Τις ανησυχίες για ενδεχόμενη παράταση της οικονομικής αστάθειας τουλάχιστον μέχρι το τέλος του έτους στην ευρωζώνη εξέφρασε ο επικεφαλής της ομοσπονδιακής τράπεζας της Γερμανίας (Βundesbank) Αλεξ Βέμπερ (φωτογραφία) σε συνέντευξή του στο δίκτυο Βloomberg. Μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι της Φραγκφούρτης ο γερμανός τραπεζίτης και προαλειφόμενος διάδοχος του Ζαν Κλοντ Τρισέ στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) δήλωσε ότι «είναι σαφές ότι θα πρέπει να ξεκινήσουμε μια διαδικασία εξομάλυνσης» του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Ωστόσο έσπευσε να διευκρινίσει ότι θα ήταν «φρόνιμο» να μη διακοπούν προς το παρόν τα μέτρα στήριξης των ευρωπαϊκών τραπεζών λόγω «της αβεβαιότητας που επικρατεί για την κατάσταση της ρευστότητας» των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Ο νυν επικεφαλής της ΕΚΤ έχει ήδη παρατείνει τη διάρκεια χορήγησης τρίμηνων δανείων μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου καθώς και την ισχύ των αντίστοιχων εργαλείων επταήμερης διάρκειας μέχρι τις 12 Οκτωβρίου. Ταυτόχρονα ο κ. Τρισέ έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να παραταθεί περαιτέρω η ισχύς των μέτρων. Κάτι στο οποίο όχι μόνο συμφωνεί αλλά και επαυξάνει ο γερμανός τραπεζίτης. «Το μεγαλύτερο μέρος των συζητήσεων ως προς τη συνέχιση της απόσυρσης των μέτρων θεωρώ ότι θα γίνει το πρώτο τρίμηνο» εκτίμησε στη συνέντευξή του υπογραμμίζοντας ότι η σχετική απόφαση θα ληφθεί αφού σταθμιστούν οι εξελίξεις στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα.

Πάντως ο ίδιος αναθεώρησε μέσα στην εβδομάδα τις προβλέψεις της ομοσπονδιακής τράπεζας για τη γερμανική ανάπτυξη και εκτιμά ότι η οικονομία της χώρας του θα δώσει ώθηση στο σύνολο των οικονομιών της ευρωζώνης.

«Ας μην υπερβάλλουμε, δεν αντιμετωπίζουμε σοβαρά προβλήματα. Η συνολική εικόνα είναι πολύ καλύτερη από αυτή που παρουσίαζε η οικονομία έναν χρόνο πριν» δήλωσε ο 53χρονος τραπεζίτης.