Ανησυχία συνεχίζει να προκαλεί η εξάπλωση του ιού του Δυτικού Νείλου στη Βόρεια Ελλάδα καθώς νέα κρούσματα προστίθενται καθημερινά, ενώ αύξηση παρατηρείται και στα θύματα, τα οποία είναι κυρίως άτομα της τρίτης ηλικίας. Οκτώ θανάτους και 92 κρούσματα μετράει πλέον από το απόγευμα της Παρασκευής η λοίμωξη του ιού του Δυτικού Νείλου, ενώ έχουν συμπληρωθεί 19 ημέρες μετά την πρώτη ταυτοποίηση του ιού από τα ειδικά εργαστήρια. Τελευταίο θύμα της επικίνδυνης λοίμωξης ήταν ένας 78χρονος με χρόνια προβλήματα υγείας.

Οπως μάλιστα διαπιστώνεται, σε αυτή την κατηγορία του πληθυσμού συγκεντρώνονται οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι επιπλοκών μετά το τσίμπημα του μολυσμένου κουνουπιού.

Σύμφωνα εξάλλου με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), περίπου οι μισοί ασθενείς είναι μεταξύ 70 και 79 ετών, ενώ σε ποσοστό 68% είναι από 60 έως και άνω των 80 ετών. Παράλληλα, ως το απόγευμα της Παρασκευής είχαν επιβεβαιωθεί 15 νέα κρούσματα. Οκτώ από τους ασθενείς αυτούς δεν έχουν παρουσιάσει επιπλοκές στο κεντρικό νευρικό σύστημα, ενώ οι υπόλοιποι επτά έχουν εκδηλώσει συμπτώματα εγκεφαλίτιδας ή μηνιγγίτιδας. Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, ως την Παρασκευή από τους ασθενείς με λοίμωξη του ιού του Δυτικού Νείλου 44 είχαν λάβει εξιτήριο από το νοσοκομείο, ενώ 37 νοσηλεύονταν ακόμη, από τους οποίους οι οκτώ κρίθηκε αναγκαίο να εισαχθούν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Τρεις από τους ασθενείς δεν χρειάστηκε να εισαχθούν σε κάποιο νοσοκομείο.

Οι επιστήμονες εκτιμούν πάντως ότι ο πραγματικός αριθμός των ατόμων που έχουν μολυνθεί από τον ιό του Δυτικού Νείλου είναι έως και 100 φορές μεγαλύτερος, αφού οι περισσότεροι από όσους μολύνονται δεν εκδηλώνουν συμπτώματα ή παρουσιάζουν ελαφρά ίωση. Επισημαίνουν εξάλλου ότι η περίοδος έξαρσης του ιού θα διαρκέσει ως το τέλος Σεπτεμβρίου.