Παρά τις επιτυχίες της Ελλάδας στο δημοσιονομικό μέτωπο, η επανεμφάνιση του «ρίσκου χώρας» και η επιδείνωση του «τραπεζικού ρίσκου» φαίνεται να αποτελούν τροχοπέδη στις προσπάθειες της χώρας μας να διαφύγει από τη στενωπό. Η επιδείνωση του «ρίσκου χώρας» αποτυπώνεται και στη νέα εκτόξευση των περίφημων πια ελληνικών CDS (ασφαλίστρων που προστατεύουν από τον κίνδυνο πτώχευσης), κατατάσσοντας πλέον τη χώρα μας στη δεύτερη θέση των πιο ευάλωτων για χρεοκοπία χωρών του κόσμου, εξέλιξη που αποτελεί τροχοπέδη στις προσπάθειές της να βγει στις αγορές για δανεισμό το 2011.

Αν και η Ελλάδα βρίσκεται επί μήνες αντιμέτωπη με ένα πρωτόγνωρο κύμα αμφισβήτησης, τόσο της αξιοπιστίας της όσο και των προοπτικών της οικονομίας της, και περισσότερο από το 50% των ξένων επενδυτών και εν δυνάμει αγοραστών των ελληνικών ομολόγων δεν αποκλείει την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους τα επόμενα χρόνια, κάτι που δρα ανασταλτικά στην προσέλκυση των όποιων ξένων κεφαλαίων, το μεγάλο στοίχημα τόσο για τους εταίρους μας όσο και για τις αγορές αλλά και για την ίδια τη χώρα αφορά την επιθυμητή από όλους προοπτική να καταφέρει να επιστρέψει τελικά επιτυχώς στις αγορές για δανεισμό τον επόμενο χρόνο. Το 2011, εξάλλου, θεωρείται από τις αγορές το όριο, το όποιο αν υπερβούμε η αναδιάρθρωση θα έρθει μάλλον πιο κοντά.

Τα διεθνή κεφάλαια
Το στοίχημα της ανάπτυξης αποκτά πλέον σημαντική βαρύτητα στις επιλογές των διεθνών κεφαλαίων που παρακολουθούν μάλλον με σχετική καχυποψία τα τεκταινόμενα στη χώρα.

Σε αυτό το πλαίσιο η παρουσίαση, σε ειδική εκδήλωση του ΧΑ στο Λονδίνο στις 9 και 10 Σεπτεμβρίου, σε ξένους θεσμικούς επενδυτές (οι οποίοι ρευστοποίησαν το 30% των θέσεών τους στο ελληνικό χρηματιστήριο, τους τελευταίους μήνες) από τις διοικήσεις των μεγάλων ελληνικών εταιρειών των προοπτικών τους αποκτά ιδιαίτερη σημασία, καθώς ίσως επηρεάσει μερικώς και τις ροές των κεφαλαίων προς τη χώρα μας.

Οι 26 εταιρείες που θα βρεθούν τον ερχόμενο μήνα στη βρετανική πρωτεύουσα αφορούν τις: Αγροτική Τράπεζα, ΓΕΚ Τέρνα, ΔΕΗ, Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, Ελλάκτωρ, Ελληνικά Πετρέλαια, ΜΕΤΚΑ, Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Σιδενόρ, Τέρνα Ενεργειακή, Τιτάν, Τράπεζα Κύπρου, Τράπεζα Πειραιώς, Αlapis, Αlpha Βank, CocaCola ΗΒC, Εurobank ΕFG, Εurobank Ρroperties, Folli Follie, Fourlis Ηoldings, Ιntralot, Μarfin Ρopular Βank, Μotor Οil και Frigoglass.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία το ενδιαφέρον των διαχειριστών που θέλουν να συναντήσουν τις διοικήσεις των ελληνικών εταιρειών είναι πολύ μεγάλο, αν και για τους ξένους θεσμικούς το μακροοικονομικό ρίσκο της χώρας ξεπερνά στην παρούσα φάση τα όποια επιχειρηματικά δεδομένα των εταιρειών.

Πιθανή αποτυχία
Σημαντικός αριθμός διεθνών αναλυτών, επενδυτών, τραπεζών, θεσμικών επενδυτών, μέσων ενημέρωσης και σχολιαστών εκτιμά ακόμη και σήμερα ότι υπάρχουν υψηλές πιθανότητες η Ελλάδα να αποτύχει στην υλοποίηση της προσπάθειας προσαρμογής και να αναγκαστεί τελικά σε ρύθμιση ή και διαγραφή χρεών, εξέλιξη ή οποία ίσως θα ήταν τελικά καταστρεπτική για τη χώρα και την οικονομία της.

Για τους ειδικούς της Εurobank, πάντως, δεν υπάρχουν ούτε κίνητρα ούτε οφέλη για μελλοντική διαγραφή χρέους από κανέναν από τους εμπλεκομένους και έχοντες συμφέρον, δηλαδή το ελληνικό κράτος, την ΕΚΤ, τους επενδυτές κατόχους ελληνικού χρέους, τον ιδιωτικό τομέα, την Ευρωπαϊκή Ενωση, τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης, και ότι με την πάροδο του χρόνου τα κίνητρα για μη διαγραφή χρέους θα γίνονται ισχυρότερα.