Το Εργατικό Κόμμα της Αυστραλής πρωθυπουργού Τζούλια Γκίλαρντ πέρασε και πάλι, την Κυριακή, πρώτο σε αριθμό εδρών μετά τις βουλευτικές εκλογές, όμως ούτε οι Εργατικοί ούτε η συντηρητική αντιπολίτευση φαίνονται να είναι σε θέση να συγκεντρώσουν την απαραίτητη πλειοψηφία, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο ABC.

Το δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο, το οποίο αναθεώρησε την κατανομή των εδρών που είχε ανακοινώσει νωρίτερα, δίνει πλέον 73 έδρες στους Εργατικούς και 70 στο συνασπισμό του Εθνικού Κόμματος και των Φιλελεύθερων του Τόνι Άμποτ.

Τα δύο στρατόπεδα εκτιμάται ότι θα τερματίσουν με 73 έδρες έκαστο, δηλαδή τρεις λιγότερες από την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, σύμφωνα με το ABC. Τις τέσσερις έδρες που απομένουν θα καταλάβουν ανεξάρτητοι ή Πράσινοι βουλευτές.

Η πρωθυπουργός Τζούλια Γκίλαρντ δήλωσε την Κυριακή πως επιθυμεί να σχηματίσει κυβέρνηση, υπογραμμίζοντας ότι οι Εργατικοί προηγούνται σε ψήφους των συντηρητικών (με 50,7% έναντι 49,3%, με καταμετρημένο το 75% των ψήφων).

«Φαίνεται, τώρα, καθαρά πως το Εργατικό Κόμμα κέρδισε την ψηφοφορία από τους συντηρητικούς», δήλωσε η Γκίλαρντ, προσθέτοντας ότι έχει ήδη συζητήσει με τους ανεξάρτητους και τους Πράσινους βουλευτές τους οποίους χρειάζονται οι Εργατικοί για να έχουν την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.

«Έχω την πρόθεση να διαπραγματευθώ μια συμφωνία για να σχηματίσω κυβέρνηση», προσέθεσε, δεσμευόμενη και πάλι ότι θα συνεχίσει να κυβερνά «με σταθερότητα, σύμφωνα με τις δημοκρατικές αρχές μας, όσο το οριστικό αποτέλεσμα δεν είναι γνωστό».