Καθέτως και οριζοντίως…
Παραιτήθηκε επικαλούμενος προσωπικούς λόγους ο κ. Τρ. Κολλίντζας από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της Ρroton Βank. Και έπειτα από αυτό συνεδρίασε το διοικητικό συμβούλιο και στη θέση του εξέλεξε τον κ. Αντ. Αθανάσογλου , ο οποίος διατηρεί και τη θέση του αντιπροέδρου.

* * *
Επίσης, το διοικητικό συμβούλιο κάλυψε την κενή θέση με την εκλογή της κυρίας Γραμματικής Αρβανίτη. Βεβαίως, αν και ο κ. Κολλίντζας επικαλείται προσωπικούς λόγους, ορισμένες πληροφορίες επιμένουν ότι η αποχώρησή του οφείλεται στην «κάθετη» διαφωνία που είχε με τον βασικό μέτοχο της τράπεζας κ. Λ. Λαυρεντιάδη (σκίτσο) σχετικά με τις στρατηγικές επιλογές.

* * *
Και φαίνεται ότι πράγματι ήταν «κάθετες» οι διαφορές, αφού ο αποχωρών κ. Κολλίντζας μόλις προ ολίγων μηνών είχε αποχωρήσει από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της Αttica Βank για να αναλάβει αντίστοιχα καθήκοντα στην Ρroton Βank… Αντικαταστάσεις
Οι αλλαγές συνεχίζονται. Τη θέση του οικονομικού διευθυντή της Μoda Βagno αναλαμβάνει ο κ. Κ. Ζιάβρας, αντικαθιστώντας τον κ. Αν. Μυτιληναίο, όπως ανακοίνωσε η εταιρεία.

Ουδέν κακόν…
Μετά πολλών κόπων και βασάνων τελικώς ο νέος νόμος για τη ρύθμιση των χρεών των υπερχρεωμένων νοικοκυριών τίθεται σε ισχύ από την 1η Σεπτεμβρίου του 2010. Ετσι παρέχεται η δυνατότητα στους δανειολήπτες τους οποίους αφορά (όχι όλους) να ρυθμίσουν τις υποχρεώσεις τους. Και όπως λέγεται θα περιορίσει το ρίσκο του «ηθικού κινδύνου» (moral hazard). Φυσικά και είναι πολύ σημαντικό, λόγω των δυσμενών συνθηκών.

* * *
Αλλά ενδέχεται, σύμφωνα με τη Fitch, «να ανοίξει την όρεξη» κακοπληρωτών που θα επιδιώξουν να εκμεταλλευτούν τις ευνοϊκές ρυθμίσεις του νόμου με «εικονικές χρεοκοπίες». Και η Fitch πρόσθεσε ότι θα παρακολουθεί όλες τις εξελίξεις στους επόμενους μήνες, εστιάζοντας κυρίως στους ρυθμούς με τους οποίους δανειολήπτες θα ζητούν την υπαγωγή τους στις ρυθμίσεις του νόμου.

* * *
Το χειρότερο σενάριο όμως, το οποίο διατυπώνει η Μarfin Αnalysis, είναι αυτό σύμφωνα με το οποίο η εφαρμογή του νόμου μπορεί να έχει αρνητική επίδραση και στις αξιολογήσεις των τιτλοποιημένων ή και καλυμμένων ομολογιών, αν υποβληθεί μεγάλος αριθμός αιτήσεων από υπερχρεωμένους δανειολήπτες.

* * *
Σε κάθε περίπτωση, όπως σημειώνει, οι ελληνικές τράπεζες έχουν προχωρήσει και θα συνεχίσουν να προχωρούν σε ευρείες κινήσεις αναδιάρθρωσης με διάφορα προγράμματα, κάτι το οποίο αναμένεται να μειώσει τις όποιες αρνητικές επιπτώσεις στις αξιολογήσεις των τιτλοποιημένων ή και καλυμμένων ομολογιών.

Νέο ρεκόρ
Η υποχώρηση των γερμανικών κρατικών ομολόγων οδηγούσε την Παρασκευή σε διεύρυνση του spread του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου αναφοράς στις 870 μονάδες βάσης, στο υψηλότερο σημείο από τις 10 Μαΐου.

Γερμανικό… καταφύγιο
Ομως την ίδια ώρα η απόδοση του δεκαετούς γερμανικού ομολόγου υποχωρούσε σε επίπεδα ρεκόρ, στο 2,24%, καθώς οι επενδυτές αναζητούσαν ασφάλεια εν μέσω ανησυχιών για επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας, καθιστώντας έτσι πιο φθηνό το κόστος δανεισμού για τη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία.

Υποχώρηση
Περίπου έξι εκατομμύρια είναι οι τουρίστες οι οποίοι επισκέφθηκαν την Ελλάδα τους πρώτους επτά μήνες του 2010, ωστόσο τα τουριστικά έσοδα στη χώρα μειώθηκαν κατά 253 εκατ. ευρώ (-11,9%) το πρώτο εξάμηνο σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2009, ενώ οι εισπράξεις τον Ιούνιο περιορίστηκαν κατά 220 εκατ. ευρώ (-15,7%).