Μετά από σχεδόν δύο χρόνια, το Ισραήλ και οι Παλαιστίνιοι συμφώνησαν να καθίσουν και πάλι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων αποδεχόμενοι την πρόταση του Κουαρτέτου για τη Μέση Ανατολή.

Όλα τα μεγάλα, ανοιχτά και όπως έχει αποδειχτεί εξαιρετικά ακανθώδη ζητήματα θα βρεθούν στο επίκεντρο των συνομιλιών: τα σύνορα του μελλοντικού παλαιστινιακού κράτους, η Ιερουσαλήμ και η επιστροφή των Παλαιστίνιων προσφύγων.

Στην έναρξη των διαπραγματεύσεων με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου και του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς θα παραβρεθεί και ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα. Έχουν προσκληθεί ακόμη ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Χόσνι Μουμπάρακ και ο βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλα.

Οι συνομιλίες θα αρχίσουν την Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου στην Ουάσιγκτον, όπως ανακοίνωσε η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον μετά τη συνομιλία που είχε με τον Αμερικανό ειδικό απεσταλμένο Τζορτζ Μίτσελ.

Η Αμερικανή υπουργός εξέφρασε μάλιστα την αισιοδοξία για επίτευξη συνολικής λύσης μέσα σε ένα χρόνο. Σε ανακοίνωση του το Κουαρτέτο (μετέχουν οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η ΕΕ και ο ΟΗΕ) ζητά από τις δύο πλευρές να προσέλθουν με ηρεμία και να απόσχουν από «προκλητικές ενέργειες και εμπρηστική ρητορική».