Σε εξέλιξη βρίσκεται από σήμερα τα ξημερώματα (ώρα Ελλάδας) η εκλογική διαδικασία για την εκλογή της νέας κυβέρνησης της Αυστραλίας.

Περίπου 14 εκατομμύρια πολίτες προσέρχονται στις κάλπες σε μια από τις πλέον αμφίρροπες αναμετρήσεις των τελευταίων χρόνων. Η Τζούλια Γκίλαρντ δίνει σκληρή μάχη με τον συντηρητικό Τόνι Αμποτ για την πρωθυπουργία.

Τα εκλογικά τμήματα θα κλείσουν στις 20:00 (13:00 ώρα Ελλάδας).

Σε μία από τις λίγες χώρες όπου η ψήφος είναι υποχρεωτική, οι πολίτες εκλέγουν τους 150 αντιπροσώπους τους στην Κάτω Βουλή, ενώ κατά το ήμισυ ανανεώνεται και η Γερουσία.

Στη διακυβέρνηση της χώρας εδώ και λιγότερο από δύο μήνες, η 48χρονη Τζούλια Γκίλαρντ, διατηρούσε καθόλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου ελαφρύ προβάδισμα έναντι του συντηρητικού Τόνι Αμποτ.

Στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας της, προέβαλε την οικονομική επιτυχία της κυβέρνησης των Εργατικών, καθώς η Αυστραλία ήταν η μοναδική ανεπτυγμένη οικονομία που απέφυγε την ύφεση στη διάρκεια της κρίσης.

Οι συντηρητικοί, υπό τον 52χρονο Τόνι Αμποτ δεσμεύθηκαν από την πλευρά τους να περικόψουν τις δημόσιες δαπάνες και να «σταματήσουν τις καραβιές» των αιτούντων άσυλο από το Αφγανιστάν ή τη Σρι Λάνκα.