Να ανοίξουν ή να μην ανοίξουν; Προς όφελος της Ακρόπολης και της πανσελήνου δούλεψε τελικώς η… κολοκυθιά που παίχτηκε τις τελευταίες ημέρες μεταξύ του υπουργείου Πολιτισμού και του σωματείου των αρχαιοφυλάκων. Το αποτέλεσμα είναι ότι όλοι οι αρχαιολογικοί χώροι και τα μουσεία, που εξαρχής είχαν ενταχθεί στον κατάλογο των συμμετεχόντων στον ειδωλολατρικό, πλην άκρως γοητευτικό εορτασμό της πανσελήνου του Αυγούστου, θα είναι ανοιχτά· με πρώτη και καλύτερη την Ακρόπολη.

Ανοιχτά επίσης θα είναι ο αρχαιολογικός χώρος του ναού του Ποσειδώνα στο Σούνιο, το Μουσείο του Μαραθώνα καθώς και το ιερό του Ασκληπιού στην αρχαία Επίδαυρο. Εν τέλει 97 μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι ανά την Ελλάδα θα λειτουργούν απόψε.

Την απόφαση να συμμετάσχουν όλοι οι αρχαιοφύλακες στην εκδήλωση έλαβε χθες η Πανελλήνια Ενωση Υπαλλήλων Φύλαξης Αρχαιοτήτων (ΠΕΥΦΑ) αναφέροντας πάντως σε ανακοίνωσή της ότι η απασχόληση των μελών της είναι «προσφορά των εργαζομένων αρχαιοφυλάκων στη δοκιμαζόμενη κοινωνία μας». Ως εκ τούτου ζήτησε να κατατεθεί το συνολικό ποσόν στο Χαμόγελο του Παιδιούαν και το ΥΠΠΟ απάντησε ότι αυτό είναι αδύνατο, δεδομένου ότι ως δημόσιος φορέας δεν μπορεί να κάνει δωρεές.

Στην ανακοίνωσή της πάντως η ΠΕΥΦΑ καταλήγει ότι εφόσον η αυγουστιάτικη πανσέληνος αντιμετωπίζεται ως θεσμός θα πρέπει να τεθεί σε νέα βάση και σε συνεργασία με τους εργαζομένους ο τρόπος διεξαγωγής της εκδήλωσης.