάστρια κοινοπραξία έχει προκαλέσει αναστάτωση τόσο για την τύχη του όσο και για την τύχη των εργαζομένων σε αυτόν, καθώς ο συγκεκριμένος όμιλος πρόκειται να κατασκευάσει πάνω από το 1/3 του αυτοκινητοδρόμου. Η κοινοπραξία βασίζει τις υπαναχωρήσεις της ως προς τις συμβατικές της υποχρεώσεις στο γεγονός ότι ανέμενε από το Ελληνικό Δημόσιο την καταβολή της πρώτης δόσης των χρημάτων από τον Μάρτιο, ωστόσο αυτή καθυστερεί λόγω και των γενικότερων καθυστερήσεων που σχετίζονται με τις απαλλοτριώσεις. Επίσης συζητείται έντονα η αλλαγή της βόρειας χάραξης του έργου εντός του Νομού Γρεβενών ώστε να προκύψουν ευνοϊκότεροι τεχνικοί όροι για την κοινοπραξία (άρα και χαμηλότερο κόστος)· εντούτοις αυτό μπορεί να αποβεί εξαιρετικά χρονοβόρα διαδικασία σχετικά με τους περιβαλλοντικούς όρους (περιοχές ΝΑΤURΑ και περιοχές προστασίας της αρκούδας) και είναι πιθανό να έχουμε νέα διένεξη μεταξύ της υπουργού Περιβάλλοντος κυρίας Τίνας Μπιρμπίλη και του υπουργού Υποδομών κ. Δ. Ρέππα, παρόμοια με εκείνη του Αχελώου…

Είναι γεγονός ότι η μη τήρηση των συμβατικών υποχρεώσεων από την πλευρά του Ελληνικού Δημοσίου, που τούτη την περίοδο κρίνεται και ως προς το αξιόχρεο έναντι αυτών, δίνει αφορμές και άλλοθι στις τράπεζες που συμμετέχουν στο χρηματοδοτικό σχήμα είτε να απεγκλωβιστούν από το έργο είτε να επαναδιαπραγματευτούν όλους τους όρους (από τα επιτόκια και τη χρήση των διοδίων ως και την αλλαγή της χάραξης). Ο αρμόδιος υπουργός κ. Ρέππας παρέχει διαβεβαιώσεις στους θεσσαλούς βουλευτές ότι κίνδυνος για τη συνέχιση του έργου δεν υφίσταται και ότι θα υπάρξει παράταση ενός έτους για την καταβολή της πρώτης δόσης προς την κοινοπραξία, ωστόσο η κατάσταση παραμένει ρευστή και οι πιέσεις προς την κυβέρνηση εντείνονται.

Υπενθυμίζεται ότι στα μεγάλα οδικά έργα της ελληνικής περιφέρειας με το σύστημα της συγχρηματοδότησης στηρίχτηκε όλος ο αναπτυξιακός σχεδιασμός των κυβερνήσεων Σημίτη και Καραμανλή, ωστόσο και αυτά κινδυνεύουν να «πέσουν θύματα» της δημοσιονομικής κρίσης της χώρας…

Ο κ. Ι. Κολλάτος είναι μηχανολόγος, με μεταπτυχιακό στη βιοτεχνολογία