Με εβδομαδιαίες απώλειες 2,22% έκλεισε το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς ο γενικός δείκτης δέχθηκε τις εντονότερες πιέσεις του τελευταίου διμήνου και υποχώρησε σε ποσοστό 3,53% στο κλείσιμο των 1.589,74 μονάδων.
Υπό την αρνητική επίδραση των δυσμενών συνθηκών στο διεθνές περιβάλλον, ο γενικός δείκτης κινήθηκε σε αρνητικό έδαφος από την έναρξη της συνεδρίασης. Υστερα από αρκετές προσπάθειες που ξεκίνησαν από το μεσημέρι προκειμένου να διατηρήσει τις δυνάμεις του υψηλότερα των 1.600 μονάδων, τελικά «έχασε τη μάχη» στο τελευταίο δεκάλεπτο για να κλείσει στο χαμηλό της ημέρας με τις μεγαλύτερες ημερήσιες απώλειες από τις 24 Ιουνίου, οπότε είχε υποχωρήσει σε ποσοστό 3,71%.
Ισχυρές πιέσεις δέχθηκαν τα blue chips της αγοράς που έκλεισαν με απώλειες μεγαλύτερες του 2%, που έφθασαν ως το 7,35% για τη μετοχή της Ελλάκτωρ.
Χαμηλότερα κατά 3,72% έκλεισε ο δείκτης FΤSΕ20, ενώ σε ποσοστό 3,96% πιέστηκε ο δείκτης των τραπεζών.
Σε ό,τι αφορά τον κλάδο, ακόμη και η αναβάθμιση των προσδοκιών από την Βank of Αmerica Μerrill Lynch δεν ήταν αρκετή ώστε να ανακόψει τη διολίσθηση των τιμών.
Πιέσεις δέχθηκαν και οι μικρότερες κατηγορίες της αγοράς, καθώς η αναστροφή του κλίματος στις διεθνείς αγορές ενεργοποίησε τη διάθεση εξόδου από την αγορά και του ευρύτερου επενδυτικού κοινού. Αναλυτικά, ο δείκτης FΤSΕ40 υποχώρησε σε ποσοστό 2,49%, ενώ χαμηλότερα κατά 1,93% έκλεισε ο δείκτης FΤSΕ80, μολονότι και οι δύο βελτίωσαν ανεπαίσθητα την εικόνα τους στο τέλος.
Ο τζίρος της αγοράς ενισχύθηκε στο υψηλότερο σημείο των τελευταίων έξι συνεδριάσεων και διαμορφώθηκε στα 81,4 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 4 εκατ. ευρώ αφορούσαν πακέτα.
Η τελική εικόνα της αγοράς διαμορφώθηκε με 32 ανοδικές μετοχές, 141 καθοδικές και 125 αμετάβλητες, εκ των οποίων οι 78 δεν έκαναν καμία πράξη.
Το γεγονός ότι η καθοδική διάσπαση αλλεπάλληλων στηρίξεων (1.635, 1.625, 1.608 και 1.600 μονάδες) συνοδεύτηκε από ταυτόχρονη ενίσχυση του τζίρου εντείνει τις ανησυχίες ως προς τις δυνατότητες της αγοράς να αντιδράσει βραχυπρόθεσμα.
Η απώλεια κρίσιμων στηρίξεων σε σύντομο χρονικό διάστημα και ο τερματισμός της πτώσης λόγω λήξης του χρόνου συνεδρίασης, σε συνδυασμό με τον σημαντικό αριθμό ανεκτέλεστων εντολών στις τιμές κλεισίματος, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων πιέσεων εάν δεν βελτιωθεί το διεθνές κλίμα και η προσφορά στην εγχώρια αγορά συνεχιστεί με τους ίδιους ρυθμούς.
Μετοχές
* ΕFG Εurobank: Η Βank of Αmerica Μerrill Lynch αναβάθμισε τη σύσταση για τη μετοχή σε «buy» από «underperform» ανεβάζοντας την τιμή-στόχο στα 6,60 ευρώ, από 6 ευρώ νωρίτερα. Υπό την ισχυρή πίεση επιθετικών ρευστοποιήσεων, η μετοχή έκλεισε στο χαμηλό της ημέρας στα 5,25 ευρώ με απώλειες 5,91%.
* Αlpha Βank: Η νέα τιμή-στόχος τοποθετήθηκε από την ΒofΑ Μerrill Lynch στα 7,90 ευρώ, (έναντι 7 ευρώ προγενέστερα), ενώ ο διεθνής οίκος βελτίωσε και τη σύσταση σε «neutral» από «underperform» νωρίτερα. Η μετοχή βρέθηκε σε κλοιό πιέσεων και υποχώρησε κατά 4,74% στο χαμηλό των 5,43 ευρώ όπου έκλεισε με αυξημένη προσφορά.