Τα αρνητικά δεδομένα της τελευταίας εβδομάδας (η δεύτερη στη σειρά αρνητική με απώλειες 2,22% που ανέβασαν τις συνολικές απώλειες της αγοράς από το πρόσφατο ενδοσυνεδριακό υψηλό των 1.793 μονάδων στο 11,33%) καθιστούν εξαιρετικά κρίσιμες τις αμέσως επόμενες δύο συνεδριάσεις. Από τη συμπεριφορά των δεικτών αύριο Δευτέρα και μεθαύριο Τρίτη θα εξαρτηθεί αν θα επανέλθει η εμπιστοσύνη στην αγορά ή αν θα επαληθευθούν τα απαισιόδοξα σενάρια.
Η ακραία συμπίεση των τιμών την Παρασκευή, σε συνδυασμό με την καθοδική διάσπαση αλλεπάλληλων στηρίξεων, που υποχρέωσε τον γενικό δείκτη να τερματίσει στο χαμηλό της ημέρας στις 1.589,74 μονάδες με ημερήσιες απώλειες 3,53%, απαιτεί μια ισχυρή αντίδραση στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις προκειμένου η αγορά να ξεφύγει από την «κακοδαιμονία» της. Ωστόσο η εγχώρια αγορά δεν θα μπορούσε να κινηθεί αυτόνομα, πόσω μάλλον όταν οι πιέσεις στις διεθνείς αγορές προέρχονται από την επιδείνωση σημαντικών και θεμελιωδών μακροοικονομικών στοιχείων. Νέο κύκλο πιέσεων στις αγορές προκάλεσε η αύξηση της ανεργίας στις ΗΠΑ και κυρίως η αντιστροφή για πρώτη φορά από τον περασμένο Δεκέμβριο της φθίνουσας τάσης, δεδομένου ότι η ανάκαμψη μιας οικονομίας συντελείται μέσα από τη μείωση της ανεργίας. Αν τα συγκεκριμένα στοιχεία συνεχίσουν να επιδεινώνονται, θα αυξηθεί ο κίνδυνος να εισέλθει η παγκόσμια οικονομία σε νέα ύφεση που θα συνδεθεί με την παρούσα σχηματίζοντας «διπλό πυθμένα», σύμφωνα με τους φόβους που έχουν διατυπώσει ήδη από το 2009 οι «απαισιόδοξοι» οικονομικοί αναλυτές, μεταξύ αυτών και ο γνωστός στις αγορές Νουριέλ Ρουμπίνι.
Καθώς βρίσκεται σε άμεση συνάρτηση με τη διεθνή τάση, η εγχώρια αγορά εκτιμάται ότι θα αντιδράσει με υπερβολή στην όποια τάση υπαγορεύσουν από αύριο τα διεθνή χρηματιστήρια. Με βάση τα δεδομένα που θα δημιουργήσουν οι δύο επόμενες συνεδριάσεις, αποκτά αυξημένη σημασία η τεχνική ανάλυση, καθώς θα είναι η τρίτη φορά από τον Ιούνιο που ο γενικός δείκτης ακολουθεί πτωτική πορεία που ίσως τον φέρει αντιμέτωπο με τα μακροχρόνια χαμηλά στα οποία είχε αντιδράσει δύο φορές εφέτος (1.383
μονάδες χαμηλό της 8ης Ιουνίου και 1.414 μονάδες την 1η Ιουλίου, ενδοσυνεδριακά και τα δύο).
Οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις των τεχνικών αναλυτών ορίζουν τις 1.570
μονάδες ως την έσχατη ζώνη στήριξης, η καθοδική διάσπαση της οποίας εκτιμάται ότι θα προκαλέσει καταιγισμό πωλήσεων που θα «απειλήσει» στη συνέχεια τη μακροχρόνια στήριξη των 1.400 μονάδων.