Η πεποίθηση του πρώην προέδρου της ευρωπαϊκής ζώνης της FΙΒΑ κ. Γιώργου Βασιλακόπουλου ότι « δεν τίθεται θέμα για ποινές, καθώς η Διεθνής Ομοσπονδία δεν είχε καμία αρμοδιότητα και ανάμειξη στο τουρνουά· δεν είχε κομισάριο, δεν όρισε τους διαιτητές, άρα δεν μπορεί να επέμβει και να επιβάλει τιμωρίες στους παίκτες της Ελλάδας και της Σερβίας », μοιάζει περισσότερο με συνδυασμό ευχής και επιθυμίαςποιος θα χαιρόταν εάν βασικοί παίκτες της Εθνικής τιμωρούνταν επτά ημέρες πριν από την έναρξη του Μουντομπάσκετ της Τουρκίας; – παρά με δεδομένο. Αλλωστε έσπευσε να μας προσγειώσει ανώμαλα η ίδια η FΙΒΑ προβάλλοντας ως πρώτο θέμα στην επίσημη ιστοσελίδα της τις απειλητικές δηλώσεις (« αυτά που έγιναν στο ΟΑΚΑ δεν θα περάσουν έτσι ») του γενικού γραμματέα της κ. Πάτρικ Μπάουμαν.
Μετά την απίστευτη σύρραξη, τον τραυματισμό του διεθνούς σέντερ Γιάννη Μπουρούση από την καρέκλα που του εκσφενδόνισε στο κεφάλι ο σέρβος σέντερ Νέναντ Κρστιτς, τη διακοπή του (κατ΄ ευφημισμόν) φιλικού αγώνα μεταξύ των δύο ομάδων στο ΟΑΚΑ, τις καταθέσεις ελλήνων και σέρβων αθλητών στην Αστυνομία και τη σύλληψη χθες τα ξημερώματα του Κρστιτς, η FΙΒΑ ζήτησε το οπτικό υλικό (dvd, φωτογραφίες) από τον αγώνα και θα πάρει τις αποφάσεις της. Ποιες θα είναι αυτές; Ουδείς μπορεί να δώσει σαφή απάντηση. Υπάρχουν ωστόσο δύο πρόσφατες υποθέσεις οι οποίες οδηγούν στο συμπέρασμα ότι οι «καβγατζήδες» δεν θα μείνουν ατιμώρητοι. Τον Ιούλιο του 2009 ο ιταλός διεθνής Στέφανο Μαντσινέλι γρονθοκόπησε αντίπαλό του κατά τη διάρκεια φιλικού αγώνα Ιταλίας- Καναδά, ο οποίος μάλιστα είχε καθαρά προπονητικό χαρακτήρα και δεν ήταν καταγεγραμμένος στο επίσημο καλεντάρι της FΙΒΑ, όπως είναι το ετήσιο τουρνουά «Ακρόπολις». Και όμως, ο 27χρονος φόργουορντ τιμωρήθηκε με αποκλεισμό δύο αγώνων. Ακόμη χειρότερη μοίρα είχαν δύο Ουρουγουανοί και ένας Μεξικανός αθλητής, οι οποίοι συνεπλάκησαν κατά τη διάρκεια των Παναμερικανικών Αγώνων (υπό την αιγίδα της FΙΒΑ) τον Αύγουστο του 2009. Το αποτέλεσμα; Στους δύο Ουρουγουανούς επεβλήθη ποινή αποκλεισμού δύο ετών, ενώ ο Μεξικανός αποκλείστηκε έναν χρόνο από κάθε διεθνή διοργάνωση εθνικών ομάδων!
« Είδα τις ντροπιαστικές σκηνές που διαδραματίστηκαν στη διάρκεια του αγώνα ΕλλάδαςΣερβίας. Ηταν μια απαίσια κηλίδα στο καλό όνομα του παγκόσμιου μπάσκετ. Η FΙΒΑ θα πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα κατά οποιουδήποτε παίκτη βρεθεί να είναι αναμεμειγμένος στα σοκαριστικά γεγονότα. Η FΙΒΑ δεν θα τα αφήσει να περάσουν έτσι και ως το κυρίαρχο όργανο του παγκόσμιου μπάσκετ, εξετάζει με τη διαδικασία του επείγοντος τα περιστατικά που προκάλεσαν βία. Η FΙΒΑ δεν θα σχολιάσει τη συμπεριφορά οποιουδήποτε παίκτη προτού η έρευνα ολοκληρωθεί. Παρ΄ όλα αυτά η FΙΒΑ ξεκαθαρίζει ότι δεν θα διστάσει να πάρει τα αυστηρότερα δυνατά μέτρα κατά οποιουδήποτε ατόμου βρεθεί να έχει φέρει το άθλημα σε ανυποληψία » ήταν η δήλωση- καταπέλτης του κ. Μπάουμαν αψηφώντας προφανώς τις συγγνώμες του κ. Ντούσαν Ιβκοβιτς και του Κρστιτς προς τον Μπουρούση.
« Πιστεύω ότι ο Κρστιτς φοβήθηκε βλέποντας οπαδούς να εισβάλουν στο παρκέ και στο πλαίσιο της αυτοάμυνας πήρε την καρέκλα. Τα έχασε και την πέταξε, με αποτέλεσμα να χτυπήσει άθελά του τον Μπουρούση. Στη συνέχεια προσπάθησε να του ζητήσει συγγνώμη,αλλά ο Μπουρούσης αρνήθηκε. Στον Γιάννη είπα “΄δεν πειράζει”, ας αποδεχτεί τη συγγνώμη του κάποια άλλη στιγμή » δήλωσε ο «Ντούντα» κατά την άφιξη της σερβικής αποστολής στο Βελιγράδι. Με τη βραδινή πτήση επέστρεψε στην πατρίδα του και ο Κρστιτς, ο οποίος αφέθηκε ελεύθερος κατόπιν εντολής του αθλητικού εισαγγελέα κ. Κώστα Σιμιτζόγλου , που διέταξε τη συνέχιση της προκαταρκτικής εξέτασης και ενώ με το θέμα ασχολήθηκαν επισταμένως διπλωματικοί παράγοντες των δύο χωρών. Αξίζει να σημειωθεί ότι όπως οι Σέρβοι κατέθεσαν ως ύποπτοι τέλεσης αδικημάτων σχετικών με παραβιάσεις του αθλητικού νόμου (που επισύρουν ποινές φυλάκισης ως δύο χρόνια), τις επόμενες ημέρες θα εξεταστούν ανωμοτί (χωρίς όρκο) και κάποιοι έλληνες διεθνείς, οι οποίοι ενδέχεται να αποκτήσουν την ιδιότητα του κατηγορούμενου, οπότε η υπόθεση δεν σταματά εδώ… Τι προβλέπουν οι κανονισμοί
Σύμφωνα με το άρθρο Ε΄ παρ. 5 εδάφ. 10 των κανονισμών της FΙΒΑ, οι διοργανωτές και οι συμμετέχοντες σε φιλικούς διεθνείς αγώνες και τουρνουά είναι υποχρεωμένοι να τηρούν το ευ αγωνίζεσθαι και να αποφεύγουν βίαιη συμπεριφορά. Στο ίδιο άρθρο αναφέρεται ξεκάθαρα ότι η FΙΒΑ έχει το δικαίωμα να επιβάλει κυρώσεις, ενώ στο άρθρο Κ΄ παρ. 1 εδάφ. 3 αναφέρεται ότι οι ποινές μπορεί να ποικίλλουν, από επίπληξη και πρόστιμο μέχρι αποκλεισμό ή και συνδυασμό των δύο τελευταίων. Οι ελπίδες της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης στηρίζονται στο γεγονός ότι στα δύο προαναφερθέντα περιστατικά, η «μαμά» FΙΒΑ ανακοίνωσε την ετυμηγορία της δύο μήνες αργότερα και συγκεκριμένα στις 17 Οκτωβρίου του 2009, ωστόσο μετά τις χθεσινές απειλητικές δηλώσεις του γενικού γραμματέα της κ. Πάτρικ Μπάουμαν, ουδείς μπορεί να προεξοφλήσει ότι η Διεθνής Ομοσπονδία θα λειτουργήσει και τώρα με τον ίδιο τρόπο, ώστε να μην διαταράξει τις ισορροπίες εν όψει του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος (Τουρκία, 28 Αυγούστου- 12 Σεπτεμβρίου) ξεκληρίζοντας τη φιναλίστ Σερβία και την κάτοχο του χάλκινου μεταλλίου Ελλάδα στο Ευρωμπάσκετ της Πολωνίας.
Οι συρράξεις της τελευταίας δεκαετίας
2004- ΝΒΑ
Πίστονς- Πέισερς:Τιμωρήθηκαν 9 αθλητές με (συνολική) ποινή αποκλεισμού από 146 αγώνες συν 10 εκατ. δολ. σε μισθούς.
2006- ΝΒΑ
Νικς- Νάγκετς:Τιμωρήθηκαν 7 αθλητές με (συνολική) ποινή αποκλεισμού από 47 αγώνες συν 1,2 εκατ. δολ. σε μισθούς.
2006- Γερμανία
Βόννη- Μπάμπεργκ:Τιμωρήθηκαν 14 αθλητές με αποβολή με ντισκαλιφιέ από τον αγώνα, ενώ σε τρεις επιβλήθηκε ποινή αποκλεισμού έξι αγωνιστικών.
2009- Παναμερικανικοί
Ουρουγουάη- Μεξικό:Τιμωρήθηκαν τρεις αθλητές, δύο Ουρουγουανοί (Οσιμάνι, Ταμποάντα) με αποκλεισμό δύο χρόνων και ο Μεξικανός Μπεκμε αποκλεισμό ενός χρόνου.
2009- Φιλικός αγώνας
Ιταλία- Καναδάς: Τιμωρήθηκε με δύο αγωνιστικές ο Ιταλός Μαντσινέλι.