Θέλουν τη Λούκα στην Ουάσιγκτον

Στο υπουργείο Οικονομίας συγκεντρώνεται το ενδιαφέρον εν όψει των ανακοινώσεων του Πρωθυπουργού για τις αλλαγές στην κυβέρνηση. Σύμφωνα με κορυφαίους υπουργούς, ο ανασχηματισμός δεν θα έχει κάποιο ουσιαστικό πολιτικό νόημα, αν οι αλλαγές περιοριστούν σε αντικαταστάσεις υπουργών ή υφυπουργών που θα διεκδικήσουν θέσεις περιφερειάρχη στις επικείμενες εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Την ίδια στιγμή είναι γνωστό ότι τουλάχιστον δύο από τους υπουργούς με τους οποίους συνομιλεί τακτικά ο κ.

Στο υπουργείο Οικονομίας συγκεντρώνεται το ενδιαφέρον εν όψει των ανακοινώσεων του Πρωθυπουργού για τις αλλαγές στην κυβέρνηση. Σύμφωνα με κορυφαίους υπουργούς, ο ανασχηματισμός δεν θα έχει κάποιο ουσιαστικό πολιτικό νόημα, αν οι αλλαγές περιοριστούν σε αντικαταστάσεις υπουργών ή υφυπουργών που θα διεκδικήσουν θέσεις περιφερειάρχη στις επικείμενες εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Την ίδια στιγμή είναι γνωστό ότι τουλάχιστον δύο από τους υπουργούς με τους οποίους συνομιλεί τακτικά ο κ. Γ. Παπανδρέου έχουν εισηγηθεί ουσιαστικές αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα.

Η σεναριολογία αυτή συντηρείται τις τελευταίες ημέρες, έστω κι αν σύμφωνα με την τελευταία εκδοχή που παρουσιάστηκε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο κ. Γ. Πεταλωτή δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι κάποια μέλη της κυβέρνησης θα πέσουν στη μάχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, κατά τρόπο που θα απαιτηθεί ένας μεγάλος αριθμός αντικαταστάσεων υπουργών ή υφυπουργών.

Δεδομένου ότι ο ίδιος ο κ. Παπανδρέου έχει τονίσει ότι από εδώ και στο εξής το κρισιμότερο ζήτημα είναι η ανάπτυξη της οικονομίας, όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στο υπουργείο Οικονομίας και στην κυρία Λούκα Κατσέλη (φωτογραφία). Το ζητούμενο είναι τι είδους εναλλακτική δυνατότητα θα προτείνει ο Πρωθυπουργός στην υπουργό Οικονομίας, σε περίπτωση που αποφασίσει να την απομακρύνει από το υπουργείο. Και πέραν τούτου το ουσιαστικότερο είναι ποιος θα τοποθετηθεί στη θέση της, η οποία έπειτα από την ολοκλήρωση ενός πρώτου κύκλου δημοσιονομικών παρεμβάσεων από το υπουργείο Οικονομικών μετατρέπεται σε «ηλεκτρική καρέκλα» της κυβέρνησης.

Σε κυβερνητικούς κύκλους επισημαίνεται ότι όσο παραμένει κενή η θέση του εκπροσώπου της Ελλάδας στο ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον ένα σενάριο που συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες είναι η μετακίνηση της κυρίας Κατσέλη στον διεθνή οργανισμό. Προς την κατεύθυνση αυτή δείχνουν πολλά στοιχεία, μεταξύ των οποίων οι περιορισμένες πιθανότητες να ανατεθούν στην κυρία Κατσέλη κυβερνητικές αρμοδιότητες εκτός οικονομικού κύκλου καθώς και η προηγούμενη μακρά και επιτυχημένη πορεία της σε διεθνείς οικονομικούς οργανισμούς.

Επιπλέον συνεργάτες της υπουργού Οικονομίας επιμένουν να διαψεύδουν κάθε σενάριο και φημολογία που φέρει την κυρία Κατσέλη να συζητεί ή να εξετάζει το ενδεχόμενο να είναι υποψήφια για την Περιφέρεια Αττικής.

Υπενθυμίζεται ότι από πλευράς Πρωθυπουργού μια πρώτη βολιδοσκόπηση της κυρίας Κατσέλη είχε γίνει προς τα τέλη του περασμένου έτους, όταν ο κ. Παπανδρέου αναζητούσε πρόσωπο για την αντικατάσταση του κ. Στ. Δήμα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σύμφωνα με πληροφορίες η υπουργός Οικονομίας είχε απαντήσει τότε αρνητικά.

Πολλά αναμένεται να αποσαφηνιστούν στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας, οπότε η κυρία Κατσέλη φέρνει δύο νομοσχέδια στην επιτροπή και στην Ολομέλεια της Βουλής.

Πάντως κατά το διάστημα των προηγούμενων εβδομάδων η υπουργός Οικονομίας βρισκόταν σε επικοινωνία και συνεννόηση με τον κ. Παπανδρέου, με αφορμή θέματα της αρμοδιότητάς της και ειδικότερα την τελική επεξεργασία του αναπτυξιακού νόμου που κατατίθεται στο Κοινοβούλιο την ερχόμενη εβδομάδα. Το γεγονός αυτό κάνει πολλούς εντός και εκτός κυβέρνησης να αναμένουν εξελίξεις πιστεύοντας ότι με την κατάθεση του αναπτυξιακού νόμου ολοκληρώνεται ένας μεγάλος κύκλος νομοθετικού έργου και για την υπουργό Οικονομίας.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Courchevel – Παρίσι – Ντουμπάι Παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Γαλλία με περισσότερα από 300.000 κρούσματα ημερησίως, σκέφτεται να «κατηφορίσει» από την Courchevel... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk