«Προβοκάτσια εξτρεμιστών» είναι κατά τη Πρίστινα ανώνυμο σχέδιο που κυκλοφορεί ανάμεσα στα μέλη της σερβικής μειονότητας και προβλέπει την ανεξαρτησία των σερβικών εδαφών του Κοσόβου.

«Ξέρουμε ότι (Σέρβοι) εξτρεμιστές από το βορρά [ενν. του Κοσόβου] κρύβονται πίσω από αυτή τη διακήρυξη», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών του Κοσόβου, Μπαϊράμ Ρετζέπι.

Το κείμενο της διακήρυξης που κυκλοφορεί στην περιοχή υπογράφεται από μια ανώνυμη οργάνωση που ισχυρίζεται ότι εκπροσωπεί όλες τις κοινότητες του Κοσόβου όπου πλειοψηφούν οι Σέρβοι και ζητά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας «των (σερβικών) εδαφών από το σχηματισμό που καλείται Δημοκρατία του Κοσόβου».

Ο Ρετζέπι υποστήριξε ότι στόχος της οργάνωσης είναι να υποκινήσει τη σερβική μειονότητα του Κοσόβου (είναι περίπου το 10% του πληθυσμού της περιοχής και ζει συγκεντρωμένη σε ορισμένες περιοχές) να αγκαλιάσει την ιδέα της ανεξαρτησίας.

Επιπλέον ο κ.Ρετζέπι κατηγόρησε το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης ότι ενθαρρύνει αυτή την πρωτοβουλία. Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση της Πρίστινα δεν σκοπεύει να καταφύγει στη βία, μολονότι ορισμένα σερβικά μέσα ενημέρωσης τον έφεραν να κάνει τέτοιες δηλώσεις.

«Είπα ότι θα υπερασπιστούμε την εδαφική ακεραιότητά μας εάν απειληθεί. Θα αντιδράσουμε με βάση το Σύνταγμα και τον ποινικό κώδικα», κατέληξε.