Αυτήν την περίοδο ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Μ. Χρυσοχοΐδης μετράει τις δυνάμεις του. Από σήμερα που αρχίζουν να φυσούν μελτέμια βρίσκεται υπ΄ ατμόν, λόγω του αυξημένου κινδύνου πυρκαγιών. Ταυτόχρονα έχει να αντιμετωπίσει την τρομοκρατία, τη διαρκώς αυξανόμενη εγκληματικότητα που «απλώνεται» και στην περιφέρεια, αλλά και τις μεγάλες κινητοποιήσεις που προετοιμάζουν τα συνδικάτα το φθινόπωρο, με πρεμιέρα στη Θεσσαλονίκη την περίοδο της Διεθνούς Εκθέσεως. Και σαν να μην έφθαναν όλα αυτά έχει να αντιμετωπίσει και τη διαρκώς αυξανόμενη φημολογία ότι μετακομίζει στο υπουργείο Οικονομίας, Ναυτιλίας και Ανταγωνιστικότητας, αν τελικώς ο Πρωθυπουργός αποφασίσει να αφαιρέσει το χαρτοφυλάκιο από τη κυρία Λούκα Κατσέλη . Ειδικά, αυτήν την περίοδο, που και ο ίδιος έχει γίνει στόχος των τρομοκρατών, τυχόν μετακίνησή του ίσως να λειτουργούσε λυτρωτικά για τον ίδιο. Είναι προφανές ότι θα το δεχθεί, αν του το ζητήσει ο κ. Γ.Παπανδρέου, αλλά παρ΄ ότι ο ίδιος αποφεύγει να σχολιάσει τέτοιου είδους σενάρια, δείχνει ιδιαίτερα επιφυλακτικός απέναντι σε αυτό το ενδεχόμενο.

Οπως πληροφορείται «Το Βήμα» ο κ. Χρυσοχοΐδης είχε μυστική συνάντηση με τον Πρωθυπουργό το βράδυ της περασμένης Τρίτης, μετά το τέλος του προγράμματος της επίσκεψης Νετανιάχου. Φαίνεται ότι εκεί συζητήθηκαν όλα, αλλά δεν ελήφθησαν αποφάσεις. Το πρωί της επόμενης ημέρας ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη εθεάθη να αποχωρεί από το γραφείο του υπουργού Οικονομίας κ. Γ. Παπακωνσταντίνου , γεγονός που αποδεικνύει ότι τα δύο κυβερνητικά στελέχη θα μπορού- σαν να συμβιώσουν αρμονικά, σε περίπτωση κατά την οποία ο πρώτος μετακόμιζε στην πλατεία Συντάγματος. Το λογικό συμπέρασμα των δύο αυτών συναντήσεων του κ. Χρυσοχοΐδη είναι ότι η απόφαση για τη μετακίνησή του έχει ήδη ληφθεί. Ακόμη και αν ισχύει όμως κάτι τέτοιο, όλα μπορούν να αλλάξουν τις επόμενες ημέρες καθώς στη φάση προετοιμασίας ενός ανασχηματισμού τίποτε δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένο, αφού συνήθως πολλά ανατρέπονται την τελευταία στιγμή.

Ωστόσο ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη θεωρείται από πολλά κυβερνητικά στελέχη ο ιδανικός αντικαταστάτης της κυρίας Κατσέλη για δύο βασικούς λόγους: Πρώτον, στο παρελθόν έχει θητεύσει στο υπουργείο Ανάπτυξης και γνωρίζει τους κανόνες και τις ισορροπίες της αγοράς. Και, δεύτερον, έχει ήδη αναλάβει ορισμένες από τις αρμοδιότητες της υπουργού Οικονομίας με σημαντικότερη τη Ναυτιλία, και φαίνεται ότι τα πάει καλά με το πανίσχυρο λόμπι των εφο πλιστών.

Στον ανασχηματισμό όμως δεν λογαριάζονται μόνο αυτά. Η περαιτέρω πολιτική ενίσχυσή του δεν θα αρέσει σε πολλούς στο ΠαΣοΚ. Επιπλέον δεν θα είναι και ό,τι καλύτερο για τον ίδιο να αναλάβει ένα οικονομικό υπουργείο σε περίοδο κατά την οποία η ύφεση μαστίζει την αγορά και τα περιθώρια αποτελεσματικών χειρισμών είναι περιορισμένα.

Γι΄ αυτό και οι συνεργάτες του τελικώς καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι θα προτιμούσε να παραμείνει στην «ηλεκτρική καρέκλα» όπου ήδη κάθεται, από το να μετακινηθεί σε μια άλλη «ηλεκτρική καρέκλα» που γνωρίζει λιγότερο και δεν διαθέτει το επιτελείο που θα τον προστατεύσει.

Ο ίδιος όταν αναφέρεται στα μελλοντικά του σχέδια μιλάει μόνο για την Αστυνομία. Οπως ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό προετοιμάζει ήδη ένα «Σχέδιο Καλλικράτη» για τα αστυνομικά τμήματα, ενώ τα προσωπικά στοιχήματα που έχει θέσει στον εαυτό του είναι να οδηγηθεί κάποτε στα ίχνη της «Σέχτας » και των δολοφόνων του στενού συνεργάτη του Γιώργου Βασιλάκη.

«ΕΧΩ ΓΙΝΕΙ ΣΤΟΧΟΣ»
Μετά τη βομβιστική επίθεση στο γραφείο του κανένας δεν αμφέβαλλε πως ο υπουργός έχει καταστεί στόχος των τρομοκρατών.Αλλά και γενικώς αισθάνεται κατά καιρούς πως έχει γίνει και πολιτικός στόχος των αντιπάλων του,αλλά και ορισμένων στο ΠαΣοΚ που πιθανώς να φθονούν τη δημοτικότητα που του χάρισε η εξάρθρωση της τρομοκρατικής οργάνωσης «Επαναστατικός Αγώνας».

Ο κ.Χρυσοχοΐδης γνωρίζει επίσης καλά ότι στην πολιτική τα λάθη και οι αστοχίες δεν συγχωρούνται,ιδιαίτερα σε όσους θεωρούνται επιτυχημένοι.Και το υπουργείο στο οποίο βρίσκεται το λάθος ή το «ατύχημα» μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή και στο παρελθόν έχει στοιχίσει την καριέρα σε πολλούς από τους προκατόχους του. Ο υπουργός γνωρίζει καλά ότι οι τρομοκράτες θα ξαναχτυπήσουν και πιθανώς με εντυπωσιακότερο τρόπο από αυτόν στον συνεργάτη του ή στον Σωκράτη Γκιόλια και γι΄ αυτό προσπαθεί να πείσει τους συναδέλφους του να αυξήσουν τα μέτρα ασφαλείας.

Ταυτόχρονα ανησυχεί για την έξαρση της εγκληματικότητας σε ολόκληρη τη χώρα,όπου οι κακοποιοί δεν διστάζουν να σκοτώσουν για ελάχιστα χρήματα,χωρίς η Αστυνομία να μπορεί να τιθασεύσει το φαινόμενο· αλλά και για τις κινητοποιήσεις που προγραμματίζονται το φθινόπωρο,αφού μόνο μια στιγμή στο συλλαλητήριο της Αθήνας αποδείχθηκε αρκετή για να χαθούν τρεις ζωές στον εμπρησμό της Μarfin Βank.

Η Λούκα μετακομίζει στο ΔΝΤ;

Οσο η κυβέρνηση αποφεύγει να ορίσει διάδοχο του κ. Ρουμελιώτη το σενάριο για μετακίνηση της υπουργού στον διεθνή οργανισμό ενισχύεται

Η δυσκολία του κ. Χρυσοχοΐδη να αποκρούσει τα σενάρια ανασχηματισμού μεγαλώνει διαρκώς καθώς μεταξύ των υπουργών είναι παγιωμένη η πεποίθηση ότι ανασχηματισμός χωρίς αλλαγή στο υπουργείο Οικονομίας δεν νοείται. Πέραν των αδυναμιών του παρελθόντος και των γνωστών προβλημάτων στις σχέσεις της κυρίας Λούκας Κατσέλη με τον κ. Γ. Παπακωνσταντίνου , τον κ. Α. Λοβέρδο κ.ά., οι περισσότεροι, συμπεριλαμβανομένου του κ. Παπανδρέου, επαναλαμβάνουν σε κάθε ευκαιρία ότι το στοίχημα πλέον παίζεται στην Ανάπτυξη. Επειτα από αυτό όλοι αναμένουν ότι ο κ. Παπανδρέου θα προχωρήσει σε αλλαγή φρουράς στο υπουργείο Οικονομίας, Ναυτιλίας και Ανταγωνιστικότητας, έχοντας παράλληλα φροντίσει να προσφέρει στην κυρία Κατσέλη εναλλακτική διέξοδο.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Πρωθυπουργός έχει ήδη μελετήσει το ενδεχόμενο να απομακρύνει την κυρία Κατσέλη από το υπουργείο Οικονομίας, προσφέροντάς της παράλληλα κάποιο «αντάλλαγμα». Ενα από τα πιθανότερα σενάρια σε μια τέτοια περίπτωση είναι να αναλάβει η υπουργός Οικονομίας τη θέση του εκπροσώπου της χώρας στο ΔΝΤ έπειτα από την παραίτηση του κ. Π. Ρουμελιώτη. Το σενάριο αυτό ενισχύεται όσο η κυβέρνηση αποφεύγει να ορίσει διάδοχο του κ. Ρουμελιώτη, ο οποίος ανακοίνωσε την απόφασή του στον Πρωθυπουργό στις αρχές του καλοκαιριού. Επιπλέον η διεθνής εμπειρία της κυρίας Κατσέλη και η «προϋπηρεσία» της σε διεθνείς οργανισμούς συνυπολογίζονται στις παραμέτρους που καθιστούν πιθανό το σενάριο μετακίνησής της στο εξωτερικό.

Υπό αυτό το πρίσμα και καθώς με την κατάθεση του αναπτυξιακού νόμου φαίνεται να κλείνει ένας πρώτος κύκλος και για την υπουργό Οικονομίας, πολλοί είναι εκείνοι που θεωρούν ότι η αλλαγή στο συγκεκριμένο υπουργείο θα αρκούσε ως κίνηση «αναδόμησης» της κυβέρνησης. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο και το γεγονός ότι η ονοματολογία εν όψει ανασχηματισμού πληθαίνει όσον αφορά τους πιθανούς διαδόχους της κυρίας Κατσέλη.