Κάθε φορά σε περίοδο προετοιμασίας ανασχηματισμού η εκάστοτε κυβέρνηση προσπαθεί να διαχειριστεί την αμηχανία της.

Το ίδιο έκανε χθες και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Αρχικώς προανήγγειλε ότι οι κυβερνητικές αλλαγές που μελετά ο Πρωθυπουργός θα είναι δομικές (δηλαδή θεαματικές και σαρωτικές) και ότι δεν θα αντικατασταθούν απλώς όσοι μετακομίσουν σε αξιώματα της Αυτοδιοίκησης.

Ακούγοντας τον κ. Γ. Πεταλωτή αρχίσαμε να πιστεύουμε ότι κάτι επιτέλους αλλάζει. Οτι για πρώτη φορά τα πράγματα θα ειπωθούν με το όνομά τους. Για πρώτη φορά η κυβέρνηση έδειξε να ομολογεί θαρραλέα ότι δεν λειτουργεί τέλεια, ότι χρειάζεται διορθώσεις και ότι αυτές δεν πρέπει να είναι επιδερμικές.

Δεν αλλάζουν όμως εύκολα αυτά…

Δύο ώρες έπειτα από τις δηλώσεις του ο κ. Πεταλωτής άρχισε να τα μαζεύει, επειδή προφανώς ενοχλήθηκαν κάποια μεγαλόσχημα κυβερνητικά στελέχη που αισθάνονται ότι η πολιτική τους κυριαρχία απειλείται. Δεν εξακριβώθηκε ποιος από το Μαξίμου του τράβηξε το αυτί (το βέβαιο πάντως είναι ότι κάποιος το τράβηξε) και το απόγευμα διευκρίνιζε ότι οι δομικές αλλαγές δεν θα γίνουν αμέσως και ότι δεν υπάρχουν υπουργοί που δυσκολεύονται να συγχρονιστούν με τον ταχύ βηματισμό των υπολοίπων.

Πάνω που πιστέψαμε ότι ο πρωθυπουργός θα προχωρήσει σε έναν τολμηρό ανασχηματισμό, αρχίσαμε και πάλι να αμφιβάλλουμε για την αποφασιστικότητά του. Δέκα μήνες είναι αρκετοί για να διαπιστώσει ο καθένας ότι δεν ανταποκρίθηκαν όλοι στο ύψος των περιστάσεων. Υπάρχουν υπουργοί που έχουν να επιδείξουν ένα θεαματικό έργο και άλλοι που κατόρθωσαν σε 300 ημέρες ό,τι δεν κατόρθωσαν οι προκάτοχοί τους σε χρόνια. Αλλά υπάρχουν και άλλοι που δεν κατάφεραν ακόμη να βάλουν σε τάξη το υπουργείο τους ή να κάνουν πράξη ούτε το ένα τρίτο από αυτά που υποσχέθηκαν στη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων. Τα πάντα εξαρτώνται πλέον από τον ίδιο τον κ. Παπανδρέου. Ο ίδιος θα αποδείξει αν λογαριάζει ή όχι ισορροπίες και πολιτικό κόστος, όπως υποστηρίζει συχνά στις δημόσιες παρεμβάσεις του, ή αν θα ακολουθήσει το μοντέλο του προκατόχου του, όπου τελικώς το Υπουργικό Συμβούλιο δεν το επέλεγε ο ίδιος αλλά οι βαρόνοι του κόμματός του. Η πορεία της κυβέρνησης Καραμανλή έδειξε ότι από την απόλυτη κυριαρχία ως την κατάρρευση η απόσταση είναι ελάχιστη όταν ο πρωθυπουργός διστάζει ή αρνείται να δει την πραγματικότητα. Ο ανασχηματισμός χρειάζεται πρώτα από όλα αποφασιστικότητα και θάρρος.

Δύο ανασχηματισμούς σε πέντε χρόνια έκανε ο πρώην πρωθυπουργός και αποδείχθηκαν αρκετοί για να τον καταστρέψουν…

vchiotis@tovima.gr