Στην περίπτωση της Χριστιάνας Στεφάνου η εντυπωσιακή εξωτερική εμφάνιση συνοδεύεται από ένα εξίσου εντυπωσιακό βιογραφικό: η νέα διευθύντρια του μπαλέτου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, η οποία κατέλαβε τη θέση έχοντας πρωτεύσει στις διαδικασίες αξιολόγησης, διαθέτει πολλές περγαμηνές: πτυχιούχος της Ανωτάτης Κρατικής Ακαδημίας του Μονάχου, εργάστηκε ως σολίστ στο μπαλέτο της φημισμένης Οπερας της βαυαρικής πρωτεύουσας, όπου είχε την ευκαιρία να ερμηνεύσει πρωταγωνιστικούς ρόλους σημαντικών χορογράφων, αλλά και να εμφανιστεί σχεδόν σε όλον τον κόσμο. Παράλληλα είναι πολύγλωσση αφού, πέρα από την ελληνική, μιλάει την αγγλική, τη γερμανική, την ιταλική, τη γαλλική και τη βουλγαρική γλώσσα.

Ποιο ήταν το κίνητρο για να επιστρέψει, πριν από μερικά χρόνια, στην Ελλάδα; «Κατ΄ αρχάς, πάνω απ΄ όλαείμαι Ελληνίδα» λέει η ίδια: «Σπούδασα,εργάστηκα και έζησα πολλά χρόνια στο εξωτερικό. Ως χορεύτρια στην Οπερα του Μονάχου έζησα συγκλονιστικές στιγμές και τολμώ να πω ότι ικανοποίησα την επιθυμία μου να βρίσκομαι στη σκηνή. Ωστόσογνώριζα βαθιά μέσα μου ότι κάποια στιγμή θα επέστρεφα. Οταν ολοκληρώθηκε ένας κύκλος στη ζωή μου, σε συνδυασμό με τη νοσταλγία της οικογένειάς μου και της χώρας μου αλλά και την πρόταση να επιστρέψω ως καθηγήτρια του μπαλέτου της Λυρικής, δημιουργήθηκαν οι κατάλληλες συνθήκες και έτσι επέστρεψα».

Πώς αποφάσισε να αναλάβει την ευθύνη του μπαλέτου της Λυρικής; «Αυτή τη φορά βασικό κίνητρο στάθηκε η αγάπη μου για τον χορό και τη Λυρική» απαντά. «Ωστόσοκίνητρο στάθηκε και ο τρόπος εκλογής μου. Μια εκλογή που έγινε με αντικειμενικά κριτήρια και με τη σύμφωνη γνώμη του συνόλου της διοίκησης της ΕΛΣ. Είναι σημαντικό να ξέρεις ότι αποτελείς αξιοκρατική επιλογή γιατί σου δίνει δύναμη να αγωνιστείς γι΄ αυτό που αγαπάς».

Ποιες είναι οι προτεραιότητές της ως νέας διευθύντριας; «Θέλω να κρατήσω την επαφή με το κοινό μας αλλά συγχρόνως να δημιουργήσω το πλαίσιο ώστε να μας πλησιάσει και το κοινό που δεν είχε το μπαλέτο της Λυρικής στις επιλογές του. Για να επιτευχθεί αυτό πρέπει να διαθέτουμε υψηλή καλλιτεχνική αισθητική και πολυμορφικό ρεπερτόριο».

«Εχω αγωνία αλλά αισιοδοξώ»
Η δύσκολη οικονομική συγκυρία για το θέατρο και όλα όσα έχουν ακουστεί το τελευταίο διάστημα- χωρίς να αποκλείουν ακόμη και το ενδεχόμενο «λουκέτου»- τι συναισθήματα της δημιουργούν; «Εχω μεγάλη αγωνία γι΄ αυτό το θέμα, όπως και όλοι οι εργαζόμενοι στη Λυρική» λέει με ειλικρίνεια η κυρία Στεφάνου, προσθέτοντας όμως και μια νότα αισιοδοξίας: «Μετά την επιτυχία του εφετινού καλοκαιριού, όπου το κοινό στήριξε την ΕΛΣ, καθήκον μου είναι να κάνω τη δουλειά μου και να ελπίζω για το καλύτερο».