Αγορανομικούς και κοστολογικούς ελέγχους και σε αρτοποιεία ξεκινάει το υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, για να διαπιστώσει εάν υπάρχουν αυξήσεις στην τιμή του ψωμιού.

«Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο και κανένας λόγος για αύξηση της τιμής του ψωμιού, ακόμα και εάν οι τιμές του μαλακού σιταριού διεθνώς έχουν αυξητικές τάσεις», σημειώνει το υπουργείο σε ανακοίνωσή του, με αφορμή τη σημερινή σύσκεψη στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τις τιμές των σιτηρών.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας:

Υπενθυμίζεται ότι η Υπηρεσία Εποπτείας Αγοράς διενεργεί ήδη σειρά από αγορανομικούς και κοστολογικούς ελέγχους στις μεγάλες εισαγωγικές εταιρείες και στις αλευροβιομηχανίες (στην Ελλάδα το 60% του μαλακού σιταριού εισάγεται, ενώ το 40% προέρχεται από την ελληνική παραγωγή), ενώ ταυτόχρονα έλεγχοι θα πραγματοποιηθούν και σε φούρνους και σημειώνεται ότι σε περίπτωση που οι υπηρεσίες διαπιστώσουν παραβιάσεις αγορανομικών διατάξεων θα επιβληθούν και τα αντίστοιχα πρόστιμα.

Χθες το γραφείο του υφυπουργού Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, κ. Μ. Μπόλαρη, επικοινώνησε με το γραφείο του Επιτρόπου Αγροτικής Ανάπτυξης και προκύπτει ότι οι τιμές για το σιτάρι σε σχέση με τα τέλη Ιουλίου είναι πτωτικές. Επαναβεβαιώθηκε ότι η παραγωγή εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης καλύπτει τις ανάγκες των χωρών-μελών σε κάθε περίπτωση και ότι οι αντιδράσεις της αγοράς είναι υπερβολικές σε σχέση με το πρόβλημα, γι’ αυτό τα όποια φαινόμενα κερδοσκοπίας είναι απαραίτητο να αντιμετωπιστούν και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και από τα κράτη-μέλη.