Μειωμένα ποσοστά αποδοχής για τα σχέδια φορολόγησης των υψηλότερων εισοδημάτων, αλλά περισσότερο μειωμένη αποδοχή και για τον ίδιο τον Μπαράκ Ομπάμα δείχνει έρευνα του Reuters/Ipsos, σχεδόν δύο μήνες πριν από τις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου.

Η έρευνα έδειξε ότι μόνο το 31% των Αμερικανών υποστηρίζει την πρόταση για τη φορολόγηση όσων έχουν υψηλότερα εισοδήματα. Αντίθετα, το 49% των ερωτηθέντων απορρίπτουν την πρόταση της κυβέρνησης η οποία ουσιαστικά θα καταργήσει φοροαπαλλαγές που αποφάσισε η κυβέρνηση του Τζορτζ Μπους και ζητούν φοροαπαλλαγές για όλους.

Οι Ρεπουμπλικάνοι υποστηρίζουν περισσότερο τις φοροαπαλλαγές σε σχέση με τους Δημοκρατικούς ή τους ανεξάρτητους.

Το κυβερνητικό σχέδιο είναι να αυξηθούν οι κλίμακες φορολόγησης για τους άγαμους κερδίζουν πάνω από 200.000 δολάρια το χρόνο και τους έγγαμους με εισοδήματα άνω των 250.000 δολαρίων.

Σχετικά με τον ίδιο τον πρόεδρο Ομπάμα, η έρευνα καταγράφει για πρώτη φορά στη διάρκεια της θητείας του ποσοστά θετικών γνωμών μικρότερα από τα ποσοστά αποδοχής. Συγκεκριμένα η αποδοχή φτάνει το 45% έναντι αρνητικών γνωμών στο 52%.

«Και τη πίτα ολόκληρη και το σκύλο χορτάτο θέλουν οι Αμερικανοί», σχολιάζει στο Reuters δημοσκόπος του Ipsos και εξηγεί: «Θέλουν και να μειωθούν οι φόροι και να μειωθεί το έλλειμμα.»

Εντωμεταξύ, η ανεργία είναι η βασικότερη πηγή ανησυχίας των Αμερικανών σε ποσοστό 72%, με δεύτερη τις δαπάνες της κυβέρνησης (67%), ένα από τα αγαπημένα ’θέματα’ κριτικής των Ρεπουμπλικάνων, και τρίτη μείωση των ελλειμμάτων.

* Η έρευνα έγινε στο διάστημα 19-22 Αυγούστου σε δείγμα 1.063 ψηφοφόρων. Το περιθώριο σφάλματος της έρευνας είναι +/- 3%.