ΤΑ ΚΟΡΙΤΣΙΑ στην αυστηρά μουσουλμανική Λωρίδα της Γάζας δεν επιτρέπεται να κάνουν ανδρικές δουλειές, πόσω μάλλον να ξανοίγονται νυχτιάτικα στη Μεσόγειο, αψηφώντας και το ισραηλινό Πολεμικό Ναυτικό, προκειμένου να περισυλλέξουν την ψαριά της ημέρας. Η 16χρονη Παλαιστίνια Μαντλίν Κουλάμπ είναι η μόνη γυναίκα ψαράς στη Γάζα. Την ωθεί η ανάγκη της επιβίωσης. Ο παράλυτος πατέρας της, πρώην ψαράς ο ίδιος, τής έμαθε όλα τα μυστικά της θάλασσας. Σήμερα ο επιούσιος άρτος μιας πάμπτωχης πενταμελούς οικογένειας εξαρτάται από τα δίκτυα και τα παραγάδια της Μαντλίν.

Γυρνάει σπίτι, αφήνει κάτω τη σχολική τσάντα της και αλλάζει ρούχα. Με τη φόρμα εργασίας της πλέον, η Μαντλίν θα πάρει τον δρόμο για την παραλία, εκεί όπου βρίσκεται η μικρή αλλά θαυματουργή βάρκα του πατέρα της. Μικρή, γιατί είναι ένα καρυδότσουφλο μήκους δυόμισι μέτρων. Θαυματουργή, γιατί συμβάλλει καθοριστικά στο να συντηρείται- στα όρια της επιβίωσης έστω – μια οικογένεια.

Κωπηλατώντας αργά (λόγω της έλλειψης εξωλέμβιας μηχανής), αλλά επιδέξια, θα βγει στα ανοιχτά και θα ρίξει τα δίχτυα σε ένα σημείο που της έχει υποδείξει ο πατέρας της. Λίγες ώρες μετά, γύρω στο ξημέρωμα, θα ξαναπάει στο ίδιο σημείο, προκειμένου να τα μαζέψει.

Οπως είπε στην απεσταλμένη της βρετανικής εφημερίδας «Ιndependent» Κατρίνα Στιούαρτ, έχει μάτια και αφτιά ορθάνοιχτα, αφού τα νερά δεν είναι παίξε γέλασε. Είναι επικίνδυνα, καθώς επιτηρούνται αυστηρά από ισραηλινά πολεμικά πλοία, που θέλουν τους αποκλεισμένους στη Γάζα Παλαιστινίους να παραμείνουν εξαρτημένοι από τη διεθνή ανθρωπιστική βοήθεια, χωρίς τη δυνατότητα να παλέψουν οι ίδιοι για την τροφή τους. Οι μικρές Παλαιστίνιες που ζουν πίσω από συρματοπλέγματα και τείχη, έχουν ένα μέλλον λίγο ως πολύ προδιαγεγραμμένο: θα πάνε στο σχολείο και μετά θα βοηθούν τη μητέρα τους στις δουλειές του σπιτιού ή θα παντρευτούν. Εξαίρεση στον κανόνα αυτόν αποτελεί η 16χρονη Μαντλίν, το μοναδικό κορίτσι που τολμά να υψώσει το ανάστημά της απέναντι στις αυστηρές ισλαμικές εντολές πολλών στελεχών της Χαμάς, που απαγορεύουν στις γυναίκες να εκτελούν ανδρικές εργασίες.

Ενα θάρρος που δεν πηγάζει μόνο από το εφηβικό της πείσμα, αλλά και από ρεαλισμό: ο πατέρας της, ο Μοχάμεντ, πάσχει από μια μορφή παραλυσίας στα πόδια, ασθένεια που δεν του επιτρέπει να μετακινηθεί, πολύ περισσότερο να βγει στη θάλασσα, όπως έκανε ανελλιπώς τα τελευταία 30 χρόνια. Η μητέρα της δουλεύει νυχθημερόν σε ένα κλωστοϋφαντουργείο, αλλά με τον μισθό της αδυνατεί να συντηρήσει τη Μαντλίν και τα δύο μικρά αδέλφια της, την 13χρονη Ρεάμ και τον 10χρονο Κουέιντ. Αυτό που κάνει η Μαντλίν, αμέσως μετά το τέλος κάθε σχολικής ημέρας, είναι ένα παράτολμο εγχείρημα με ελάχιστη ανταμοιβή. Το ρίσκο που παίρνει καθημερινά, πλην της πιθανότητας να τιμωρηθεί από τους κανόνες της Χαμάς, είναι πολύ μεγάλο για τα χρήματα που εισπράττει κατόπιν. Το περισσότερο που μπορεί να κερδίσει από την ψαριά της είναι 15-20 ευρώ, στην καλύτερη δυνατή μέρα. Γιατί η φυσιολογική συγκομιδή δεν αποφέρει στην οικογένειά της περισσότερα από 3-4 ευρώ ημερησίως.

«Κανείς νέος στη Γάζα δεν έχει δουλειά» λέει με πίκρα ο πατέρας της 16χρονης. Και τονίζει: «Από τη στιγμή που όλοι οι Παλαιστίνιοι έγιναν από ανάγκη ψαράδες, είναι λογικό να αναλογεί μικρότερη ποσότητα ψαριών στον καθένα μας.Πριν από δέκα χρόνια ο κάθε ψαράς θα μπορούσε να μαζέψει 15-20 κιλά ψάρια. Αυτά τα νούμερα πλέον είναι απλησίαστα».

Και να ΄ταν μόνον αυτό. Το ισραηλινό ναυτικό πολλές φορές κατάσχει αλιεύματα και ψαράδικα «εργαλεία», οδηγώντας πολλούς σε οικονομική καταστροφή. «Πρόσφατα, ένας φίλος μου ψαράςείχε την ατυχία να του κατάσχουν οι Ισραηλινοί το καΐκι με όλα τα σύνεργα της δουλειάς. Επαθε ζημιά 2.500 ευρώ! Πώς να μην τρελαθείς μετά;» αναρωτιέται ο κατάκοιτος πατέρας της έφηβης θαλασσόλυκου.

ΜΕ ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΜΑΝΤΛΙΝ

\334 «Ονειρεύομαι να γίνω δημοσιογράφος»
«Πάω σχολείο και όταν επιστρέφω, παίρνω τη βάρκα και βγαίνω στη θάλασσα για περίπου δύο ώρες.Κυκλοφορώ πάντα με μια φόρμα εργασίας μέσα στη σάκα μου, για να είμαι “ετοιμοπόλεμη”, να βγω στο πέλαγος ανά πάσα στιγμή. Λατρεύω τη θάλασσα,αλλά δεν θέλω να περάσω όλη μου τη ζωή μέσα σ΄ αυτήν ψαρεύοντας. Ονειρεύομαι όταν μεγαλώσω να γίνω δημοσιογράφος.Θα ήθελα πολύ να γράφω για τις καθημερινές κακουχίες των απλών Παλαιστινίων,ανθρώπων που η ζωή μάς έχει φερθεί μέχρι στιγμής άδικα».

\334 «Ακουσα πυροβολισμούς και μάζεψα τα δίχτυα…»
«Γνωρίζω καλά πόσο επικίνδυνο είναι το επάγγελμα του ψαρά,ειδικά κάτω από αυτές τις συνθήκες εδώ στη Γάζα.Εχω ακούσει ιστορίες για ψαράδες που τους πυροβόλησαν τα ισραηλινά πλοία ή για άλλους που δεν κατάφεραν ποτέ τους να επιστρέψουν από τη θάλασσα.Είναι στιγμές που πραγματικά τρέμω να βγω στο πέλαγος,όπως κάποτε που άκουσα από μακριά πυροβολισμούς από τα πλοία και έσπευσα να μαζέψω τα δίχτυα, μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα,προκειμένου να βγω στη στεριά.Είμαι όμως υπερήφανη που μπορώ να βοηθήσω τον πατέρα μου και τα αδέλφια μου και να απαλύνω λίγο το βάρος των υποχρεώσεων από τη μητέρα μου».

\334 «Βγαίνω στη θάλασσα από τα 13 μου»
«Πώς είναι δυνατόν να επιζήσουμε χωρίς τη βασική μας τροφή, που είναι το ψάρι; Ο πατέρας μου δεν μπορεί να δουλέψει.Αρα κάποιος πρέπει οπωσδήποτε να βγει στη θάλασσα και να φέρει τροφή. Η ζωή είναι σκληρή εδώ στη Γάζα,ακόμη και για κοπέλες όπως εγώ. Αλλά δεν έχω άλλη λύση από το να βοηθήσω την οικογένειά μου. Εμαθα την τέχνη του ψαρά από τον πατέρα μου,στα 13 μου χρόνια. Θα βγω με το βαρκάκι μου στη θάλασσα κι ας υπάρχουν κίνδυνοι».