Τα δυσμενή στοιχεία από την αγορά εργασίας των ΗΠΑ την Πέμπτη επέδρασαν καταλυτικά στην πορεία των αγορών έκτοτε, απωθώντας τους επενδυτές από τις αγορές και την Παρασκευή που ερμήνευσαν την εξέλιξη αυτή ως ένα ακόμη πισωγύρισμα στην ήδη αδύναμη οικονομική ανάκαμψη.
Το στοιχείο που αναστάτωσε τους επενδυτές δεν ήταν τόσο η άνοδος της ανεργίας, μολονότι αυτή εκτοξεύθηκε στο υψηλότερο μέγεθος από τον Νοέμβριο του 2009, όσο κυρίως η αντιστροφή τής ως τώρα φθίνουσας τάσης. Αν η ανεργία στις Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίσει να ενισχύεται, αυτό θα σημαίνει ότι η ανάκαμψη της οικονομίας εισέρχεται σε αδιέξοδο και το σενάριο τυχόν ύφεσης «διπλού πυθμένα» θα αρχίσει να παίρνει «σάρκα και οστά».
Προ αυτού του ενδεχομένου οι επενδυτές αντέδρασαν με ρευστοποιήσεις μετοχικών θέσεων, πιέζοντας χαμηλότερα τους δείκτες των χρηματιστηρίων στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις της εβδομάδας.
Μολονότι οι δυτικές αγορές κατέγραψαν εκτεταμένες απώλειες την Πέμπτη (όπου τα δυσμενή μακροοικονομικά μεγέθη των ΗΠΑ επισκίασαν ακόμη και την ανέλπιστη αναβάθμιση του γερμανικού ΑΕΠ από την Βundesbank, αλλά και τα θετικά μακροοικονομικά στοιχεία που ανακοίνωσε η Βρετανία), ο πιέσεις συνεχίστηκαν και την Παρασκευή όπου αυτή τη φορά εντάχθηκαν στο πτωτικό κλίμα και τα χρηματιστήρια της Ασίας.
Είναι ενδεικτικό ότι ο αντιπροσωπευτικός δείκτης ΜSCΙ Αsia Ρacific πέρασε σε αρνητικό έδαφος πρώτη φορά, αφού είχε συμπληρώσει διαδοχικά έξι ανοδικές συνεδριάσεις καθώς υποχώρησε κατά 1,30%, στις 118,55 μονάδες.
Στο Τόκιο ο Νikkei κατέγραψε απώλειες 2%, ολοκληρώνοντας τις συναλλαγές της εβδομάδας στις 9.179,38 μονάδες, ενώ ο ευρύτερα αντιπροσωπευτικός δείκτης της χώρας Τopix σημείωσε πτώση 1,71%. Στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Ηang Seng έκλεισε πτωτικά σε ποσοστό 0,43%, στις 20.981 μονάδες, ενώ με απώλειες 1,70%, στις 2.642,31 μονάδες, ολοκλήρωσε την εβδομάδα ο αντιπροσωπευτικός δείκτης της Σανγκάης «Shanghai Composite».
Η «σκυτάλη» των πιέσεων «παραδόθηκε» στην Ευρώπη όπου αρχικά οι δείκτες επιχείρησαν να κινηθούν σταθεροποιητικά ή ακόμη και να ανακάμψουν, αλλά η αναζωπύρωση των φόβων για νέο κύκλο ύφεσης επικράτησε τελικά, προκαλώντας νέες ρευστοποιήσεις θέσεων σε μετοχικές αξίες.
Αργότερα η «απροθυμία» της Γουόλ Στριτ να δείξει αισιοδοξία ενέτεινε τις πιέσεις στους ευρωπαϊκούς δείκτες, με αποτέλεσμα να διευρύνουν τις απώλειές τους αργά το απόγευμα.
Ωστόσο ήταν εμφανής η εξασθένηση των πιέσεων καθώς οι απώλειες της Παρασκευής ήταν αισθητά μικρότερες των αντίστοιχων της Πέμπτης.
Αναλυτικά ο δείκτης DΑΧ στη Φραγκφούρτη κατόρθωσε να διατηρήσει τις δυνάμεις του πάνω από τις 6.000 μονάδες και έκλεισε κατά 1,15% χαμηλότερα, στις 6.005,16
μονάδες, ενώ σε ποσοστό 1,30% υποχώρησε ο δείκτης CΑC στο Παρίσι, κλείνοντας στις 3.526,12 μονάδες. Εμφανέστερη ήταν η εξομάλυνση των πιέσεων στο χρηματιστήριο του Λονδίνου όπου ύστερα από διακύμανση μικρότερη της μισής ποσοστιαίας μονάδας καθ΄ όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης ο δείκτης FΤSΕ 100 έκλεισε κατά 0,31% χαμηλότερα.
Το ίδιο χρονικό διάστημα που ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση στην Ευρώπη οι πιέσεις στη Γουόλ Στριτ εντείνονταν σε σχέση με το άνοιγμα, μολονότι οι απώλειες ήταν αισθητά μικρότερες σε σχέση με την Πέμπτη και για τους τρεις αντιπροσωπευτικούς δείκτες της αγοράς. Συγκεκριμένα ο δείκτης Dow Jones επέκτεινε τις απώλειές του προς τη μία ποσοστιαία μονάδα, επιστρέφοντας στις 10.170 μονάδες, με τον δείκτη S&Ρ 500 να εμφανίζει ανάλογη τάση, υποχωρώντας κατά 0,84%, στις 1.067
μονάδες, ενώ χαμηλότερα κατά 0,65 κινούνταν ο δείκτης Νasdaq, προς τις 2.165 μονάδες.
Πετρέλαιο
ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΗ διαδοχικά εβδομάδα πιέσεων διήνυσε το πετρέλαιο, ανεβάζοντας τις συνολικές απώλειές του σε περίπου 8% καθώς επανήλθαν οι ανησυχίες για επιβράδυνση της ανάκαμψης στην αμερικανική οικονομία, που συνεπάγεται εξασθένηση της ζήτησης σε ενέργεια.
Στις συναλλαγές της Παρασκευής η τιμή του αργού είχε ήδη διασπάσει καθοδικά τα 74 δολάρια και διεκινείτο στα 73,93 δολάρια το βαρέλι, ενώ και το μπρεντ υποχωρούσε στα 74,74 δολάρια το βαρέλι, το απόγευμα της ίδιας ημέρας στις δυτικές αγορές.
Αξίζει να αναφερθεί ότι στην αρχή της εβδομάδας οι τιμές του πετρελαίου κινήθηκαν ανοδικά, αλλά η ανακοίνωση της Εnergy Ιnformation Αdministration για μικρότερη μείωση των στρατηγικών αποθεμάτων των ΗΠΑ έναντι των εκτιμήσεων προκάλεσε νέες πιέσεις.
Δολάριο – γεν
Την ίδια χρονική περίοδο όπου το δολάριο κέρδιζε έδαφος έναντι του ευρώ, το αμερικανικό νόμισμα εξασθένησε έναντι του γεν, προκαλώντας έντονη ανησυχία στην ιαπωνική κυβέρνηση.
Στις συναλλαγές της Παρασκευής και στον απόηχο των δυσμενών στοιχείων από την αγορά εργασίας των ΗΠΑ το δολάριο προσέγγισε το χαμηλό 15 ετών της προηγούμενης εβδομάδας (84,72 γεν) από όπου αντέδρασε και πάλι με την ισοτιμία του να διαμορφώνεται κοντά στα 85,600 γεν στο μέσον της ημέρας.
Νωρίτερα την ίδια ημέρα ο υπουργός Οικονομικών της Ιαπωνίας Γιοσιχίκο Νόντα δήλωσε ότι το υπουργείο βρίσκεται σε επικοινωνία με τις υπόλοιπες χώρες του Group of Seven-G7 σχετικά με το ζήτημα των ισοτιμιών καθώς εντείνονται οι ανησυχίες ότι η άνοδος του γεν θα υπονομεύσει περαιτέρω την ιαπωνική οικονομία η οποία είναι εξαρτημένη από τις εξαγωγές.
Ο κ. Νόντα δήλωσε ότι παρακολουθεί τις συναλλαγματικές κινήσεις με «το μέγιστο ενδιαφέρον», αλλά αρνήθηκε να σχολιάσει την περίπτωση παρέμβασης, την οποία θεωρεί πιθανή μόνο αν το ιαπωνικό νόμισμα ανατιμηθεί πολύ πάνω από το υψηλό 15 ετών έναντι του δολαρίου.
Ομόλογα
ΟΙ ΑΝΑΤΑΡΑΞΕΙΣ στα χρηματιστήρια έστρεψαν το ενδιαφέρον των επενδυτών στις αγορές των ομολόγων τα οποία θεωρούνται ασφαλές επενδυτικό καταφύγιο σε περιόδους οικονομικής αστάθειας.
Στην κορυφή της ζήτησης παρέμειναν τα ομόλογα των Ηνωμένων Πολιτειών και της Γερμανίας με τις αποδόσεις τους να υποχωρούν σε χαμηλά-ρεκόρ.
Αναλυτικά η απόδοση των διετούς διάρκειας αμερικανικών ομολόγων υποχώρησε σε ιστορικά χαμηλά, στο 0,47%, ενώ σε χαμηλό 17 μηνών υποχώρησε η απόδοση του 10ετούς στο 2,56%, με τα 30ετή επίσης να ανανεώνουν το χαμηλό 16 μηνών, υποχωρώντας στο 3,61%.
Στην κορυφή των προτιμήσεων μεταξύ όλων των χωρών του κόσμου βρέθηκαν τα γερμανικά ομόλογα με δραστική μείωση των αποδόσεών τους.
Συγκεκριμένα οι αποδόσεις του 10ετούς και του 30ετούς «Βund» υποχώρησαν την Παρασκευή σε νέα ιστορικά χαμηλά, στο 2,272% και στο 2,952% αντίστοιχα.
Την αφορμή για την ενίσχυση της εμπιστοσύνης στους τίτλους του γερμανικού δημοσίου έδωσαν οι δηλώσεις του προέδρου της Βundesbank Αξελ Βέμπερ, σχετικά με τη διατήρηση των έκτακτων μέτρων παροχής ρευστότητας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα καθ΄ όλη τη διάρκεια του 2010.
Ο κ. Βέμπερ, σε συνέντευξή του στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters μιλώντας και με την ιδιότητα του μέλους του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, δήλωσε ότι η κεντρική τράπεζα μελετά τη σταδιακή απόσυσρση των μέτρων ενίσχυσης της ρευστότητας από το πρώτο τρίμηνο του 2011.
Ευρώ
Η ΑΝΟΔΟΣ του ευρώ έναντι του δολαρίου «φρενάρισε» την Τρίτη, με αφορμή τη διολίσθηση του δείκτη επενδυτικής εμπιστοσύνης ΖΕW στη Γερμανία, σε χαμηλό 16 μηνών, στις 14 μονάδες, από τις 21,2 μονάδες τον Ιούλιο, επίπεδο το οποίο οι οικονομικοί αναλυτές ανέμεναν να διατηρήσει και τον Αύγουστο.
Την ίδια ημέρα το ευρώ είχε ξεπεράσει οριακά την «αντίσταση» του 1,29 και είχε ωθηθεί στο υψηλό του 1,2921 δολάρια, για να αρχίσει έκτοτε ένας κύκλος διολίσθησης. Οι πιέσεις εντάθηκαν την Παρασκευή όπου η ισοτιμία είχε διαμορφωθεί σε 1,2679 δολάρια το μεσημέρι για να επανέλθει αργότερα ελαφρώς υψηλότερα των 1,27 δολαρίων.