Πέρυσι, το 2009, ο κ. Γ. Γλου, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Ερασιτέχνη Ολυμπιακού και εκ των μετόχων της ΠΑΕ, προσέφερε περί το 1,5 εκατ. ευρώ στις διάφορες δραστηριότητες της πειραϊκής ομάδας. Εφέτος δεν έχει δώσει ούτε ένα ευρώ, απ΄ ό,τι λέγεται. Αλλά για αυτό υπάρχει εξήγηση. Η επιχείρηση Γλου είναι μία από τις λίγες μεγάλες εμπορικές αλυσίδες της ελληνικής αγοράς που βρίσκονται στη «νεκρή ζώνη». Η επιβίωσή της δεν είναι εξασφαλισμένη. Η εταιρεία βρίσκεται στον «Τειρεσία», αφού έχουν «σκάσει» δεκάδες ακάλυπτες επιταγές, και όχι μόνο (απλήρωτα ενοίκια, απλήρωτοι προμηθευτές κλ.π.).

Τα προβλήματα ρευστότητας ήταν τεράστια και η εταιρεία ήταν ένα βήμα πριν από το να «κατεβάσει ρολά». Οι τράπεζες με τις οποίες συναλλάσσονταν επί σειρά ετών αρνήθηκαν την επαναδιαπραγμάτευση των δανείων της- όπως λέγεται μάλιστα, η εταιρεία έχει σημαντική ακίνητη περιουσία, αλλά είναι προσημειωμένη. Την τελευταία στιγμή, όμως, τους αδελφούς Γιώργο και Α. Γλου έσωσε ο επίσης πειραιώτης φίλος τους, επιχειρηματίας αλλά και τραπεζίτης πλέον, κ. Λ. Λαυρεντιάδης.

Η Ρroton Βank τους εξασφάλισε δάνειο περίπου 12 εκατ. ευρώ- κατ΄ άλλους 18 εκατ. ευρώ, προσημειώνοντας όμως ένα από τα σημαντικότερα ακίνητα της οικογενειακής τους περιουσίας, ένα παλιό αρχοντικό, ανακαινισμένο, που σχεδίασε ο Τσίλλερ και απ΄ ό,τι λέγεται, ανήκε στη μητέρα τους. Είναι γνωστό στον Πειραιά το πάθος της οικογενείας Γλου με την αγορά ακινήτων- η μονοκατοικία του κ. Α. Γλου στην Καστέλα αποτελεί σημείο αναφοράς στους επιχειρηματικούς κύκλους της πόλης, όπως και οι 3-4 άνδρες της προσωπικής του ασφάλειας που βρίσκονται κάθε βράδυ στην εξώπορτα του κτιρίου.

Αναζήτηση κεφαλαίων
Ετσι, λοιπόν, προς στιγμήν βγήκαν από τη δύσκολη θέση. Δεν είναι όμως βέβαιο ότι «έσωσαν και την παρτίδα»το μέγεθος των αναταράξεων της αγοράς από την εξέλιξη της ύφεσης και οι δικές τους κινήσεις θα κρίνουν και την έκβαση της προσπάθειας. Και, φυσικά, συνεχίζουν να βρίσκονται σε αναζήτηση επιπλέον κεφαλαίων κίνησης, αν ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι μόνον η αξία των ακάλυπτων επιταγών υπερβαίνει τα 25 εκατ. ευρώ. Το σίγουρο όμως είναι ότι η εταιρεία συρρικνώνεται.

Προτού προλάβει να τοποθετηθεί καλά καλά στη ρουμανική αγορά, έφυγε άρον άρον, κλείνοντας τα τρία καταστήματα που άνοιξε πέρυσι. Και από τα περίπου 60 καταστήματα που είχε ο όμιλος πριν από ένα-δύο χρόνια, το δίκτυό του έχει περιοριστεί σε περίπου 40 καταστήματα, όσα δηλαδή υπολογίζουν ότι θα είναι και οι πωλήσεις του εφέτος. Το 2009 ήταν καταστροφικό για την οικογένεια Γλου.

Στους πειραϊκούς κύκλους κυκλοφορεί ευρύτατα η εκτίμηση ή μάλλον η πληροφορία ότι «η οικογένεια Γλου σκοπεύει να αποχωρήσει από την αγορά της ένδυσης αξιοπρεπώς,χωρίς δηλαδή να χαλάσει το όνομα της στην αγορά». Επ΄ αυτού είναι ενδεικτική η αναφορά που έκανε προσφάτως σε φίλους του ο κ. Γ. Γλου, ότι έχει βρει στρατηγικό επενδυτή και πρόκειται σύντομα να υπογράψει.

Αναγκαία η «ανακαίνιση»
Για να μπορέσουν όμως οι αδελφοί Γλου να πουλήσουν μέρος ή το σύνολο των γνωστών καταστημάτων, η εταιρεία θα πρέπει να «ανακαινισθεί», να αναδιοργανωθεί και να βελτιώσει τα ουσιώδη μεγέθη της. Σε αυτό το πλαίσιο, λοιπόν, ο όμιλος αποχώρησε από τη Ρουμανία- και εκτός ελληνικών συνόρων διατηρεί την παρουσία της στη Σερβία και στην Κύπρο, στην οποία σχεδιάζει να αυξήσει τον αριθμό των καταστημάτωνκαι κλείνει συνεχώς ζημιογόνα καταστήματα, περιορίζοντας το δίκτυό της και εγκαταλείποντας πωλήσεις και μερίδιο αγοράς.

Το παράδοξο στην προκειμένη περίπτωση είναι το γεγονός ότι αν και ο τύπος των καταστημάτων που διαθέτει είναι απολύτως συμβατός με το πλαίσιο και τα δεδομένα που διαμορφώνει η οικονομική ύφεση, δηλαδή φθηνά προϊόντα ένδυσης που απευθύνονται σε χαμηλά εισοδηματικά στρώματα, ωστόσο είναι η πρώτη μεγάλη αλυσίδα του κλάδου που βρέθηκε «στο κόκκινο». Πηγές της αγοράς αποδίδουν την εξέλιξη αυτή στην αλόγιστη επέκταση του δικτύου που έγινε με υψηλό τραπεζικό δανεισμό και λόγω των προσφορών περιορίστηκε το μεικτό περιθώριο κέρδους, έτσι που όταν «η αγορά γύρισε» και οι πωλήσεις άρχισαν να μειώνονται το πρόβλημα πήρε μεγάλες διαστάσεις.

Συνεχής συρρίκνωση δικτύου

Από τα περίπου 60 καταστήματα που διέθετε ο όμιλος πριν από ένα-δύο χρόνια, το δίκτυό του έχει περιοριστεί σε περίπου 40 καταστήματα, όσα δηλαδή υπολογίζουν ότι θα είναι και οι πωλήσεις του εφέτος. Οι πωλήσεις της εταιρείας το 2009 συρρικνώθηκαν σε 66,7 εκατ. ευρώ έναντι 79,5 εκατ. ευρώ το 2008, σημειώνοντας κάμψη 16%, καταγράφοντας ζημιές ύψους 15,7 εκατ. ευρώ έναντι κερδών 1,7 εκατ. ευρώ το 2008. Και σύμφωνα με τον ισολογισμό του 2009, το σύνολο των υποχρεώσεων (προς τράπεζες, προμηθευτές, ασφαλιστικά ταμεία και Δημόσιο) ανήλθε σε 117,3 εκατ. ευρώ, από 124,6 εκατ. ευρώ το 2008.

Το πρώτο κατάστημα το 1985
Αν και η εμπορική δραστηριότητα της οικογενείας Γλου χρονολογείται από τη δεκαετία του 1950- τότε ως μικροπωλητής ο κ. Δ. Γλου, πατέρας των Α. και Γ. Γλου, είχε πάγκο και πουλούσε μπανάνες στην οδό Γούναρη στον Πειραιά-, μόλις το 1985 άνοιξε το πρώτο κατάστημα με είδη ένδυσης και αθλητικών ειδών στον Πειραιά. Αλλά το 1992 έκανε ουσιαστικά την είσοδό της στην αγορά της ένδυσης. Και είναι πράγματι εντυπωσιακή η αρχική της εμφάνιση.

Εκείνη τη χρονιά άνοιξε επτά εμπορικά καταστήματα μέσα σε έναν χρόνο, τρία εκ των οποίων στο κέντρο της Αθήνας! Οπως λένε πηγές του εμπορίου είναι ο πρώτος έλληνας επιχειρηματίας που κατάλαβε νωρίς τη δυναμική που μπορούν να έχουν τα κινεζικά προϊόντα- ο ίδιος δεν περιορίστηκε μόνο στην αγορά της Κίνας αλλά αναζήτησε φθηνά ρούχα στο Πακιστάν και σε άλλες χώρες της Ασίας. Ούτε όμως η συγκεκριμένη χρονιά είναι τυχαία. Τότε άνοιξε το πρώτο της κατάστημα στην περιοχή της πλατείας Συντάγματος η εταιρεία Ζάρα, δημιουργώντας νέα δεδομένα στην ελληνική αγορά ένδυσης. Ετσι άρχισε σιγά σιγά να διαμορφώνεται ένα ορισμένο καταναλωτικό κοινό που ήθελε φθηνά ρούχα και «τρέντι».

Η δεκαετία του 1990 ήταν «η περίοδος της αφθονίας». Η αγορά ήταν «στα πάνω της». Η οικονομία έτρεχε με υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Και δύο χρόνια αργότερα, το 1994, οι αδελφοί Γλου αρχίζουν να δραστηριοποιούνται στη χονδρική αγορά αθλητικών ειδών. Και έναν χρόνο προτού κάνει την εμφάνισή της η κρίση στην ελληνική οικονομία, το 2007 ο όμιλος Γλου διέθετε 59 καταστήματα στην Ελλάδα (από τα οποία 23 λειτουργούσαν με τη μέθοδο του franchise) και ένα κατάστημα στα Τίρανα.

Το δίκτυο συνεχίζει να επεκτείνεται και τον επόμενο χρόνο, ανοίγει δύο νέα καταστήματα Quicksilver- προσφάτως διακόπηκε έπειτα από 13 χρόνια η συνεργασία της Νapali SΑ, που είναι ο αποκλειστικός αντιπρόσωπος των σημάτων Quicksilver και Roxy για Ελλάδα και Κύπρο, και της εταιρείας Γλου ΑΕ- στη Θεσσαλονίκη και στη Μύκονο και ένα κατάστημα Γλου στο Ηράκλειο της Κρήτης. Ακολούθησε η Κύπρος- στη Λευκωσία και στη Λεμεσό- και αμέσως μετά ήλθε η Ρουμανία, ενώ τα σχέδια για την εκτός συνόρων ανάπτυξη έδιναν κι έπαιρναν. Κάπου εκεί όμως «εξαντλήθηκαν τα καύσιμα» της ανάπτυξης του ομίλου και άρχισε η αντίστροφη πορεία.