Οι βικτωριανοί ποιητές έγραφαν στη γλώσσα των κινητών τηλεφώνων

Μια μεγάλη έκθεση για την ιστορία της αγγλικής γλώσσας θα φιλοξενήσει η Βρετανική Βιβλιοθήκη στο Λονδίνο από τις 12 Νοεμβρίου 2010 ως τις 3 Απριλίου 2011 έπειτα από προετοιμασίες τριών ετών. Ενα ποίημα από τη συλλογή «Gleanings from the Ηarvest Fields of Literature» («Σταχυολογήματα από τα χωράφια της λογοτεχνίας») του 1867 θα εντυπωσιάσει ιδιαίτερα γονείς, δασκάλους, γλωσσολόγους και όσους παραπονούνται για τη γλώσσα των σημερινών νέων και τον τρόπο που αυτή αποτυπώνεται στα SΜS και στα μηνύματα στο Διαδίκτυο.

Οι βικτωριανοί ποιητές έγραφαν  στη γλώσσα των κινητών τηλεφώνων | tovima.gr

Μια μεγάλη έκθεση για την ιστορία της αγγλικής γλώσσας θα φιλοξενήσει η Βρετανική Βιβλιοθήκη στο Λονδίνο από τις 12 Νοεμβρίου 2010 ως τις 3 Απριλίου 2011 έπειτα από προετοιμασίες τριών ετών. Ενα ποίημα από τη συλλογή «Gleanings from the Ηarvest Fields of Literature» («Σταχυολογήματα από τα χωράφια της λογοτεχνίας») του 1867 θα εντυπωσιάσει ιδιαίτερα γονείς, δασκάλους, γλωσσολόγους και όσους παραπονούνται για τη γλώσσα των σημερινών νέων και τον τρόπο που αυτή αποτυπώνεται στα SΜS και στα μηνύματα στο Διαδίκτυο. Σε αυτό o συγγραφέας Τσαρλς Μπόμπαφ (1828-1906) χρησιμοποιεί φράσεις όπως «Ι wrote 2 U Β4» (Ι wrote to you before, δηλαδή «σου έγραψα ήδη»). Φαίνεται ότι τέτοιες συντομογραφήσεις απαντούν σε ένα είδος ποίησης του 19ου αιώνα η οποία αποκαλούνταν «εμβληματική ποίηση» και θεωρούνταν εξαιρετικά ευφυής τρόπος γραφής.

Οι επισκέπτες της έκθεσης θα δουν, μεταξύ άλλων, το αρχαιότερο αντίγραφο του «Μπέογουλφ», του διάσημου αγγλικού έπους που γράφτηκε πριν από περίπου χίλια χρόνια, το πρώτο βιβλίο που τυπώθηκε ποτέ στα αγγλικά, το πρώτο αγγλικό ερμηνευτικό λεξικό με τη σύγχρονη έννοια του όρου, το «Α Τable Αlphabeticall of Ηard Usual Εnglish Words» (1604) του Ρόμπερτ Κόντρεϊ κ.ά. Θα τους δίνεται επίσης η δυνατότητα να ηχογραφήσουν τη δική τους φωνή για το Αρχείο Ηχου της Βιβλιοθήκης ή να διαβάσουν ένα απόσπασμα από βιβλίο. «Η γλώσσα μπορεί να αλλάζει με γρήγορους ρυθμούς, οι φόβοι όμως και οι συζητήσεις για αυτήν παραμένουν οι ίδιοι στους αιώνες και επανέρχονται από καιρό σε καιρό» σχολιάζουν συμπερασματικά οι υπεύθυνοι της έκθεσης.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτισμός
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Courchevel – Παρίσι – Ντουμπάι Παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Γαλλία με περισσότερα από 300.000 κρούσματα ημερησίως, σκέφτεται να «κατηφορίσει» από την Courchevel... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk