Σταθεροποίηση
Η σταθεροποίηση του ελληνικού χρέους μπορεί να συμβεί πριν από το 2013, εκτιμά η Μoody΄s στο εξαμηνιαίο outlook για τα ευρωπαϊκά κράτη. Ο διεθνής αξιολογητικός οίκος αναφέρει επίσης πως η δημοσιονομική και οικονομική εξυγίανση που είναι αναγκαία για τη σταθεροποίηση του κυβερνητικού χρέους πιθανόν να είναι δύσκολη και επώδυνη.

* * *
«Δεδομένου του μεγέθους των δημοσιονομικών προβλημάτων και της ανάγκης να διατηρηθεί η αυστηρή δημοσιονομική πολιτική για πολλά χρόνια, ο κίνδυνος για την οικονομική ανάπτυξη σαφώς βάζει σε κίνδυνο και την πιστοληπτική αξιολόγηση» σημειώνουν οι αναλυτές της Μoody΄s. * * *
Στην ίδια έκθεση προειδοποιούν για νέες υποβαθμίσεις ευρωπαϊκών χωρών καθώς όπως υποστηρίζουν η ύφεση απειλεί να πλήξει την προσπάθεια δημοσιονομικής εξυγίανσης που καταβάλλουν οι χώρες αυτές.

Στόχος
Με την αγορά των σιτηρών φαίνεται πως θα ασχολείται επί μήνες η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Αυτό τουλάχιστον δείχνουν οι εξελίξεις στις διεθνείς αγορές και κυρίως ο «τζόγος» που έχει αναπτυχθεί.

* * *
Σήμερα πάντως η υπουργός κυρία Κατερίνα Μπατζελή (σκίτσο) και ο υφυπουργός κ. Μιχ.Καρχιμάκης συγκαλούν σύσκεψη με εκπροσώπους παραγωγών, αγροτικών ενώσεων και άλλων εμπλεκομένων φορέων για να εξετάσουν την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά των σιτηρών.

* * *
Και όπως σημειώνεται, στόχος είναι η αποτελεσματική αντιμετώπιση κάθε δυσλειτουργίας στην πρωτογενή αγορά των σιτηρών αλλά και της αλυσίδας εφοδιασμού των προϊόντων του τομέα, σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών. Μάλλον κάπως δύσκολος «ακούγεται» ο στόχος…

Απόρριψη
Δυσμενείς επιπτώσεις στον ανταγωνισμό στην αγορά εντομοκτόνων για οικιακή χρήση και στην Ελλάδα ενδέχεται να έχει η συγχώνευση των εταιρειών SC Johnson και Sara Lee, ανακοίνωσε η Επιτροπή Ανταγωνισμού σύμφωνα με σχετική απόφαση που έλαβαν οι αρμόδιες αρχές ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

* * *
Σύμφωνα με την Επιτροπή, η επικείμενη εξαγορά ενδέχεται να έχει αισθητή επιρροή στα εμπορικά ρεύματα μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ, καθώς με βάση την προκαταρκτική ανάλυση, υφίσταται κίνδυνος η συγκέντρωση να έχει σημαντικά δυσμενείς επιπτώσεις στον ανταγωνισμό σε επιμέρους σχετικές αγορές εντομοκτόνων για οικιακή χρήση και στην Ελλάδα και, συνεπώς, θεωρείται ότι χρήζει προσεκτικότερης αξιολόγησης.

* * *
Η επιχείρηση SC Johnson δραστηριοποιείται μεταξύ άλλων στην παραγωγή και διανομή καθαριστικών και εντομοκτόνων για οικιακή χρήση, προϊόντων που διακινούνται κυρίως με τα σήματα «Βaygon», «Raid» και «Αutan» στην Ελλάδα και η επιχείρηση Sara Lee δραστηριοποιείται στην παραγωγή διανομής εντομοκτόνων και αντισκωρικών για οικιακή χρήση, προϊόντων που διακινούνται κυρίως με το σήμα «Vapona» στην Ελλάδα.

Λόγω κρίσης!
Αλλαξε την ημερομηνία καταβολής του μερίσματος η Μηχανική σύμφωνα με ανακοίνωση στο ΧΑ και αποδίδει την κίνηση αυτή στην οικονομική συγκυρία. «Το Διοικητικό Συμβούλιο της Μηχανικής ανακοινώνει ότι λόγω της γνωστής αρνητικής οικονομικής συγκυρίας η έναρξη καταβολής του μερίσματος ανακαθορίζεται στις 6.9.2010. Ευχαριστούμε τους κκ. μετόχους για την κατανόησή τους» αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

* * *
Η εξέλιξη αυτή είναι ενδεικτική για την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει αρκετές εισηγμένες και ειδικά του κατασκευαστικού κλάδου, όπου η κρίση έπληξε δεκάδες εταιρείες.