ΠΡΙΝ ΑΠΟ λίγες ημέρες ο κ. Δ. Τσακνής ολοκλήρωσε τη μελοποίηση ποιημάτων του Γιάννη Σκαρίμπα, μιας εμβληματικής και ανατρεπτικής φιγούρας της ελληνικής πεζογραφίας και ποίησης. Ενα από τα αγαπημένα του ποιήματα είναι «Το πλοίο» (ο «Τιτανικός»), το οποίο αναφέρεται με αρκετή δόση καυστικότητας στη μοιραία κυρία-επιβάτιδα του πλοίου, η οποία «μ΄ ένα βιβλίο στο χέρι εμελαγχόλει», καταλήγοντας ως εξής: «Μα ωχρή,ενώ το πλοίο πλέει (ή δεν πλέει;) τον
πλοίαρχο κρατεί κι αχνή και κρύα:“Γροίκησα σαν κάποιο τίναγμα” του λέει. “Μα βέβαια, βυθιζόμεθα, κυρία”». Συμπτωματικώς παρόμοια συναισθήματα επιφύλαξε ο γνωστός δημιουργός στους συνομιλητές του από τον ΣΥΝ, οδηγώντας σε ολοκληρωτικό ναυάγιο τις προσπάθειες προσέγγισής του. Στην Κουμουνδούρου σχεδόν είχαν διασφαλίσει ότι ο κ. Τσακνής θα ήταν υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων στις προσεχείς αυτοδιοικητικές εκλογές με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ και, ει δυνατόν, ενός ευρύτερου αριστερού σχήματος, όπως ο ίδιος θα επιθυμούσε διακαώς ως θιασώτης
της ενότητας και της κοινής δράσης της Αριστεράς. Μάλιστα δεν έκρυβαν την ικανοποίησή τους για την έκβαση των σχετικών συζητήσεων. Ωστόσο η δημόσια απόρριψη από μέρους του της πρότασης μέσω της δήλωσής του ότι θα στηρίξει τελικώς τον υποψήφιο του ΚΚΕ κ. Ν. Σοφιανό έπεσε σαν παγόβουνο επάνω στην Κουμουνδούρου, η οποία δεν θα μπορούσε να δοκιμάσει μεγαλύτερη απογοήτευση από αυτήν. Παρά ταύτα στελέχη της δηλώνουν ότι «δεν πτοούνται» συνεχίζοντας το περιπετειώδες ταξίδι προς αναζήτηση υποψηφίου για τον πρώτο δήμο της χώρας.

Ενα βήμα πριν από τη συμφωνία βρίσκονταν οι επαφές με τον κ. Δ. Τσακνή, σύμφωνα με παράγοντες του ΣΥΝ. Μάλιστα, κατά τις πληροφορίες, είχε δύο συναντήσεις μαζί του προσωπικά και ο πρόεδρος του κόμματος κ. Αλ. Τσίπρας , ενώ στη διαδικασία προσέγγισης του γνωστού τραγουδοποιού συμμετείχαν και στελέχη όπως ο κ. Ν. Βούτσης. Η συνέντευξή του την περασμένη Κυριακή στην «Αυγή» θεωρήθηκε από πολλούς στην Κουμουνδούρου «μερική αυτοδέσμευσή» του ότι θα είναι υποψήφιος με τον ΣΥΡΙΖΑ ή το όποιο ευρύτερο σχήμα θα προέκυπτε στην πορεία προς τις εκλογές του Νοεμβρίου. Ωστόσο διαψεύστηκαν. Με αφορμή σχετικά δημοσιεύματα ο κ. Τσακνής προέβη σε γραπτή δήλωση, σύμφωνα με την οποία «το ΚΚΕ, στο οποίο και πρόσκειμαι πολιτικά, έχει ήδη επιλέξει τον σ. Νίκο Σοφιανό (…) και δεν μου μένει παρά να τον στηρίξω με όλες μου τις δυνάμεις». Τι οδήγησε τον γνωστό μουσικοσυνθέτη στη δήλωση αυτή, στην οποία παρά τη ρητή δημόσια δέσμευσή του ότι θα στηρίξει τον υποψήφιο του ΚΚΕ δεν παρέλειπε να υπογραμμίσει ότι τυχόν δική του υποψηφιότητα «θα μπορούσε έστω να συζητηθεί αν επρόκειτο να συνενώσει τη σύνολη Αριστερά»;

«Στρατευμένος» καλλιτέχνης
Κατά την Κουμουνδούρου, η οποία το είχε «δέσει» ότι θα είναι υποψήφιος ο κ. Τσακνής, υπήρξε προφανής παρέμβαση και πίεση του Περισσού. Οπως υποστηρίζουν, μάλιστα, η υποψηφιότητα του κ. Σοφιανού είχε ανακοινωθεί προτού ακόμη ξεκινήσουν οι επαφές και οι συζητήσεις με τον μουσικοσυνθέτη, άρα θα μπορούσε να μην μπει καν στον κόπο των διαβουλεύσεων με τον ΣΥΝ εφόσον θα στήριζε το ΚΚΕ. Είναι γνωστό ωστόσο ότι ο ίδιος έχει παράσχει τη στήριξή του στο ΚΚΕ και με άλλες ευκαιρίες- εθνικές εκλογές, ευρωεκλογές, πολιτικές πρωτοβουλίες κτλ. Ο κ. Τσακνής ανήκει στην κατηγορία των προς εξαφάνιση «στρατευμένων καλλιτεχνών». Πνεύμα ανήσυχο, επιμένει στον κοινωνικό και παρεμβατικό χαρακτήρα και ρόλο της τέχνης στην εποχή μας. «Ο ρόλος της τέχνης δεν μπορεί να είναι, για παράδειγμα, η αυταρέσκεια της δημιουργίας και το κλείσιμο σε μια γυάλα, αλλά η συμμετοχή στο κοινωνικό γίγνεσθαι» αρέσκεται να λέει. Αριστερών καταβολών, συμμετέχει ενεργά στα πολιτικά και κοινωνικά δρώμενα. Από την εποχή της (αντιδικτατορικής) Αντι-ΕΦΕΕ, στην οποία συμμετείχε, ο κ. Τσακνής είναι συνοδοιπόρος του ΚΚΕ, αν και όσοι συνομιλούν μαζί του γνωρίζουν ότι ο 55χρονος τραγουδοποιός ανήκει στην κατηγορία εκείνων που τάσσονται υπέρ της υπέρβασης της πολυδιάσπασης της Αριστεράς ειδικά αυτή την περίοδο, θέση που δεν συμμερίζεται ο Περισσός, ο οποίος αντιθέτως βάλλει με κάθε ευκαιρία κατά όσων επικαλούνται την ανάγκη κοινής δράσης.

Σε κάθε περίπτωση ο κ. Τσακνής θεωρεί ότι «είναι δύσκολο να προχωρήσει σε μια ενότητα όλη η υπόλοιπη Αριστερά αφήνοντας απ΄ έξω το ΚΚΕ», όπως ανέφερε στη συνέντευξή του, επισημαίνοντας πάντως την ίδια στιγμή ότι «ορισμένα ζητήματα τακτικής πρέπει να αναθεωρηθούν,ορισμένα ζητήματα που αφορούν τις συμμαχίες και τον διάλογο πρέπει να ξανατεθούν» και ότι «δεν είναι δυνατόν σήμερα να υπάρχουν λογικές αποκλεισμών λόγω διαφοροποιήσεων». «Οταν έχεις ένα μνημόνιο, μια οικονομική βαρβαρότητα η οποία επελαύνει, όταν έχεις τέτοια περιρρέουσα πολιτική, οικονομική, κοινωνική κατάσταση, δεν μπορείς να προβάλλεις μόνο την καθαρότητα των θέσεών σου» σημείωνε χαρακτηριστικά.

Το Αριστερό «Βήμα Διαλόγου»
Ο ίδιος συμμετέχει με άλλους καλλιτέχνες, διανοουμένους, συνδικαλιστές κτλ. στο προσφάτως συσταθέν «Αριστερό Βήμα Διαλόγου», το οποίο προσβλέπει στη δημιουργία διαύλων επικοινωνίας στον χώρο της Αριστεράς για ανάληψη ενωτικών πρωτοβουλιών, κάτι που ο Περισσός έσπευσε από την πρώτη στιγμή να απορρίψει. Μάλιστα δεν έκανε καν δεκτή την αντιπροσωπεία του «Αριστερού Βήματος», η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, ζήτησε συνάντηση με την ηγεσία του ΚΚΕ, όπως και με τα άλλα κόμματα του χώρου.

Στην Κουμουνδούρου εικάζουν επιπλέον ότι η «στροφή» του κ. Τσακνή ως προς το θέμα της υποψηφιότητάς του δεν οφείλεται μόνο στις αντιρρήσεις του Περισσού, αλλά και στις πιέσεις που μπορεί να δέχθηκε από ορισμένες πλευρές μέσα από το «Αριστερό Βήμα Διαλόγου», για το οποίο πάντως ο ίδιος είχε προειδοποιήσει ότι «δεν είμαστε εκλογικός μηχανισμός» και «δεν είναι εκλογικός ο στόχος μας», διευκρινίζοντας: «Θα ήταν ευκταίο να υπάρξουν συμφωνίες ή και διαφωνίες, αλλά τα πράγματα είναι ίσως πλέον περίπου δεδομένα,οπότε το να γινόταν η κίνησή μας άλλη μια ομάδα στήριξης (υποψηφίου) θα ακύρωνε τις προθέσεις μας». Στελέχη του ΣΥΝ θεωρούν ότι, όπως ήλθαν τα πράγματα, «ενώ ο Διονύσης επιθυμούσε να παίξει έναν ενωτικό ρόλο- και εμείς τον ενθαρρύναμε ως προς αυτό-, τελικά βγήκε μπροστά ως πρόσωπο που έφερε τον διχασμό στην Αριστερά». Επιμένουν εξάλλου ότι «περιμέναμε και εργαζόμασταν σε ενωτική κατεύθυνση, ώστε η πρόταση της υποψηφιότητάς του να αποτελέσει πρόταση και από άλλες δυνάμεις τής εκτός ΚΚΕ Αριστεράς, αφού το ΚΚΕ αρνείται κάθε ενωτική πρωτοβουλία». Ο ίδιος, πάντως, όπως διαβεβαιώνουν άνθρωποι που συνομίλησαν αυτές τις ημέρες μαζί του, φέρεται εξαιρετικά δυσαρεστημένος από το γεγονός ότι το όνομά του συνδέθηκε με άλλη μια πράξη στο πολυπαιγμένο έργο των διχαστικών διεργασιών στο πεδίο της Αριστεράς.

Σε αναζήτηση «πασοκογενούς» για την Περιφέρεια Αττικής
Καθώς ο κ.Δ.Τσακνής παραμένει«μονάχος στο παρόν του, να σώσει οτιδήποτε, αν σώζεται», όπως λέει στο γνωστό τραγούδι του,οι παρ΄ ολίγον συνεργαζόμενοι συνεχίζουν από μηδενική βάση να αναζητούν το κατάλληλο πρόσωπο για τον Δήμο Αθηναίων.«Η αναζήτηση έχει και τα ρίσκα της»λένε μετά το ναυάγιο και δεν κρύβουν τη δυσφορία τους για την εξέλιξη που είχε το θέμα προσβλέποντας,όπως όλα δείχνουν,σε μια κομματική υποψηφιότητα με πρόσωπο είτε μέσα από τη δημοτική παράταξη «Ανοιχτή Πόλη», την οποία υποστηρίζει ο ΣΥΝ, είτε από τον κεντρικό πολιτικό μηχανισμό του κόμματος.Οσον αφορά την Περιφέρεια Αττικής,πολλά θα εξαρτηθούν από τις διεργασίες που συντελούνται στον «πασοκογενή» χώρο,με πιθανή ακόμη και την εκδοχή της στήριξης από την πλευρά του ΣΥΝ ενός υποψηφίου από τον σοσιαλιστικό χώρο (κυκλοφορεί επιμόνως το όνομα του καθηγητή Εργατικού Δικαίου και μέλους του Εθνικού Συμβουλίου του ΠαΣοΚ κ.Αλ.Μητρόπουλουμε τη στήριξη και των τριών διαγραφέντων βουλευτών από το ΠαΣοΚ),εφόσον βεβαίως καταστεί δυνατή η «γεφύρωση» των δύο χώρων, πράγμα δύσκολο αν κρίνουμε από τις άδοξες προσπάθειες της Κουμουνδούρου να πείσει τόσο τον κ.Σπ.Παπασπύρο, πρόεδρο της ΑΔΕΔΥ, όσο και την κυρίαΣοφία Σακοράφα, νυν ανεξάρτητη βουλευτή,να ηγηθούν ενός τέτοιου εγχειρήματος.