η ΑΛΜΑ ΑΚΡΙΒΕΙΑΣ

Ξέφυγε πάλι ο πληθωρισμός

«Φωτιά» έχει πάρει το «καλάθι» της νοικοκυράς μετά τις συνεχείς αυξήσεις που έχουν οδηγήσει τον πληθωρισμό στα επίπεδα του 5,5% και οι νέες ανατιμήσεις με αφορμή την άνοδο της τιμής των σιτηρών και την εφαρμογή μεγαλύτερων συντελεστών ΦΠΑ σε μια σειρά από προϊόντα και υπηρεσίες αναμένεται να εκτινάξουν τον πληθωρισμό σε ακόμα υψηλότερα επίπεδα. Το άλμα του δείκτη τιμών καταναλωτή ανάγκασε την τρόικα να αναθεωρήσει προς τα πάνω τις εκτιμήσεις της για το 2010 και από τα επίπεδα του 2% να τις αναπροσαρμόσει στο 4,75%.

«Φωτιά» έχει πάρει το «καλάθι» της νοικοκυράς μετά τις συνεχείς αυξήσεις που έχουν οδηγήσει τον πληθωρισμό στα επίπεδα του 5,5% και οι νέες ανατιμήσεις με αφορμή την άνοδο της τιμής των σιτηρών και την εφαρμογή μεγαλύτερων συντελεστών ΦΠΑ σε μια σειρά από προϊόντα και υπηρεσίες αναμένεται να εκτινάξουν τον πληθωρισμό σε ακόμα υψηλότερα επίπεδα. Το άλμα του δείκτη τιμών καταναλωτή ανάγκασε την τρόικα να αναθεωρήσει προς τα πάνω τις εκτιμήσεις της για το 2010 και από τα επίπεδα του 2% να τις αναπροσαρμόσει στο 4,75%. Ορισμένοι αναλυτές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να διαμορφωθεί σε υψηλότερα επίπεδα μέχρι το τέλος του έτους, γεγονός που θα αποτελέσει νέο πλήγμα στο εισόδημα των καταναλωτών και ιδιαίτερα των μισθωτών και των συνταξιούχων, οι οποίοι έχουν ήδη υποστεί μείωση των εισοδημάτων τους από τις περικοπές (δίκαιες και άδικες) των τελευταίων μηνών.

Τον περασμένο μήνα (Ιούλιο) ο επίσημος πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 5,5% έναντι του 0,6% που ήταν τον αντίστοιχο μήνα του 2009, ενώ ο ανεπίσημος πληθωρισμός σημειώνει αύξηση και φθάνει άνω του 6%. Την ίδια στιγμή ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη διαμορφώθηκε στο 1,7% και στην ΕΕ των 27 στο 2,1%. Σύμφωνα με τη Εurostat, η Ελλάδα κατέχει την πρώτη θέση μεταξύ των χωρών-μελών της ευρωζώνης από πλευράς αύξησης των τιμών ευρείας κατανάλωσης και τη δεύτερη θέση στην ΕΕ των 27, παρά τη βαθιά ύφεση και τη μείωση των εισοδημάτων εργαζομένων και συνταξιούχων.

Αμφισβήτηση των στοιχείων
Τα στοιχεία που παρέχονται επισήμως από τις στατιστικές αρχές και τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομίας έχουν αμφισβητηθεί έντονα, αμφισβητούνται ακόμη και ενδεχομένως να αμφισβητηθούν και τους επόμενους μήνες. Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι τα τελευταία χρόνια ενώ οι τιμές προϊόντων ευρείας κατανάλωσης σημείωναν σημαντικές αυξήσεις που αποδεικνύονταν μέσω των αποδείξεων καταναλωτών, το υπουργείο Ανάπτυξης ανακοίνωνε ότι οι τιμές πολλών προϊόντων είχαν μειωθεί. Στην «παγίδα» των υπηρεσιών αυτών παρασύρονται ακόμα και τώρα οι αρμόδιοι υπουργοί. Οσο για το αν αποκατασταθεί η αξιοπιστία των στατιστικών υπηρεσιών, αυτό θα εξαρτηθεί από τον έλεγχο που θα γίνει στον υπό αναθεώρηση Δείκτη Τιμών Καταναλωτή που προωθεί η Ελληνική Στατιστική Αρχή.

Επισήμως οι τιμές των ειδών διατροφής έχουν αυξηθεί ελάχιστα ενώ σε ορισμένα είδη έχουν σημειωθεί και μειώσεις (λένε επισήμως…) Ωστόσο υπάρχουν σοβαρές καταγγελίες ότι οι τιμοληψίες δεν είναι αξιόπιστες, ότι παρουσιάζονται πλασματικές προσφορές και εκπτώσεις, ότι «οι συσκευασίες μικραίνουν» και ότι πρέπει τα 3-4 δίκτυα διανομής να εκδίδουν ένα και μοναδικό τιμολόγιο αγοράς ενώ τώρα κυκλοφορούν πολλά προτιμολόγια και άλλα παρεμφερή «έγγραφα».

Η κορυφαία αγροτοσυνεταιριστική οργάνωση, η ΠΑΣΕΓΕΣ, θα προχωρήσει τον ερχόμενο μήνα σε ευρεία έρευνα σύγκρισης των τιμών στα δέκα βασικότερα προϊόντα διατροφής, όχι μόνον μεταξύ των σουπερμάρκετ σε διάφορες περιοχές της χώρας αλλά και μεταξύ αυτών και αντίστοιχων πόλεων του εξωτερικού. Στόχος της έρευνας είναι να διακριβωθεί γιατί υπάρχουν υψηλές τιμές και μεγάλες διαφορές προϊόντων ευρείας κατανάλωσης και κατά πόσον οφείλονται στην έκδοση προτιμολογίων, δελτίων παραγγελίας και τιμολογίων. Επίσης, από την έρευνα θα προκύψει πώς η τιμή ενός αγροτικού προϊόντος ξεκινάει από το χωράφι μισό ευρώ για να καταλήξει στα ράφια με τιμή 1,5-2,5 ευρώ. Οπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, «τα δίκτυα είναι ασύδοτα» και «έχουν κάλυψη ακόμα και στη Γενική Γραμματεία Εμπορίου». Πάντως, μεγάλες αποκλίσεις τιμών (με κέρδος από 30%-60%) σημειώνονται και «από το χωράφι στο μανάβικο».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk