Εάν δεν υπάρξει ανάπτυξη στους επόμενους μήνες η ελληνική οικονομία κινδυνεύει να βρεθεί σε πολύ χειρότερη θέση από αυτή στην οποία βρισκόταν στις αρχές του έτους. Και αυτό διότι το δημόσιο χρέος και το δημόσιο έλλειμμα ως ποσοστά του ΑΕΠ θα αυξηθούν, λόγω της μείωσης του ΑΕΠ. Αυτός είναι και ο λόγος που οι διεθνείς τράπεζες αρνούνται να χρηματοδοτήσουν την ελληνική οικονομία. Ετσι, το ελληνικό spread εκτινάχτηκε στις 853 μονάδες την προηγούμενη εβδομάδα.

Το κλειδί για την αποφυγή αυτού του ζοφερού σεναρίου είναι η μείωση των φόρων. Ηδη έχει αποδειχθεί περίτρανα, από την κακή πορεία των φορολογικών εσόδων, ότι η φορολογική πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση δεν αποδίδει. Οσοι φοροδιέφευγαν συνεχίζουν να φοροδιαφεύγουν, καθώς δεν υπάρχει ισχυρός φοροεισπρακτικός μηχανισμός για να τους αναγκάσει να πληρώσουν. Η ύφεση έχει μειώσει τις συναλλαγές και την κατανάλωση με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν έσοδα για να φορολογηθούν. Ετσι το κράτος, παρ΄ όλο που αύξησε τους φορολογικούς συντελεστές και τους έμμεσους φόρους, όπως τον ΦΠΑ, τελικά δεν εισπράττει τα αναμενόμενα εξαιτίας της ύφεσης.

Για να ορθοποδήσει η οικονομία πρέπει ο ιδιωτικός τομέας να αρχίσει να αναπτύσσεται περισσότερο απ΄ όσο συρρικνώνεται ο δημόσιος. Και με τους υψηλούς φορολογικούς συντελεστές, τον ΦΠΑ στα ύψη, τις έκτακτες εισφορές και τη δαιμονοποίηση της περιουσίας και του κέρδους, επενδύσεις και ανάπτυξη δεν πρόκειται να έχουμε. Ολα αυτά οι ξένοι τα βλέπουν και μας αξιολογούν αρνητικά. Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση αξιολόγησης της μετοχής της εταιρείας Μυτιληναίος από τον γαλλικό οίκο Cheuvreuxπου δημοσιεύτηκε πριν από δύο εβδομάδες. Οι Γάλλοι υποβαθμίζουν τη μετοχή της Μυτιληναίος παρ΄ όλο που η εταιρεία βγάζει αυξημένα κέρδη σε σχέση με αυτά που οι ίδιοι προέβλεπαν, διότι θα κληθεί να πληρώσει αυξημένους φόρους και αυτό θα μειώσει τα κέρδη προς διανομή. Ο ιδιωτικός τομέας λοιπόν καταστρέφεται από τη φορολογική πολιτική της κυβέρνησης και αυτό μαζί με την ταυτόχρονη συρρίκνωση του δημόσιου τομέα θα φέρει φτώχεια και ανεργία.

Ολα αυτά ήταν εν πολλοίς αναμενόμενα· όλοι οι έλληνες οικονομολόγοι που είχαν έστω και μια στοιχειώδη επαφή με την αγορά τα είχαν προβλέψει. Η κυβέρνηση τους αγνόησε και συνεχίζει να τους αγνοεί- ακόμη και αυτούς που η ίδια έχει διορίσει σε τραπεζικούς και άλλους οργανισμούς- περιοριζόμενη στο να ακούει και να υλοποιεί μόνο τις οδηγίες της τρόικας. Για αυτό η τρόικα δηλώνει ικανοποιημένη από την προσπάθεια της κυβέρνησης. Οι οδηγίες της όμως μας οδηγούν στην υπερχρέωση και στη φτώχεια όσο εμείς δεν υλοποιούμε παράλληλα μια αναπτυξιακή πολιτική για να σωθούμε. Και είναι αστείο να πανηγυρίζουμε επειδή εξασφαλίσαμε τη δεύτερη δόση του δανείου του μηχανισμού στήριξης. Η τρόικα θέλει να μας δώσει τα δάνεια διότι μόνο έτσι θα πληρώσουμε αυτά που χρωστάμε από τα ομόλογα. Τα χρήματα που δανειζόμαστε τώρα μόνο για αποπληρωμή των παλαιών δανείων χρησιμοποιούνται, δηλαδή οι ξένοι δανειστές μάς τα δίνουν από τη μια τσέπη και τα παίρνουν ξανά στην άλλη. Συνεπώς, εκείνοι θα έπρεπε να πανηγυρίζουν- και το κάνουν με επαινετικά σχόλια στον διεθνή Τύπο- όταν μας δανείζουν και όχι εμείς που χωνόμαστε κάθε μέρα στην υπερχρέωση και στην ύφεση. Εμείς μόνο όταν επιταχυνθεί ο ρυθμός ανάπτυξης, σταματήσουν να κλείνουν οι επιχειρήσεις και αυξηθούν οι εξαγωγές θα πρέπει να πανηγυρίσουμε.