Η παραλία για τους περισσοτέρους είναι ξαπλώστρα, ξάπλα και καφές με ολίγη από… μπάνιο. Αλλά όσοι βρεθούν αυτό το Σαββατοκύριακο στην παραλία του Αγίου Γεωργίου Δυσάλωνα στη Σύμη, με τον θεόρατο βράχο ύψους 230 μέτρων που τη σκεπάζει, θα δουν ότι για κάποιους άλλους το «άγγιγμα» της άμμου μπορεί να είναι πολύ πιο απολαυστικό αλλά και πολύ επικίνδυνο ταυτόχρονα.
Δέκα αθλητές από όλον τον κόσμο θα δοκιμάσουν εκεί τα όριά τους στο πολύ επικίνδυνο σπορ του ΒΑSΕ jumping. «Πρόκειται για ελεύθερη πτώση από σταθερό σημείο. Η λέξη ΒΑSΕ στο όνομα του σπορ είναι αρκτικόλεξο και προέρχεται από τις λέξεις building (κτίριο), antenna (κεραία), spans (γέφυρα) και earth (γη)» λέει ο Στράτος Γιαμούκογλου, ο πρώτος Ελληνας που ασχολείται εδώ και δύο δεκαετίες με το σπορ. Ανακάλυψε το ΒΑSΕ jump στην Αμερική πριν από 20 χρόνια και ενώ είχε ήδη ασχοληθεί με το άθλημα της ελεύθερης πτώσης από αεροπλάνο, με το σκι και την αναρρίχηση. «Πρόκειται για το μικρό αδελφάκι του skydiving, της πιο γνωστής ελεύθερης πτώσης με αλεξίπτωτο από αεροπλάνο. Οταν λέω μικρό αδελφάκι, το λέω γιατί είναι νεότερο και η πτώση διαρκεί λιγότερο από ό,τι στο skydiving. Οσον αφορά την επικινδυνότητα, το ΒΑSΕ jump είναι πολύ πιο επικίνδυνο».
Η μεγάλη διαφοροποίηση του ΒΑSΕ jump από το skydiving έχει να κάνει με την ταχύτητα με την οποία όλα εξελίσσονται. «Μέσα σε τρία δευτερόλεπτα πρέπει να ανοίξει το αλεξίπτωτο, δεν υπάρχει κανένα χρονικό περιθώριο να πάει τίποτα στραβάκαι αυτό είναι που ανεβάζει την αδρεναλίνη στα ύψη» τονίζει ο Στράτος.
O ι αθλητές του ΒΑSΕ jump δεν έχουν τα περιθώρια να έχουν μαζί τους δεύτερο αλεξίπτωτο, ενώ ακριβώς επειδή οι πτώσεις διαρκούν πολύ λιγότερο δεν αναπτύσσουν μεγάλη ταχύτητα και είναι δυσκολότερο να αποκτήσουν αεροδυναμικό έλεγχο του σώματός τους. Μια άλλη σημαντική διαφοροποίηση είναι ότι οι αθλητές του ΒΑSΕ jump έχουν συνήθως πολύ περιορισμένο χώρο προκειμένου να πραγματοποιήσουν την προσγείωσή τους. «Εδώ η αμμουδιά της Σύμης είναι ιδανική για προσγείωση. Στην Αυστραλίαείναι πολύ δύσκολο να βρεις καλά σημεία, υπάρχουν βράχια και δέντρα παντού» δηλώνει η Λύδια Ντίκι, η μοναδική γυναίκα που θα πάρει μέρος στη συνάντηση της Σύμης.
Οι αθλητές θα πηδήξουν από ύψος 230 μέτρων. Για να είναι ένα σημείο κατάλληλο για ΒΑSΕ jump πρέπει να είναι κάθετο ώστε οι αθλητές να μην κινδυνεύουν να συγκρουστούν πάνω του στη διάρκεια της πτώσης. Στην Ελλάδα υπάρχουν αρκετά τέτοια σημεία.
Ο Στράτος έχει πραγματοποιήσει, πέρα από τη Σύμη, άλματα στο Μέτσοβο από ύψος 130 μέτρων, στην Αράδαινα των Σφακίων από το ίδιο ύψος, στα Μετέωρα από τα 150 μέτρα και στο Ναυάγιο της Ζακύνθου από ύψος 85 μέτρων.
Επίσης πρόσφατα κατέλαβε την 4η θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα που έγινε στη Βαλένθια της Ισπανίας. «Εκεί οι πτώσεις πραγματοποιήθηκαν από την ταράτσα ενός ξενοδοχείου 43 ορόφων στα 176 μέτρα. Στους αγώνες η βαθμολόγηση γίνεται με βάση την ακρίβεια του άλματος, ενώ υπάρχει και ένας τρόπον τινάδιάδρομος προσγείωσης μέσα στον οποίο οι αθλητές καλούνται να προσγειωθούν» επισημαίνει. Επόμενος στόχος του είναι μία από τις πλαγιές του Ολύμπου.
Αν από όλα αυτά τελικά θεωρήσετε ότι το ΒΑSΕ jump είναι το άθλημα για σας, ίσως θα έπρεπε να το ξανασκεφθείτε. «Σε καμία περίπτωση δεν θα το συνιστούσα σε κάποιον μη εξοικειωμένο με τα extreme sports, δεν είναι το άθλημα για να ξεκινήσει κανείς. Θεωρώ ότι για να ασχοληθεί κανείς με το σπορ αυτόπρέπει να έχει πραγματοποιήσει τουλάχιστον 100 πτώσεις με κανονικό αλεξίπτωτο από αεροπλάνο» επισημαίνει ο Αυστριακός Χούμπερτ Σόμπερ. Ο Πύργος του Πειραιά
Από τον Πύργο του Πειραιά ονειρεύεται να βουτήξει ο Στράτος στο κενό. «Είναι το καταλληλότερο σημείο στην Αθήνα για ελεύθερη πτώση από κτίριο. Ιδανικό. Είναι έρημος, ένα γιαπί επενδεδυμένο με γυαλί, και στο επίσης άδειο προαύλιό του υπάρχει χώρος για την προσγείωση» λέει ο Στράτος. Τρομακτικό; Οχι για έναν βετεράνο των extreme sports. «Το πιο δύσκολο δεν είναι η βουτιάαλλά να βρεις σε ποιον θα απευθυνθείς προκειμένου να πραγματοποιήσεις το εγχείρημα» καταλήγει γελώντας.