Λάτρης της κλασικής αμερικανικής λογοτεχνίας αποδεικνύεται ο Μπαράκ Ομπάμα. Την πρώτη ημέρα των διακοπών του, την περασμένη Παρασκευή, ο πρόεδρος των ΗΠΑ πήγε σε βιβλιοπωλείο μαζί με τις δύο κόρες του και αγόρασε βιβλία κλασικών αμερικανών συγγραφέων. Οπως και πέρυσι, η οικογένεια Ομπάμα παραθερίζει στο Μάρθας Βίνγιαρντ, ένα γραφικό νησάκι κοντά στις ακτές της Μασαχουσέτης, στη «Φάρμα του Μπλε Ερωδιού», πολυτελές θέρετρο χτισμένο σε έκταση 121 στρεμμάτων. Ο πρόεδρος έφθασε στο νησί την Πέμπτη και έμεινε στη φάρμα. Την Παρασκευή το πρωί πήγε σε ένα ονομαστό βιβλιοπωλείο της πρωτεύουσας του νησιού, Βίνγιαρντ Χέιβεν, με τις κόρες του Σάσα και Μαλία. Αμέσως πλήθη περικύκλωσαν το κατάστημα, χειροκροτώντας και τραβώντας φωτογραφίες. Υστερα από λίγη ώρα ο Ομπάμα αποχώρησε κρατώντας μια καφέ σακούλα. Σύμφωνα με τον ταμία, αγόρασε τα βιβλία «Το κόκκινο αλογάκι» του Τζον Στάινμπεκ και «Οταν σκοτώνουν τα κοτσύφια» του Χάρπερ Λι, ενώ σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο «για τον εαυτό του αγόρασε την “Ελευθερία” του Τζόναθαν Φράνζεν».

Ο αμερικανός ηγέτης ξεκίνησε τις δεκαήμερες διακοπές του ύστερα από μια σειρά θετικές εξελίξεις για την κυβέρνησή του, όπως τη διακοπή της διαρροής πετρελαίου στον Κόλπο του Μεξικού και την απόσυρση των τελευταίων μάχιμων στρατιωτικών μονάδων από το Ιράκ. Ωστόσο οι ανησυχίες για την ισχύ της αμερικανικής οικονομίας παραμένουν.

Ο Λευκός Οίκος δήλωσε ότι ελπίζει σε ένα δεκαήμερο χωρίς ειδήσεις και ο πρόεδρος έκανε αμέσως πράξη τη χαλαρή διάθεσή του: άλλαξε το κοστούμι του με μια μπλούζα και πέταξε μόνος για το Μάρθας Βίνγιαρντ. Η πρώτη κυρία, Μισέλ, μαζί με τις δύο κόρες τους, ακολούθησε, αφού πέρασε πρώτα για να παραλάβει τη 12χρονη Μαλία από την κατασκήνωση όπου βρισκόταν για δύο εβδομάδες. Μαζί τους παραθερίζει και ο οικογενειακός σκύλος Μπο.

Το Μάρθας Βίνγιαρντ είναι αγαπημένος τόπος διακοπών των αμερικανών προέδρων. Εχει φιλοξενήσει, μεταξύ άλλων, τον Μπιλ Κλίντον και, όντας τόπος τον οποίο προτιμούν οι εύποροι Αφροαμερικανοί, οι Ομπάμα τον επισκέπτονταν και πριν από την εκλογή του Μπαράκ το 2008.