Oι αντάρτες δεν είναι όπως φαίνεται είδος που ευδοκιμεί μόνο στη ΝΔ εν όψει των αυτοδιοικητικών εκλογών του προσεχούς Νοεμβρίου. Εχουν επεκταθεί και σε άλλα… διαμερίσματα της «δεξιάς πολυκατοικίας»και συγκεκριμένα στον Λαϊκό Ορθόδοξο Συναγερμό (ΛΑΟΣ). Ολα σχεδόν τα κορυφαία στελέχη του κόμματος, οι κκ. Αδ. Γεωργιάδης , Μ. Βορίδης, Αθ. Πλεύρης και Κ. Βελόπουλος, έχουν εκφράσει τις τελευταίες εβδομάδες είτε τη διαφωνία τους είτε έχουν κρατήσει αποστάσεις από τις επιλογές του προέδρου του κόμματος κ. Γ. Καρατζαφέρη για τη στήριξη συγκεκριμένων υποψηφιοτήτων ή την ευρύτερη στρατηγική που ακολουθείται. Το τοπίο αναμένεται να ξεκαθαρίσει αυτή την εβδομάδα, με την επιστροφή του κ. Καρατζαφέρη από την Κύπρο στην Αθήνα. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι οριστικές αποφάσεις για τους υποψηφίους του ΛΑΟΣ αναμένεται να ανακοινωθούν ίσως και αυτή την εβδομάδα.

Το τελευταίο διάστημα πάντως, έχουν αυξηθεί οι φωνές στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΛΑΟΣ που αμφισβητούν τις μέχρι στιγμής αποφάσεις του κ. Καρατζαφέρη ως προς τις στηρίξεις που έδωσε. Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ έχει εκφράσει την υποστήριξή του στον κ. Ν. Κακλαμάνη για τον Δήμο Αθηναίων, στον κ. Π. Ψωμιάδη για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και στον κ. Π. Τατούλη για την Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Πληροφορίες αναφέρουν μάλιστα ότι προσανατολίζεται να στηρίξει και τον κ. Κ. Μπακογιάννη , γιο της κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη, αν ο τελευταίος αποφασίσει να διεκδικήσει τον Δήμο Καρπενησίου. Ταυτόχρονα, ο κ. Καρατζαφέρης κρατά κλειστά τα χαρτιά του σε σχέση με το πρόσωπο που θα στηρίξει στον Δήμο Θεσσαλονίκης. Με δεδομένη την επιλογή του κ. Κ. Γκιουλέκα από τη ΝΔ, πολλοί βιάστηκαν να συμπεράνουν ότι ο ΛΑΟΣ θα υποστηρίξει την υποψηφιότητα του βουλευτή της Α΄ Θεσσαλονίκης. Ωστόσο, καθώς αναμένεται να υπάρξει κάθοδος και ανεξάρτητου βουλευτή που θα υποστηρίζεται από την κυρία Μπακογιάννη, όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά. Επίσης, δεν πρέπει να αποκλείεται και αυτόνομη κάθοδος του ΛΑΟΣ στη συμπρωτεύουσα, αν και προς το παρόν ο κ. Βελόπουλος διαψεύδει όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας περί επιθυμίας του να είναι υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης.

Η στήριξη στην υποψηφιότητα Κακλαμάνη είναι αυτή που έχει συγκεντρώσει προς το παρόν τα περισσότερα πυρά. Σε αυτήν αντιτάχθηκε κατ΄ αρχήν ο κ. Πλεύρης και ακολούθησαν οι κκ. Γεωργιάδης και Βελόπουλος. Οι «δεύτερες σκέψεις» στο κόμμα του κ. Καρατζαφέρη συνδέονται με την κακή εικόνα του κέντρου της πρωτεύουσας, όπου ολόκληρα τετράγωνα γύρω από την Ομόνοια έχουν μετατραπεί σε «γκέτο» με τεράστιο πρόβλημα ασφαλείας. Οι βουλευτές του ΛΑΟΣ επικαλούνται παράλληλα τη στάση του κ. Κακλαμάνη στο θέμα των μεταναστών, που δεν ταυτίζεται με τις θέσεις του κόμματος όπως ισχυρίζονται.

Ο κ. Γεωργιάδης δήλωσε χαρακτηριστικά πριν από τον Δεκαπενταύγουστο σε τηλεοπτικό σταθμό: «Ο κ. Καρατζαφέρης δεν είπε από την αρχή “στηρίζω Κακλαμάνη”. Αντήλλαξαν επιστολές, όπου ο κ. Καρατζαφέρης ζήτησε και έλαβε συγκεκριμένες υποσχέσεις. Η κατάσταση στην Αθήνα είναι κόλαση» αποφεύγοντας πάντως να αποδώσει την πλήρη ευθύνη στον δήμαρχο Αθηναίων.

Το δίλημμα «μόνοι μας ή μαζί με άλλους;»
Το πρόβλημα στους κόλπους του ΛΑΟΣ φαίνεται ότι συμπυκνώνεται στο δίλημμα «Μόνοι μας ή μαζί με άλλους;». Και οι δύο απόψεις έχουν τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά τους. Σύμφωνα με τους υποστηρικτές της πρώτης άποψης, η αυτόνομη κάθοδος του ΛΑΟΣ σε ορισμένες μεγάλες πόλεις και στις 13 περιφέρειες της χώρας θα επέτρεπε στο κόμμα να καταγράψει την εκλογική του δύναμη. Και προσθέτουν ότι αυτή έχει πολλές πιθανότητες να είναι αυξημένη, για δύο πολύ βασικούς λόγους:

«Ο πρώτος» λένε «έχει να κάνει με το γεγονός ότι σε εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση η ψήφος είναι πάντοτε πιο χαλαρή και ο διπολισμός αποδυναμώνεται καθώς οι πολίτες εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους τόσο για την κυβερνητική πολιτική όσο και για τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο δεύτερος λόγος» συμπληρώνουν «σχετίζεται με τη δυσαρέσκεια που υπάρχει στην κοινωνία για τη σκληρή οικονομική πολιτική που ασκεί η κυβέρνηση Παπανδρέου λόγω του μνημονίου με την τρόικα. Και παρά το γεγονός ότι ο ΛΑΟΣ έχει ψηφίσει το μνημόνιο, η κριτική και η ψήφος διαμαρτυρίας» επιμένουν οι υποστηρικτές της πρώτης άποψης «θα έχουν ως στόχο το ΠαΣοΚ». Σύμφωνα μάλιστα με ορισμένες πληροφορίες, ο ΛΑΟΣ έχει καταγράψει διψήφια νούμερα σε μυστικές δημοσκοπήσεις που διεξάγονται εν όψει των εκλογών του Νοεμβρίου τόσο στους Δήμους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης όσο και στην Περιφέρεια Αττικής.

Βασικός υποστηρικτής της άποψης αυτής είναι ο κ. Μ. Βορίδης. Οπως υποστηρίζει, μιλώντας στο «Βήμα», «οι μεγάλοι δήμοι και οι περιφέρειες, είτε το θέλουμε είτε όχι, έχουν πολιτικά χαρακτηριστικά. Δεν είναι τα πρόσωπα που έχουν τόσο σημασία, όσο η στρατηγική και το πλαίσιο. Η άποψή μου είναι» συμπληρώνει «ότι δεν θα μας ωφελήσει να υποστηρίζουμε άλλους υποψηφίους. Ιδιαίτερα κρίσιμες είναι οι αστικές περιοχές στις οποίες εντοπίζονται και κοινωνικά στρώματα που πιέζονται πολύ από την οικονομική κρίση και όπου κυριαρχούν θέματα, όπως η μετανάστευση και η εγκληματικότητα, στα οποία ως κόμμα δίνουμε μεγάλη έμφαση».

Ερωτηθείς πάντως σχετικά με το ενδεχόμενο να είναι ο ίδιος υποψήφιος στην Περιφέρεια Αττικής, ένα σενάριο που έχει ακουστεί επίμονα το τελευταίο διάστημα, ο κ. Βορίδης υπογραμμίζει ότι «προσωπικά δεν με ενδιαφέρει». Προσθέτει πάντως ότι αν του ζητηθεί από τον κ. Καρατζαφέρη και εφόσον εξυπηρετούνται με τον τρόπο αυτόν τα συμφέροντα του κόμματος, ίσως να το ξανασκεφτόταν.