Η εντολή δόθηκε τηλεφωνικά από παράγοντα του υπουργείου Δικαιοσύνης με απόφαση του υπουργού Χάρη Καστανίδη σε διευθυντές τεσσάρων επαρχιακών φυλακών της χώρας: «Εχουμε πληροφορία ότι σχεδιάζεται και νέα απόδραση με ελικόπτερο»! Και ενώ το περιεχόμενο της πληροφορίας ακούγεται τραγελαφικό για την κοινή γνώμη (έχουν ήδη πραγματοποιηθεί δύο πετυχημένες αποδράσεις των Ριζάι και Παλαιοκώστα από τον Κορυδαλλό), οι παροικούντες εντός των τειχών των φυλακών που βιώνουν το κλίμα αναταραχής που ξέσπασε από τις αρχές Αυγούστου δέχθηκαν την πληροφορία με έντονη ανησυχία και με εντονότερο προβληματισμό και οργή.

«Προσοχή στον αέρα»
Ηδη στις ταράτσες των φυλακών Δομοκού, Τρικάλων, Λάρισας και Αλικαρνασσού πραγματοποιούνται άτυπες περιπολίες σωφρονιστικών υπαλλήλων, οι οποίοι πάντως δεν οπλοφορούν και κανείς δεν γνωρίζει πώς θα αντιδράσουν αν και όταν έρθουν αντιμέτωποι με άνδρες που οπλοφορούν και θα επιχειρήσουν να προσεγγίσουν με ελικόπτερο μία από τις συγκεκριμένες φυλακές. Κανείς άλλωστε δεν είναι σίγουρος ότι και αυτή τη φορά η απόδραση θα είναι αναίμακτη και λίγο ρομαντική, με εκείνους που επιχειρούν την απόδραση να προειδοποιούν τους φύλακες να μην αντιδράσουν, όπως συνέβη στον Κορυδαλλό. Στις συγκεκριμένες φυλακές πάντως κρατούνται άτομα τα οποία σχετίζονται με την απαγωγή Μυλωνά, υπόθεση με λεία εκατομμύρια ευρώ που δεν βρέθηκαν ποτέ και εικάζεται ότι βρίσκονται στην κατοχή εκείνων που πραγματοποίησαν την απαγωγή.

Στο συνολικό παζλ αναταραχής στις φυλακές, που για κάποιους θα κορυφωθεί ως την 1η Σεπτεμβρίου, έρχεται να προστεθεί και επεισόδιο που αποκαλύπτουμε και δεν δημοσιοποιήθηκε ποτέ. Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, την περασμένη εβδομάδα και μετά τις τρεις απόπειρες στις φυλακές Κορυδαλλού πραγματοποιήθηκε και μίνι στάση στις φυλακές της Κέρκυρας. Συγκεκριμένα εντοπίστηκε κρατούμενος με 65 γραμμάρια ηρωίνης (αντιστοιχεί σε περίπου 200 δόσεις) και, όταν απομονώθηκε στο Πειθαρχείο, σημειώθηκε μικρή εξέγερση, με κρατουμένους να σπάνε και να καταστρέφουν εντός των φυλακών και να κυριαρχεί το αίτημά τους να σταλεί ο κρατούμενος στο αναρρωτήριο από το Πειθαρχείο. Επειτα από συνεννοήσεις με το υπουργείο και παρέμβαση της εισαγγελέως της Κέρκυρας ο κρατούμενος εστάλη στο αναρρωτήριο και έληξαν οι ταραχές. Η αλήθεια όμως είναι ότι το επεισόδιο προβλημάτισε ακόμη περισσότερο την ηγεσία του υπουργείου, αφού η όλη εξέγερση φαινόταν καλά οργανωμένη και μέρος ενός καλοστημένου σχεδίου που δεν συνάδει προς τον αυθόρμητο ξεσηκωμό ομάδας μόνο ποινικών κρατουμένων.

Οσοι επιχειρούν να ακτινογραφήσουν τις αιτίες του φαινομένου και το timing της σχεδιαζόμενης, όπως φαίνεται, εξέγερσης συμφωνούν σε μια διαπίστωση. Φαίνεται πράγματι ότι η αναταραχή στις φυλακές και τα απανωτά περιστατικά απόπειρας αποδράσεων (Κορυδαλλός, Μαλανδρίνο, Λάρισα), εκτός από το κίνητρο κάθε κρατουμένου για λίγες ώρες ελευθερίας, που θα είναι πάντα αξεπέραστο, όπως και οι περισσότερες οργανωμένες εξεγέρσεις μέσα στον Αύγουστο, δεν μπορεί να είναι τυχαίες αλλά σίγουρα εντάσσονται σε ένα γενικότερο σχέδιο πρόκλησης αποσταθεροποίησης σε έναν ευαίσθητο χώρο που σχετίζεται και με πολιτικές αναταράξεις. Η απόπειρα απόδρασης του Μεξικανού άλλωστε έγινε την ημέρα επίσκεψης του ισραηλινού πρωθυπουργού στη χώρα μας, ημέρα που οι αστυνομικοί ήταν αλλού στραμμένοι, και κάποιοι λένε ότι αυτό δεν μπορεί να είναι τυχαίο. Παράλληλα, όπως ομολογούσε παράγοντας των φυλακών, δεν δικαιολογείται να μην υπάρχει κοινωνικός λειτουργός στις φυλακές του Δομοκού από την πρώτη ημέρα που λειτούργησαν!

Θύλακοι συντηρητισμού
Ως ένα από τα δεινά που οδήγησαν και στη σημερινή τραγική κατάσταση μέσα στις φυλακές είναι σίγουρα και η απραξία των τελευταίων πέντε χρόνων. Θύλακοι συντηρητισμού δεν άφησαν υπουργούς της ΝΔ που είχαν συνειδητοποιήσει την ανάγκη να λάβουν μέτρα για την αποσυμφόρηση των φυλακών. Ετσι τα μέτρα που προωθεί η σημερινή ηγεσία, όπως η ενίσχυση του θεσμού της κοινωφελούς εργασίας όπου κάθε ημέρα θα ισοδυναμεί με δύο ημέρες φυλάκισης και οι μειωμένες ποινές για χρήστες ναρκωτικών, θα μπορούσαν να έχουν βοηθήσει την κατάσταση. Κάθε φορά όμως που τολμηροί υπουργοί εξήγγειλαν παρόμοια μέτρα «έσκαγαν» εξεγέρσεις ή αποδράσεις, με αποτέλεσμα να μην περπατάνε και συγχρόνως να γίνονται εισηγήσεις στον τότε πρωθυπουργό να μην εγκριθούν αυτά τα νομοθετήματα… ΟΙ ΣΚΛΗΡΟΙ ΤΟΥ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ
Ο μεγάλος πονοκέφαλος των αρμοδίων είναι πάντα η μεγαλύτερη φυλακή της χώρας, ο Κορυδαλλός (δικαστικές φυλακές),που, παρά τις προσπάθειες αποσυμφόρησής του,φιλοξενεί ακόμη και σήμερα περίπου 2.100 κρατουμένους (συνολικά είναι 11.700), ενώ το προσωπικό δεν επαρκεί, όπως πάντα.Στον Κορυδαλλό «κουμάντο» κάνουν οι Γεωργιανοί,ομάδα σκληρών κρατουμένων,οι οποίοι είναι ενωμένοι,σε αντίθεση με τους αλβανούς κρατουμένους,που μπροστά τους φαντάζουν ως κολέγιο εφήβων πλέον.Σύμφωνα με πληροφορίες,οι απόπειρες απόδρασης από τον Κορυδαλλό ήταν τελικά τρεις.Εκτός από τη γνωστή υπόθεση του Μεξικανού,ο οποίος συνελήφθη έπειτα από επιμονή του υπουργού Δικαιοσύνης να φυλαχθεί η πολυκατοικία στην οποία σταματούσαν ίχνη αίματός του και από όπου επιχείρησε να το σκάσει το πρωί με αποτέλεσμα να συλληφθεί,δύο ακόμη περιστατικά κινητοποίησαν τις αρχές: υπήρξε και απόπειρα απόδρασης Αλβανών που είχαν κόψει τα κάγκελα,ενώ λίγο αργότερα βρέθηκε και άλλο κάγκελο κομμένο στη Γ΄ πτέρυγα.

Σε αυτή τη φυλακή,μας έλεγε άνθρωπος που υπηρέτησε επί χρόνια,δεν ελέγχεται «η κατάσταση με την πρέζα».Τα ναρκωτικά μπαίνουν πλέον ανεξέλεγκτα,ενώ το σύστημα αντιδρά κάθε φορά που η κυβέρνηση επιχειρεί να λάβει μέτρα φιλελευθεροποίησης ή διαχωρισμού των εμπόρων από τους χρήστες και τα θύματα…Και από κύκλους του υπουργείου Δικαιοσύνης σε ανώτατο επίπεδο μας έγινε η εξής επισήμανση,ενδεικτική για τις αντιδράσεις που έχει συναντήσει και με τα μέτρα της υπό όρους απόλυσης:«Ορισμένοι θα επιχειρήσουν να περάσουν πλεονέκτημα σε αυτούς που επιθυμούν την καταστολή και όχι τη φιλελευθεροποίηση.Τώρα αυτοί πιστεύουν ότι ξεδοντιάζονται με τα μέτρα που προωθούνται και επιχειρούν να περιορίσουν το φαινόμενο της διακίνησης των ναρκωτικών μέσα στις φυλακές».