Κοντά στο συνθετικό αίμα
Βρετανοί ερευνητές δημιούργησαν ερυθρά αιμοσφαίρια με χρήση κυττάρων εμβρύων που είχαν προκύψει από εξωσωματική γονιμοποίηση. Απώτερος στόχος των επιστημόνων είναι να ανακαλύψουν κύτταρα τα οποία θα είναι γενετικώς προγραμματισμένα ώστε να μετατρέπονται σε ομάδα αίματος Ο ρέζους αρνητικό.

Πρόκειται για μια ομάδα αίματος της οποίας μπορεί να γίνει μετάγγιση σε οποιονδήποτε άνθρωπο χωρίς να υπάρχει κίνδυνος απόρριψης, ωστόσο τη διαθέτει μόλις το 7% του πληθυσμού. Σύμφωνα με ειδήμονες του τομέα η νέα αυτή ερευνητική προσέγγιση μπορεί σύντομα να φέρει επανάσταση στην ιατρική βάζοντας ένα τέλος στην έλλειψη αίματος για μεταγγίσεις που καταγράφεται σήμερα σε παγκόσμιο επίπεδο. Είναι μάλιστα σημαντικό ότι το συνθετικό αίμα που ετοιμάζεται αυτή τη στιγμή στα εργαστήρια θα είναι απαλλαγμένο από επικίνδυνους μολυσματικούς παράγοντες, όπως η ανθρώπινη μορφή της νόσου των «τρελών αγελάδων».

Το πτηνό με το ράμφος -τσεκούρι

Είχε ύψος 1,4 μέτρα, ζύγιζε 40 κιλά και έζησε στη Νότια Αμερική πριν από έξι εκατομμύρια χρόνια. Ανήκε σε μια οικογένεια πουλιών που αποκαλούνται «πτηνά του τρόμου» και όχι τυχαία, όπως αποκαλύπτει μια νέα ανατομική ανάλυσή του. Το σαρκοβόρο πτηνό Αndalgalornis steulleti είχε τεράστιο κρανίο και ράμφος, το οποίο χρησιμοποιούσε σαν τσεκούρι καταφέροντας απανωτά, κάθετα χτυπήματα στα θύματά του ώσπου να τα αποτελειώσει και τα καταβροχθίσει. Δεν ερχόταν σε ευθεία αναμέτρηση με τη λεία του αλλά στεκόταν σε απόσταση ασφαλείας και επιτίθετο με ασταμάτητα ραμφίσματα, όπως αναφέρεται στη νέα μελέτη που δημοσιεύεται στην ηλεκτρονική επιθεώρηση ΡLoS ΟΝΕ.

Η ακοή των εφήβων «θύμα» του iΡod

Οι φορητές συσκευές αναπαραγωγής μουσικών αρχείων όπως τo iΡod φαίνεται ότι έχουν συμβάλει στην αύξηση των περιπτώσεων απώλειας της ακοής στους εφήβους, προειδοποιούν αμερικανοί ερευνητές. Οι επιστήμονες από το Νοσοκομείο Βrigham and Women΄s στη Βοστώνη ανακάλυψαν, όπως αναφέρουν στο επιστημονικό περιοδικό της Αμερικανικής Ιατρικής Εταιρείας (JΑΜΑ), ότι τα τελευταία 20 χρόνια οι περιπτώσεις προβλημάτων στην ακοή αυξήθηκαν κατά 30% σε άτομα ηλικίας 12-19 ετών. Και μπορεί τα στοιχεία αυτά να αφορούν αμερικανούς εφήβους, ωστόσο σύμφωνα με τους ειδικούς το πρόβλημα είναι παγκόσμιο, όσο παγκόσμια είναι και η διάδοση των φορητών μουσικών συσκευών τα τελευταία χρόνια.

Καταρρίπτεται η θεωρία «γέννησης» των μελανών οπών

Ενα σπάνιο μαγνητικό άστρο νετρονίων έχει προκαλέσει «πονοκέφαλο» στους αστρονόμους. Το συγκεκριμένο μάγναστρο που εντοπίστηκε από επιστήμονες του Ευρωπαϊκού Νότιου Παρατηρητηρίου (ΕSΟ) στη Χιλή βρίσκεται σε ένα γιγάντιο αστρικό σμήνος (ονομάζεται Westerlund 1 στον αστερισμό του Βωμού) και δημιουργήθηκε από τον βίαιο θάνατο ενός κανονικού άστρου με μάζα τουλάχιστον 40 φορές μεγαλύτερη από εκείνη του Ηλιου. Σύμφωνα με την κρατούσα θεωρία ο θάνατος του άστρου θα έπρεπε να είχε οδηγήσει στη γέννηση μιας μαύρης τρύπας και όχι ενός άστρου νετρονίων. Και αυτό διότι ως σήμερα πιστευόταν ότι οι αστέρες νετρονίων δημιουργούνται από την κατάρρευση άστρων με 10 έως 25 ηλιακές μάζες, ενώ οι εκρήξεις άστρων με μάζα πάνω από 25 φορές μεγαλύτερη από του Ηλιου δίνουν αναγκαστικά μαύρες τρύπες. Ετσι είναι πιθανόν εάν το νέο εύρημα ευσταθεί η κρατούσα θεωρία για τον σχηματισμό των μελανών οπών να καταρρεύσει.

Νέο τεστ για καλύτερη θεραπεία της φυματίωσης

Ενα τεστ αίματος θα μπορεί να δείχνει μελλοντικά στους γιατρούς αν ένα άτομο θα αναπτύξει ενεργή, επικίνδυνη φυματίωση.

Αυτό αναφέρουν με δημοσίευσή τους στην επιθεώρηση «Νature» ειδικοί του Εθνικού Ινστιτούτου για την Ιατρική Ερευνα της Βρετανίας, οι οποίοι ανακάλυψαν τη γενετική «υπογραφή» που αφήνει αποκλειστικά η επικίνδυνη μορφή φυματίωσης στο αίμα των φορέων του βακίλου που προκαλεί τη νόσο. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι επιστήμονες θα μπορούν πλέον να διαχωρίζουν το 10% των ασθενών που μολύνονται με τον βάκιλο της φυματίωσης και αντιμετωπίζουν κίνδυνο να νοσήσουν σοβαρά από το υπόλοιπο 90% το οποίο φέρει μια «αθώα» μορφή του βακτηρίου, η οποία δεν δημιουργεί προβλήματα. Ετσι θα καθίσταται δυνατόν να χορηγούνται τα κατάλληλα φάρμακα μόνο στους ασθενείς που τα χρειάζονται και όχι σε όλους τους φορείς του βακτηρίου, όπως συμβαίνει σήμερα.

Τα αντισυλληπτικά δίνουν ώθηση στη μνήμη

Η λήψη αντισυλληπτικού χαπιού προκαλεί αύξηση στο μέγεθος κάποιων περιοχών του εγκεφάλου οι οποίες συνδέονται με τη μνήμη αλλά και με κοινωνικές δεξιότητες, όπως η ικανότητα για συζήτηση, σύμφωνα με μια νέα μελέτη ειδικών του Πανεπιστημίου του Σάλτσμπουργκ στην Αυστρία. Τα αποτελέσματα τα οποία δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό «Βrain Research» έδειξαν ότι η λήψη αντισυλληπτικού χαπιούοποιασδήποτε εταιρείας ή μορφής και ανεξαρτήτως του διαστήματος για το οποίο λαμβανόταν- αύξανε τον όγκο των συγκεκριμένων περιοχών του εγκεφάλου κατά 3%. Οι ερευνητές δεν γνωρίζουν με βεβαιότητα αυτή τη στιγμή την ακριβή επίδραση του αντισυλληπτικού χαπιού στον εγκέφαλο. Υποπτεύονται όμως ότι οι ορμόνες που περιέχει ενισχύουν τις συνάψεις μεταξύ των εγκεφαλικών νευρώνων.