Οι βαθύτατες θεσμικές αλλαγές στην λειτουργία του κράτους αποτελούν την βασικότερη παράμετρο της προσπάθειας της ελληνικής κυβέρνησης, υπογραμμίζει σε άρθρο του στην ιστοσελίδα της κυβέρνησης ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου και χαρακτηρίζει «κορωνίδα των θεσμικών αλλαγών» τον νέο εκλογικό νόμο και την χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων.
Κάνοντας λόγο για «πανεθνική προσπάθεια» ο πρωθυπουργός αναφέρει πως η προσπάθεια ανάταξης και αναμόρφωσης της Ελλάδας προϋποθέτει την ανατροπή παγιωμένων, εδώ και δεκαετίες, αντιλήψεων και νοοτροπιών και κάνει λόγο για ανάγκη μιας επανάστασης δημοκρατίας στους θεσμούς και την οικονομία.
Ο κ. Παπανδρέου εκτιμά ότι οι αναλύσεις ορισμένων διεθνών ΜΜΕ, αλλά και τεχνοκρατών, που «αντιμετωπίζουν την τιτάνια προσπάθεια που κάνουμε για να βγάλουμε μια για πάντα την Ελλάδα από την κρίση, απλά ως ζήτημα ανταπόκριση της χώρας στις δανειακές της υποχρεώσεις, υποτιμούν την βασική αυτή παράμετρο».
Τονίζει πως «πρέπει να είμαστε αξιόπιστοι προς την διεθνή κοινότητα και τους δανειστές μας» και ότι «οι θυσίες των Ελλήνων πιάνουν τόπο». Πέραν τούτων, σημειώνει πως το σημαντικότερο είναι να γίνουν οι μεγάλες ανατροπές που έχει ανάγκη ο τόπος, «ανεξάρτητα από το αν οι ανατροπές αυτές ενδιαφέρουν ή όχι τους συνομιλητές και τους δανειστές μας και ανεξάρτητα ακόμη και από το αν είναι κατανοητές για κάποιους».
Όπως αναφέρει ο κ. Παπανδρέου και προσθέτει ότι αποτελεί εθνικό χρέος η αποκατάσταση της κυριαρχίας μας στην πορεία της οικονομίας και του τόπου, «κυριαρχία που τρώθηκε από τις εγκληματικές για τον τόπο πολιτικές της προηγούμενης κυβέρνησης».
«Πιστεύω βαθιά ότι η αποκατάσταση της εθνικής μας κυριαρχίας περνάει μέσα από μεγάλες δημοκρατικές αλλαγές για τη δημιουργία μιας πολιτείας που εγγυάται δικαιώματα, ανακατανέμει δίκαια τον παραγόμενο πλούτο, τον αξιοποιεί σωστά και ορθολογικά ώστε να παρέχει εργαλεία και να διασφαλίζει δυνατότητες σε κάθε πολίτη», τονίζει ο κ. Παπανδρέου.
Ο πρωθυπουργός επισημαίνει, ωστόσο, ότι χωρίς θεσμικές αλλαγές κανένα θετικό αποτέλεσμα δεν θα έχει μόνιμο χαρακτήρα. «Ποτέ άλλοτε μία κυβέρνηση δεν πήρε τόσο σημαντικές αποφάσεις, σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, για να εμπεδώσει συνθήκες αξιοκρατίας, διαφάνειας και λογοδοσίας στο δημόσιο βίο» αναφέρει και φέρνει ως παραδείγματα τη σύσταση Εξεταστικών Επιτροπών που «για πρώτη φορά έχουν αποτέλεσμα», την καθολική υπαγωγή στο ΑΣΕΠ όλων των κρατικών προσλήψεων, στην ανάρτηση των αποφάσεων της διοίκησης στο Διαδίκτυο, τον «Καλλικράτη».
«Κορωνίδα των αλλαγών»
«Μετά τον έλεγχο των εκλογικών δαπανών στις αυτοδιοικητικές εκλογές προχωράμε σύντομα στην κορωνίδα των θεσμικών μας επαναστατικών αλλαγών στο κράτος και στο πολιτικό μας σύστημα: την πρωτοβουλία για τον νέο εκλογικό νόμο και την χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων» αναφέρει στο άρθρο του ο Γ.Παπανδρέου.
«Η πρωτοβουλία μας αυτή θα αποτελέσει το πιο καίριο πλήγμα στο ‘μαύρο’ πολιτικό χρήμα και το πλέγμα εξαρτήσεων που αυτό δημιουργεί’, ενώ στόχος της πρωτοβουλίας είναι η αναβάθμιση και η ενίσχυση του βουλευτή, προσθέτει.
«Οι μόνοι που έχουν πρόβλημα με την πλήρη διαφάνεια στις εκλογικές δαπάνες είναι όσοι έχουν συμφέρον από τη διατήρηση της ανωνυμίας τους, όσοι βολεύονται στην αδιαφάνεια, είναι εκείνοι που χρηματοδοτούν προεκλογικές εκστρατείες προσβλέποντας σε συναλλαγές» αναφέρει ειδικά, για την τελευταία ρύθμιση, ο πρωθυπουργός.
Ο «τέταρτος δρόμος»
Ο κ. Παπανδρέου, θέτοντας ως στόχο την λειτουργία του κράτους και της αγοράς στην υπηρεσία του πολίτη, τονίζει πως «δεν υπάρχει δίλημμα για μας μεταξύ αγοράς και κράτους» και επισημαίνει πως ο «λεγόμενος τρίτος δρόμος που προσπάθησε να συγκεράσει έναν παλαιότερο κρατισμό με την ανοιχτή αγορά, αγνόησε, τελικά, το βασικότερο: Τον ίδιο τον πολίτη και τους θεσμούς που του δίνουν δύναμη, όχι μόνο για την προστασία του αλλά και για την δημιουργική του συμμετοχή».
Ο Γιώργος Α. Παπανδρέου συνδέει τις απαραίτητες ριζοσπαστικές δημοκρατικές αλλαγές στα κράτη και στην οικονομία με δίκαιη αναδιανομή του πλούτου ως «εκ των ων ουκ άνευ προϋπόθεση σε μια ευνομούμενη πολιτεία για την εξάλειψη της βαθιάς ανισότητας που μαστίζει σήμερα τις κοινωνίες μας».
Αναφερόμενος στις αλλαγές που πρέπει να πραγματοποιηθούν σε διεθνές επίπεδο ο κ. Παπανδρέου προτείνει την δημιουργία:
- θεσμών με όσο το δυνατόν πιο υψηλή δημοκρατική νομιμοποίηση,
- θεσμών που θα αποσκοπούν στην αλληλεγγύη όλων των χωρών και κοινωνιών και οι οποίοι θα καταπολεμούν την οικονομική και πολιτική ανισότητα,
- θεσμών στήριξης του πολίτη με ταυτόχρονη εγγύηση ότι οι αγορές και το κράτος θα υπηρετούν το γενικό, το δημόσιο συμφέρον
- θεσμών που θα συντελέσουν στην προσπάθεια όλων των προοδευτικών δυνάμεων παγκοσμίως να εξανθρωπισθεί η πορεία της παγκοσμιοποίησης.
Σε ό,τι αφορά το εθνικό επίπεδο, ο πρωθυπουργός αναφέρει πως η κυβέρνηση προχωρά σε πολύ συγκεκριμένες ενέργειες που θα οικοδομήσουν ένα κράτος δικαίου υπέρ του πολίτη, θα ξεριζώσουν το πελατειακό κράτος και θα εγγυηθούν πως η έξοδος της χώρας από την κρίση θα είναι μόνιμη.
Ο πρωθυπουργός καταλήγει πως το περιεχόμενο της λαϊκής εντολής της 4ης Οκτωβρίου 2009 ήταν η ριζική αλλαγή της Ελλάδας και του κράτους, ώστε η χώρα να μην ξανακινδυνεύσει ποτέ πια με χρεοκοπία και παράλληλα να αξιοποιήσει και να αναπτύξει τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα. Η κυβέρνηση επισημαίνει «κάνει το αυτονόητο πραγματικότητα και είναι μόνο στην αρχή» έχοντας κάνει «σε μόλις 10 μήνες περισσότερα προς αυτή την κατεύθυνση από οποιαδήποτε άλλη κυβέρνηση στο παρελθόν».