Είναι το πιο ανταγωνιστικό από τα κορυφαία πρωταθλήματα της Ευρώπης έχοντας να επιδείξει πέντε διαφορετικές πρωταθλήτριες την τελευταία δεκαετία. Η Μπουντεσλίγκα, της οποία το κύριο πιάτο της πρεμιέρας διεξάγεται αυτό το Σαββατοκύριακο, είναι το πρωτάθλημα που κόβει τα περισσότερα εισιτήρια (41.802 κατά μέσον όρο ανά ματς πέρυσι) και αυτό με τα περισσότερα εισιτήρια διαρκείας (μ.ό. 25.560). Είναι ακόμη το πρωτάθλημα με τις πιο ακριβές φανέλες στην Ευρώπη καθώς οι 18 σύλλογοι εισπράττουν σχεδόν 140 εκατ. ευρώ ετησίως για τον βασικό σπόνσορα που έχουν στη φανέλα τους.

Ωστόσο την εποχή της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης το πραγματικό στέμμα της Μπουντεσλίγκα είναι το γεγονός ότι πρόκειται για το πιο κερδοφόρο πρωτάθλημα του πλανήτη αφού οι ομάδες αποκομίζουν ετησίως κέρδη (συνολικά) 25 εκατ. ευρώ! Και όλα αυτά τη στιγμή που μιλάμε για το πρωτάθλημα που παράγει τον δεύτερο μεγαλύτερο τζίρο ετησίως (1,9 δισ. ευρώ αντί περίπου 2,5 δισ. της αγγλικής Πρέμιερ Λιγκ) και απασχολεί σχεδόν 38.000

υπαλλήλους προσφέροντας στο γερμανικό κράτος 665 εκατ. ευρώ από φόρους. Μια «βιομηχανία» με αναγνωρισιμότητα εντός συνόρων που ξεπερνά το 99% και βρίσκεται πιο ψηλά στην προτίμηση των φιλάθλων τόσο από το Κύπελλο Γερμανίας όσο και από το πολύ πιο λαμπερό Τσάμπιονς Λιγκ!

Στον μοναδικό τομέα όπου υστερεί το πιο υγιές πρωτάθλημα του πλανήτη είναι στον τομέα των τηλεοπτικών εσόδων, όπου λόγω κάποιων νομικών περιορισμών αυτά δεν ξεπερνούν τα 500 εκατ. ευρώ ετησίως, τη στιγμή που αυτά της Πρέμιερ Λιγκ είναι τετραπλάσια αγγίζοντας τα 2,2 δισ. ευρώ! Η οικονομική ευημερία των γερμανικών συλλόγων οφείλεται στο γεγονός ότι δεν προχωρούν σε «εξωφρενικές» αγορές ποδοσφαιριστών αλλά σε συνδυασμένες επενδύσεις σύγχρονων γηπεδικών εγκαταστάσεων που αυξάνουν μακροπρόθεσμα τα έσοδα.

Εφέτος η Μπουντεσλίγκα θα έχει και πολλούς ποδοσφαιρικούς σουπερστάρ ελπίζοντας ότι θα αυξηθεί και ο ποδοσφαιρικός ανταγωνισμός. Ετσι το πρωτάθλημα και το Κύπελλο που κατέκτησε πέρυσι η Μπάγερν Μονάχου των Αριεν Ρόμπεν και Φρανκ Ριμπερί θα διεκδικήσουν εφέτος η Σάλκε του ισπανού άλλοτε πρίγκιπα της Ρεάλ Μαδρίτης Ραούλ, το Αμβούργο του ολλανδού στράικερ Ρουντ φαν Νίστελροϊ, η Βέρντερ Βρέμης του Κλαούντιο Πιζάρο, η Βόλφσμπουργκ του Εντιν Ντζέκο και η Μπάγερ Λεβερκούζεν του Μίκαελ Μπάλακ! Εκτός αυτών, υπάρχουν και οι εγχώριοι «ήρωες» του Μουντιάλ 2010, από τους οποίους όμως αποχώρησαν οι Σάμι Χεντίρα και Μεσούτ Οζίλ για τη Ρεάλ Μαδρίτης. Ολοι οι υπόλοιποι ποδοσφαιριστές της 23άδας της Εθνικής Γερμανίας, που αναδείχθηκε τρίτη στα γήπεδα της Νότιας Αφρικής, αποτελούν στελέχη των συλλόγων της Μπουντεσλίγκα, οι οποίοι στο σύνολό τους έχουν και αρκετά υψηλό ποσοστό γηγενών ποδοσφαιριστών στο ρόστερ τους.