Το άκρον άωτον της γκαντεμιάς: Η Ελένη Μενεγάκη, η οποία παραθέριζε ινκόγκνιτο στην Ιταλία με τον φερόμενο ως νέο αγαπημένο της, κατά τη διάρκεια επίσκεψης στην Πομπηία έπεσε επάνω σε δημοσιογράφο της τηλεόρασης- αν πιστέψουμε σε τέτοιου είδους συμπτώσεις. Ο οποίος δημοσιογράφος βγήκε στο γυαλί και έδωσε πλήρες ρεπορτάζ. Αποκαλύπτοντας και ότι η παρουσιάστρια κρατούσε στο χέρι τον έντυπο οδηγό του αρχαιολογικού χώρου. Αυτό που δεν μας είπε είναι αν τον άνοιγε κιόλας ή αν τον είχε μόνο για να κάνει αέρα…

Δεκαπενταύγουστος. Φιλική παρέα είχε αναζητήσει δροσιά σε κάποιο από τα μπιτς μπαρ που «φυτρώνουν» στα πέριξ της Αθήνας. Ντάλα μεσημέρι, κόσμος πολύς, μουσική στη διαπασών, ποτό και μπάνιο (αυτόν τον από επικίνδυνο ως θανατηφόρο συνδυασμό δεν μπόρεσα ποτέ να τον καταλάβω). Κάποια στιγμή εμφανίστηκε ο τύπος με το ανακριτικό ματσούκι ανά χείρας, ο παρά θίν΄ αλός εκπρόσωπος του Star Channel, έτοιμος για νέες αποκαλύψεις. Γκρο πλαν σε τανγκοφόρα οπίσθια, ερωτήσεις α λα «εσείς πώς και από ΄δώ;», «πώς αντιμετωπίζεις τη ζέστη όταν μένεις Αύγουστο στην Αθήνα;», «πώς και μια τόσο όμορφη κοπέλα σαν εσένα κάνει μπάνιο μόνη;» και αποκαλυπτικές απαντήσεις: «μένω πιο πάνω και έρχομαι κάθε απόγευμα», «εδώ είναι σούπερ», «πού να τον βρεις σήμερα τον άντρα τον σωστό;» κτλ.

Ο Πουαρό της πυρακτωμένης άμμου πλησίασε την παρέα των φίλων μου. «Πώς σε λένε;» ρώτησε έναν από αυτούς. «Κώστα». «Να σου πω, Κώστα,επειδή σήμερα είναι της Παναγίας, θέλεις να σε ξαναρωτήσω πώς σε λένε,εσύ να απαντήσεις “Παναγιώτη” και να σου ευχηθώ “χρόνια πολλά”;». Πώς και δεν του ζήτησε να πει ότι τον λένε Μαριγώ, ώστε το θέμα να γίνει πιο ανατρεπτικό; Οπως και αν έχει, ο Κώστας (που δεν τον έλεγαν ούτε Παναγιώτη ούτε Μαριγώ) δεν δέχτηκε να πρωταγωνιστήσει στο παιχνιδάκι. Και οι παρευρισκόμενοι απόρησαν για την ανοησία του δημοσιογράφου. Κάποιοι έκαναν λόγο για στημένα ρεπορτάζ. Ηταν όμως τόσο γελοίο όλο αυτό που είχε γίνει που μόνο ως κακόγουστο ανέκδοτο μπορούσες να το εκλάβεις. Ενα ανέκδοτο που τελικά έδειχνε πολλά για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν ορισμένα κανάλια.

Ο Μίχαελ Μπορν πωλούσε σε γερμανικά κανάλια ρεπορτάζ, τα οποία είχαν επαινεθεί ιδιαίτερα. Ανάμεσά τους ένα όπου αντάρτες του ΡΚΚ κατασκεύαζαν βόμβες. Τούρκοι βοτανολόγοι που εξέτασαν το βίντεο ανακάλυψαν ότι τα φυτά έξω από το κρησφύγετο των ανταρτών δεν φύτρωναν στην Τουρκία. Τελικά αποδείχτηκε και ότι οι αντάρτες ήταν Αλβανοί που έπαιζαν στο… ντοκουμέντο επί πληρωμή. Επρόκειτο για ένα μόνο από τα ψεύτικα ρεπορτάζ του Μπορν. Ο ρεπόρτερ(;) κατηγορήθηκε για απάτη και καταδικάστηκε το 1995 σε τέσσερα χρόνια φυλακή. Στη δίκη του ισχυρίστηκε ότι τα ιδιωτικά κανάλια με τα οποία συνεργαζόταν ήξεραν πως το υλικό που τους παρέδιδε ήταν πλαστό και ότι το μόνο που τα ενδιέφερε ήταν να επιτύχουν υψηλή θεαματικότητα!

Αυτό είναι το ζητούμενο και για κανάλια λιγότερο σοβαρά από εκείνα με τα οποία συνεργαζόταν ο επιτήδειος. Δεν συγκρίνω τις τεράστιες απάτες του Μπορν με την παιδαριώδη «ζαβολιά» του δημοσιογράφου του Star, που ήθελε σώνει και καλά να βαφτίσει τον Κώστα Παναγιώτη. Αν όμως στην περίπτωση του πρώτου απορώ με το θράσος, στην περίπτωση του δεύτερου εκπλήσσομαι με την προχειρότητα και την ανοησία. Η οποία βλάπτει, αν όχι εξίσου με την απάτη, πάντως πολύ σοβαρά την εγκυρότητα της δημοσιογραφίας. Υπερβολές;